rezeki

Mungkin ada yang masih samar-samar nak mencari kunci rezeki dalam hidupnya, bukan tak usaha tetapi tak berani keluar dari zon selesa.

Ada yang dah nampak peluang pun, tetapi sekadar mampu melihat. Langsung tak usaha untuk mencapai. Haaa… macam mana nak ‘grab’ dan peluk rezeki tu sampai dapat, anda boleh ikut tip yang dikongsikan oleh saudara Ku Addy Fazly ini…

Ini kunci ibu duit yang paling mujarobat yang pernah wujud di dunia ini.

Benda depan mata. Senang nak buat.

Kalau betul caranya. Tak payah pakai pelaris. Automatik dah jenuh bisnes kita.

Dulu saya terlepas pandang bab ni. Mencari formula lain yang kononnya lebih ampuh tapi sebenarnya yang berdiri depan mata tu lah kuncinya.

Orang bagi. Saya dapat. Saya hadam dan saya kongsi semula ya.

Tip Peluk Rezeki

1. Pastikan anak bangun dengan gomolan kasih kita. Jangan dikejut guna kaki. Jangan dipanggil dengan kasar.

2. Biasakan suruh anak cium pipi kita selalu. Always tanya samada dia cinta kita atau tidak dan always express your love with words.

3. Sikat lah rambut anak setiap hari dan percayalah moment tu dia akan ingat sampai dewasa.

IKLAN

5. Anak jangan ditengking teruk. Sesekali meninggikan suara itu tidak apa.

6. Jangan dilabel anak itu. Jangan kata dia tak berguna. Jangan kata dia lembap dan jangan kata dia pemalas. Nescaya akan lekat perangai itu sampai tua.

7. Ajak bersolat sekali. Jangan biasakan anda bersolat sendirian sedangkan anak anda melompat dan berlari depan mata melangkah sejadah.

8. Sesekali rotan mereka. Biarkan mereka tahu setiap benda ada batasnya. Tapi jangan rotan sampai mereka rasa sakit sangat dan menangis sampai lama bengkak mata. Explain reason anda selepas mereka dirotan.

9. Belikan aja mainan selalu. Jangan berkira mainan sepuloh hinggit even mereka dah beli berulang kali. Anda juga minta pada Allah berulang kali dan Allah masih berikan juga.

10. Sahut panggilan mereka apabila dipanggil. Tengok wajah mereka dan tanya kenapa sambil senyum. Jangan biarkan meraka panggil anda berulang kali sedangkan anda leka melayan wall fb.

11. Jangan dipukul anak direct guna tangan. Gunakan medium lain.

IKLAN

12. Setiap hari ambil masa dengar cerita harian mereka. Celoteh mereka mampu buat kita hilang stress.

11. Doa secara spesifik kepada setiap anak kita. Sebut nama mereka dan hantarlah doa sepanjang masa. Minta dan minta benda yang sama tanpa jemu. DIA tahu dan DIA mendengar. Dia nak tengok sampai level mana kita bersabar. Sampai masa jadi lah ia.

13. Kalau terjaga di tengah malam. Usap ubun2 mereka dan kucup kening. Bercakap dengan dia apa yang kita inginkan pada mereka. Kala itu kita bukan bercakap dengan jasad tapi roh mereka. Reception sangat kuat ketika itu.

14. Bila anda berjauhan dengan mereka. Kirimkan doa dan titipkan kerinduan. Vibration rindu itu pasti didengari.

15. Berikan pujian bila mereka deserve menerima pujian. Pastikan mereka rasa dihargai. Lukis orang lidi pun dah cukup hebat untuk diberikan tepukan bahu dan pujian cantik.

16. Terima anak anda seadanya. Setiap orang diberikan ujian berbeza. Sebahagian diberikan ujian anak eczema teruk. Setengah lagi diberikan anak istimewa. Syurga tempat anda nanti. Di sana anak itu akan sihat sempurna cukup sifat. Tersenyum anda di sana.

IKLAN

Ok ye sahabat.

Kita ni manusia banyak kurangnya. Mana yang salah kiya betulkan. Mana yang tak cukup kita tambah.

Tugas ini digalas bersama laki bini. Jangan biarkan wife kita terbongkok2 basuh berak sedangkan kita layan angry bird.

Jangan biarkan suami sorang buat kerja sedangkan anda keje nak makan ais krim je.

Buat sama-sama.

Itu bukan anak dia. Itu anak kita.

Anak buat cantik. Cantik rezeki tu datang bergolek.

Anda biar semua benda tak cukup kat rumah dan anda enjoy pergi seminar saja. Gerenti ke bulan lah bisnes anda.

Ok begitu bohh?