Dimaki, dihina dan dihalau ketika berada di hadapan pesakit adalah antara ‘penderaan mental’ yang terpaksa ditempuh ramai doktor pelatih di sesetengah hospital awam negara ini.

Malah, ada juga doktor pelatih yang mengadu menerima gangguan mental, fizikal, seksual daripada pegawai perubatan dan doktor pakar ketika bertugas dan menjalani latihan sebagai ‘houseman‘ selama dua tahun.

Kementerian Kesihatan (KKM) digesa supaya mengambil pendekatan proaktif dan berkesan bagi mengelakkan isu doktor-doktor baharu meninggalkan kerjaya mereka dalam perkhidmatan kesihatan awam akibat gejala buli.

Lebih 30 Peratus Doktor Dibuli Di Hospital. Ia Jejas Kualiti Kerjaya & Mental!
Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer

Ahli Parlimen Jelutong daripada DAP, RSN Rayer berkata, KKM mesti mengambil langkah antaranya memberi khidmat kaunseling kepada doktor-doktor yang menjadi mangsa buli yang dilakukan oleh golongan profesional itu sendiri.

“Saya menyeru menteri berkenaan (Dr. Zaliha Mustafa) mengambil langkah proaktif, beri kaunseling dan pastikan doktor baharu selepas menamatkan pengajian ini, bila menjadi doktor tidak berdepan masalah buli.

“Saya ada baca berita yang mengkhuatirkan bahawa berlaku buli dalam kalangan doktor menyebabkan mereka meninggalkan perkhidmatan awam.

IKLAN

“Ini juga telah dilaporkan berulang kali, jadi, saya minta perkara ini diberi perhatian,” katanya semasa membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2024 di Dewan Rakyat hari ini.

Lebih 30 Peratus Doktor Dibuli Di Hospital. Ia Jejas Kualiti Kerjaya & Mental!
Gambar hiasan

Lebih 30 Peratus Doktor Dibuli

Minggu lalu, dilaporkan sejumlah 30 hingga 40 peratus doktor Malaysia di semua negeri mendakwa mereka pernah berdepan dengan situasi menjadi mangsa buli.

IKLAN
Lebih 30 Peratus Doktor Dibuli Di Hospital. Ia Jejas Kualiti Kerjaya & Mental!
Dr. Azizan Abdul Aziz

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr. Azizan Abdul Aziz berkata, menurut kajian pihaknya antara 15 September hingga 1 Oktober lalu mendapati mangsa buli tidak membuat aduan.

Menurut beliau, ini disebabkan doktor yang terlibat takut atau tidak tahu bagaimana proses aduan dilakukan malah tiada tindakan diambil terhadap kes aduan yang telah direkodkan.

Ia Jejas Kualiti Kerjaya & Mental!

“Dari segi kekerapan doktor Malaysia bekerja lebih masa, 35 peratus doktor bekerja lebih masa selama satu hingga dua kali seminggu,” jelasnya. Sementara itu, Dr Azizan berkata, 32 peratus doktor bekerja lebih masa tiga hingga empat kali seminggu, 24 peratus bagi setiap hari manakala sembilan peratus lagi tidak pernah.

IKLAN

Sehubungan itu, katanya, sebanyak 253 kes buli direkodkan dengan jumlah tertinggi dilaporkan di Sarawak (15), Selangor (sembilan) dan Perak (lapan) manakala sebanyak 197 kes buli direkodkan daripada negeri yang tidak diketahui.

Juga Baca: https://www.mingguanwanita.my/doktor-mata-ada-rabun-jauh-power-tinggi-kongsi-sebab-dirinya-tak-buat-lasik/

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sumber: Berita Harian