Siapa kita untuk mengadili kebaikan dan keburukan orang. Sebab kita pun tidak tahu macam mana orang mengadili cara kita. Sepanjang hidup, kita solat atau tahu membaca al Quran, hanya Dia yang mampu mengadilinya.

Sesetengah orang sanggup berkata, kubur masing-masing, tak perlulah nak ambil tahu. Memang betul, tetapi rasanya tidak salah untuk kita menegur dan memberi nasihat, walaupun kita tidaklah sehebat mana. Menegur sesama kita demi kebaikan bersama.

Begitu juga yang baru belajar solat atau membaca al Quran, jangan mencerca atau perli tapi berikan galakan untuk dia terus belajar. Kita tidak tahu, mungkin dengan ini, kita diberi asbab kesenangan di ‘sana’ nanti.

Perkongsian daripada Nasihat Ustaz ini boleh dijadikan panduan terutamanya dari segi amalan yang kita lakukan sepanjang hidup. Jangan sesekali putus asa dengan kebaikan yang kita lakukan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mayat Tersenyum & Bergenang Air Mata, Balasan Berbuat Baik Dan Beramal Soleh

Tak Rugi Berbuat Baik Dengan Isteri, Akhirnya Mudahkan Urusan Suami Ke Syurga Juga

Info Lebih Menarik DI SINI

Tidak Pandai Membaca Al Quran

Seorang lelaki melewati sebuah kawasan perkuburan di suatu malam yang kelam dan sunyi.

Tiba-tiba dia terpandang suatu cahaya yang terang benderang muncul dari sebuah kubur, dan terus menjulang ke langit. Dia merasa sedikit ketakutan dan berdebar.

IKLAN

Terpegun dan kaku melihat kejadian itu. Dia terfikir kemungkinan kubur ini adalah kubur seseorang yang sangat istimewa. Sama ada ia seorang wali Allah atau ulama atau orang soleh yang istimewa kedudukannya di sisi Allah. Diambilnya sebatang kayu lalu dipacak di atas kubur yang bercahaya itu.

Keesokannya, lelaki itu datang lagi ke kawasan perkuburan itu dengan ditemani orang kampung. Beliau ingin menyelidik dan ingin mengetahui kubur siapakah yang sangat ajaib itu.

Apakah seorang tuan guru atau wali Allah atau alim ulama atau orang soleh yang terkenal?

Bila bertanya kepada orang kampung, mereka kehairanan kerana apa yang mereka ketahui dan pasti ini adalah kubur seorang lelaki tua, yang pernah mendiami sebuah pondok di hujung kampung bersama isterinya.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, lelaki itu berkunjung kerumah simati dan bertemu dengan isterinya lalu menceritakan keajaiban yang dilihat di kubur suaminya.

Hanya Orang Biasa

Anehnya isteri si mati terkejut dan kehairanan. Dia sangat mengenali suaminya. Suaminya bukan siapa-siapa. Suaminya seorang petani. Bukan seorang kiyai, bukan seorang ahli ibadat, bukan orang soleh, bukan juga imam, bukan muazzin, bukan guru Al-Quran.

IKLAN

Malah suaminya tidak pandai membaca Al-Quran dan dia tidak pernah mendengar suaminya membaca Al-Quran. Perkara ini benar-benar menimbulkan kehairan kepada lelaki tersebut dan isteri si mati.

Akhirmya lelaki itu bertanya, apakah perkara-perkara pelik yang si mati selalu lakukan dalam kehidupan hariannya.

Isteri arwah tersebut teringat suatu perkara yang selalu dilakukan oleh si mati, setiap kali sebelum tidur pada setiap malam, suaminya akan mengambil wuduk.

Kemudian masuk di dalam suatu bilik lalu diambilnya Al-Quran di atas rak, lalu dicium dan dipeluknya dengan penuh kecintaan dan kasih sayang.

Ia akan duduk dan membelek Al-Quran itu sehelai demi sehelai seperti sedang membaca, sedangkan dia seorang yang buta. Dia akan meraba-raba ayat-ayat Al-Quran itu dengan tangannya, seolah-olah sedang menyentuh dan membelai sesuatu yang sangat dikasihi.

Tambah isteri si mati lagi, dia pernah mendengar rintihan dan esakan tangis suaminya yang sangat sedih, mendayu-dayu dengan penuh penyesalan.

IKLAN
“Tuhanku! Ampunkanlah aku kerana aku tidak mampu membaca kalimah-Mu. Janganlah Engkau hukum aku di atas kebodohanku ini.”
“Wahai Kalam Allah, maafkan kesalahanku. Aku tidak mampu membaca kalimah mu, tidak dapat bersahabat dengan mu dan tidak dapat memahami mu. Tapi aku sangat mengasihi mu. Aku sangat mencintaimu“.
“Wahai Kalaamullah, janganlah engkau mendakwa aku, jangan engkau menuduh aku dihadapan Tuhan diakhirat nanti”.

Tertidur Bersama Al Quran

Cerita isteri si mati lagi. Kadang-kadang suaminya tertidur di dalam bilik itu ditemani Al-Quran, buah hati kesayangannya.

Begitulah suaminya setiap malam sebelum tidur. Lelaki itu meminta untuk melihat Al-Quran kesayangan suaminya itu.

Benar dan sangat mengharukan apabila dia melihat naskhah yang mulia itu kelihatan lusuh, helaian-helaiannya kelihatan selalu dibelek berkali-kali. Ada bekas-bekas air mata di kertasnya, tanda seseorang sering menangis berjurai air matanya tatkala membuka lembaran yang maha suci ini.

Pastinya lelaki ini sangat mulia peribadinya. Hatinya telah bersatu dengan ruh Al Quran. Dia sangat mengasihi kalimat Tuhan dengan sesungguhnya. Bererti ia mengasihi Tuhan dengan seluruh jiwa dan raganya.

Marilah kita menghidupkan Al Quran di dalam masjid kita, di dalam rumah kita, di dalam diri kita, sepanjang masa.

MW: Moga ia memberi manfaat dan pengajaran kepada semua. Marilah kita sama-sama menghidupkan al Quran, taki kisah, satu hari satu muka surat pun dah ok. Moga istiqamah.

Sumber: Nasihat Ustaz

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita