Penyakit kanser ini tak kenal pangkat, mahupun nama. Ia boleh dihidapi siapa saja tanpa amaran. Oktober 2018, kanser prostat mengubah kehidupan personal Datuk Seri Mohamed Nazir Tun Razak. Daripada seorang yang terlalu fokus kerjaya, menjadi lelaki yang lebih memandang serius tahap kesihatan diri.

Alhamdulillah, saya sangat bertuah kerana penyakit barah saya dikesan dengan awal. Tanpa alami sebarang simptom, saya mendapat tahu penyakit saya secara tidak sengaja.”

Waktu itu, beliau yang juga adik kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak harus menjalani pemeriksaan prostat sebagai syarat awal pembelian insurans. “Saya menjalankan ujian saya di London dan memberitahu doktor saya ketika itu untuk menjadualkan pembedahan saya selepas saya pulang dari bercuti.”

Betapa sihatlah saya rasa pada masa itu sehingga boleh bercuti dengan keluarga! Abang-abang saya, Nizam dan Johari serta keluarga mereka melawat saya di London.”

Beliau juga menerima kunjungan rakan-rakan yang lain seperti Tan Sri Tony Fernandes, Datuk David Chua, Datuk Haris Onn dan Datuk Kamaluddin Badawi.

Mereka telah menjadi sumber semangat pada saya dalam proses pemulihan.”

‘Lebih Kerap Bersenam..’ Kanser Prostat Ubah Gaya Hidup Nazir Razak

Kerana Kanser, Nazir Razak Berhenti Merokok

Ternyata kanser prostat ini memberi impak dari segi gaya hidup ahli lembaga Tabung Amanah Kanser Urologi, di bawah naungan Fakulti Perubatan, Universiti Malaya ini.

Saya mengambil keputusan berhenti merokok dan lebih kerap bersenam.

Sebelum ini, saya telah mengabagikan kesihatan saya kerana terlalu fokus dengan kerjaya di CIMB. Sekarang, saya lebih memandang serius kesihatan saya.

Malah, saya cuba meluangkan lebih banyak masa bersama mereka yang tersayang. Pengalaman ini membuatkan saya sedar akan kepentingan orang di sekeliling saya seperti keluarga dan juga kawan-kawan rapat.”

IKLAN

‘Lebih Kerap Bersenam..’ Kanser Prostat Ubah Gaya Hidup Nazir Razak

Kempen ’To Combat Against Prostate Cancer’

Pengalaman peribadi yang dilalui Datuk Seri Nazir Razak, antara sebahagian daripada kisah-kisah kanser survivor di negara ini. Ramai lagi sebenarnya di luar sana yang senasib, tetapi mereka masih malu untuk mendapatkan rawatan mahupun bantuan.

‘Kesedaran mendapatkan rawatan awal’ inilah yang masih terus diperjuangkan. Kerana kanser sebegini masih boleh dirawat jika dikesan awal.

Kempen ‘onlymencan’ memberi keyakinan kepada kaum lelaki, bahawa terdapat pelbagai perkara yang mereka boleh lakukam. Umpamanya bermain watak seperti Hang Tuah, namun kaum lelaki juga terdedah kepada masalah kesihatan yang secara eksklusif mempengaruhi mereka.

Khususnya, kami ingin menggariskan hanya lelaki yang boleh menghidap penyakit kanser prostat dan sembuh, sekiranya ia dikesan dan dirawat dengan awal.

Semoga dengan pendedahan ini, rakyat Malaysia dapat dididik dan disedarkan mengenai kanser prostat, risiko dan gejalanya.

Lebih daripada 60% kes kanser prostat di Malaysia didiagnosis lewat pada tahap-tahap terakhir, dan kami ingin mengurangkan peratusan itu kepada 30% menjelang 2025.” Jelas Datuk Seri Nazir lagi.

IKLAN

Baca sini : ‘Susahnya nak buang air..’ Jaga-jaga, jangan sampai terlambat rawat kanser prostat.

