Lafaz Doa Di Mulut, Tapi Kena Didik Hati Ikhlas Mohon Pada Allah
Foto: 123rf

Lafaz doa memang di mulut, namun apakah hati kita sepenuhnya berserah dan ikhlas atas tiap patah kata doa tersebut? Jangan mulut lain di hati lain…

Doa adalah amalan yang mulia serta amat dituntut dalam Islam. Berdoa mempunyai kaedah serta adab-adab tertentu agar setiap doa diberkati oleh Allah SWT.

Antara adab yang disarankan adalah seseorang berdoa dalam keadaan melepaskannya di mulut serta melepasnya di hati. Apa maksud saranan ini?

Meluahkan Dan Lafazkan Doa

Sudah menjadi amalan rutin ketika berdoa, individu meluahkan segala permintaan melalui lidah (mulut). Individu meluahkan segala hajat tidak kira hajatnya panjang atau pendek maka semuanya diungkapkan dengan lidah secara jelas dan terperinci.

Bagi individu yang kreatif serta mampu menyusun bait-bait doa yang indah serta berkesan di hati maka gaya bahasa yang indah itu diluahkan ke hadrat Ilahi.

Amalkan Doa

Tidak kira daripada mana sumber doa yang dipilih, baik doa yang bersumberkan al-Quran dan al-hadis atau doa ciptaan sendiri, doa itu disebut atau diluahkan melalui mulut. Doa terus diamalkan sebagai suatu ibadah yang dilakukan demi memenuhi keperluan hidup sebagai hamba.

Berdoa pada tahap inilah yang dimaksudkan dengan melepaskan doa di mulut. Cakap atau sebut lah segala hajat anda ke hadrat Ilahi beserta harapan doa itu diperkenankan. Usah jemu meluahkan permintaan anda melalui kata-kata kerana Tuhan tidak pernah jemu mendengar kata-kata permohonan daripada hamba-hamba-Nya.

Lagi artikel menarik:

IKLAN

Kata-Kata Ibarat Doa, Bangunkan Karakter Peribadi Anak Melalui Seni Komunikasi

Doa Ibu Sangat Mustajab, Jadi Mak Harus Berhati-hati dan Jangan IKUT Perasaan

Ikuti kami di instagram:

https://www.instagram.com/mingguanwanita/

Lafaz Doa Di Mulut, Tapi Kena Didik Hati Ikhlas Mohon Pada Allah
Foto: 123rf

Hati Penyebab Doa Diterima Atau Tidak

Sebenarnya tidak ada kesalahan pada tahap doa di mulut ini. Kita bebas menyatakan segala doa dengan sepuas hati kepada Ilahi. Cabaran berdoa adalah tentang persoalan di hati. Adakah doa itu terbit daripada hati yang pasrah dengan menyerah serta melepaskan segala-galanya kepada Ilahi?

IKLAN

Sesungguhnya Islam amat mengambil berat tentang hati ketika berdoa. Hati menjadi tumpuan pandangan Allah SWT. Hati menjadi penyebab bagi doa diterima atau ditolak. Keadaan hati menyumbang kepada kesungguhan serta kepasrahan ketika berdoa.

Lafaz Doa Dalam Keadaan Hati Lalai

Bagaimana dikatakan seseorang belum melepaskan di hatinya ketika dia berdoa, walau dia sudah melepaskannya di mulut? Contoh mudah, individu berdoa dalam keadaan lalai. Mulut berdoa tetapi hati dan perasaan entah ke mana. Hati tidak memahami atau menghayati apa yang diungkapkan oleh mulut.

Contoh yang lain, individu berdoa dalam keadaan hati masih ragu-ragu terhadap Tuhan. Doa diluahkan di mulut namun hati masih ragu-ragu, adakah Tuhan akan makbulkan doa itu. Hati masih ada rasa syak terhadap janji-janji Tuhan yang telah berjanji akan memperkenankan setiap permintaan hamba-Nya.

Lafaz Doa Tapi Hati Sombong

Sebagai contoh yang lain, individu yang berdoa dalam keadaan dia merasai bahawa segala yang dimiliki boleh membantunya andai hajatnya belum dipenuhi. Bagi individu yang berharta maka dia merasai hartanya boleh membantunya. Bagi individu yang berkuasa atau pengaruh maka dia merasai kuasa dan pengaruh yang ada itu boleh membantunya dalam keadaan tertentu.

IKLAN

Inilah gambaran berdoa tanpa melepaskannya di hati. Individu berdoa dengan kesombongan hati. Mereka berdoa sekadar melafazkan di mulut melalui kata-kata tetapi hati masih berprasangka negatif terhadap Allah SWT.

Belajar Pasrah Diri Pada Tuhan

Justeru itu, bagi mencapai maksud yang positif daripada doa yang dipanjatkan maka kita disarankan untuk berdoa dalam keadaan benar-benar pasrah diri kepada Allah SWT. Mulut melafazkan doa dan hati membenarkan kebesaran dan keagungan Ilahi.

Cuba didik hati untuk merasai bahawa diri ini tiada apa-apa (kosong). Segala yang dimiliki pada hakikatnya adalah kepunyaan Allah SWT. Selarikan apa yang diucapkan di mulut dengan rasa di hati yang menyerahkan segala urusan hidup ini ke hadrat-Nya. Mudah-mudahan hati beroleh kelapangan dan kepuasan pada setiap kali doa dipanjatkan.

Berdoalah kepada Tuhanmu dengan berendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang melampaui batas.” (Surah al-A’raf, ayat 55)

Sumber: Dr. Muhamad bin Jantan, Perunding Motivasi & Psikologi, RMJ HOLISTIC SOLUTION