Kempen Ini Untuk..

Menerusi kempen, secara amnya terdapat 2 kumpulan yang akan disasarkan,

Pertama adalah lelaki yang berusia 50 tahun ke atas kerana mereka adalah golongan
yang paling berisiko untuk mendapat barah prostat.

Kedua ialah ahli keluarga lelaki-lelaki tersebut seperti isteri serta anak-anak mereka kerana mereka dapat meyakinkan suami ataupun ayah mereka untuk menjalani ujian.

Kempen ini merupakan kempen yang inklusif kerana walaupun bukan semua orang terdedah kepada penyakit itu, ada golongan yang memainkan peranan yang penting untuk membantu mengesan dan mencegah maka sangat penting untuk seluruh rakyat Malaysia dari pelbagai latar belakang mempunyai kesedaran mengenai ancaman penyakit kanser prostat.

Saya rasa memiliki kesedaran mengenai kanser prostat adalah sangat penting. Kanser prostat adalah salah satu kanser yang lebih mudah dirawat dan kadar pulih pesakit kanser prostat yang dirawat awal juga adalah tinggi, hanya jika dikesan awal.”

IKLAN

‘Lebih Kerap Bersenam..’ Kanser Prostat Ubah Gaya Hidup Nazir Razak

Awas! Lelaki Umur 50-an Ke Atas & Ada Simptom Ini

Jika seseorang lelaki yang berumur 50 tahun ke atas mempunyai gejala seperti perlu
membuang air kecil dengan kerap, sukar untuk membuang air kecil ataupun
mempunyai nafsu berahi (libido) yang rendah, mereka perlu berjumpa dengan doktor
yang berdekatan secepat mungkin untuk mengambil ujian “prostate specific antigen”
ataupun ujian PSA.

Dari ujian tersebut, doktor dapat menasihati pesakit untuk mendapat rawatan yang sepatutnya.

Semasa Ujian PSA, Ini Yang Anda Lalui

Ujian saringan kanser prostat yang pertama adalah melalui ujian PSA yang disebutkan
tadi, yang boleh didapati melalui ujian darah. Jika dapatan ujian PSA adalah tinggi
(lebih dari 4), doktor akan menasihati pesakit untuk melakukan MRI untuk
mengesahkan bahawa ada ketumbuhan. Kemudian, diikuti dengan biopsi untuk
mengesahkan jika ketumbuhan tersebut menjadi barah.

Pesakit tidak perlu terlampau risau kerana jika dikesan awal, pesakit juga boleh mendapati rawatan awal.

Berdasarkan pengalaman saya, selepas prosedur biopsi tersebut mengesahkan bahawa ketumbuhan saya sudah menjadi barah, doktor cadangkan saya untuk menjalankan pembedahan secepat mungkin.

Selepas pembedahan tersebut, alhamdulillah saya pulih dengan sepenuhnya dalam beberapa bulan. Data menunjukkan bahawa kalau dirawat dengan awal, kadar ‘survival’ adalah setinggi 95%.” Ujar Datuk Seri Nazir lagi.

‘Lebih Kerap Bersenam..’ Kanser Prostat Ubah Gaya Hidup Nazir Razak

Jangan Malu! Berani Berdepan Dengan Kanser Prostat

Sebenarnya, tak perlu malu untuk membicarakan penyakit kanser prostat ini. Jelas beliau lagi, “salah satu cara adalah untuk mengetengahkan simptom-simptom kanser tersebut serta mengongsi pengalaman pesakit kanser prostat.

Terdapat stigma yang negatif bagi kanser prostat kerana ia berhubungkait dengan organ seksual, oleh itu ramai lelaki mungkin berasa malu untuk membincangkan simptom-simptom yang dihadapi. Kita harus menormalisasikan perbincangan mengenai kesihatan prostat.”

*Artikel diterbitkan dengan kerjasama Datuk Seri Nazri Razak sempena Kempen ’To Combat Against Prostate Cancer’

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI