Secara tak langsung, rambut yang sihat dan kuat membuatkan ramai wanita di luar sana terus positif menghadapi dugaan mendatang. Menyedari bahawa kekuatan wanita datang dari dalam, Dove mengambil inisiatif berkongsi kisah wanita luar biasa menerusi Kempen KekuatanMu, KecantikanMu agar menjadi inspirasi buat wanita di luar sana.  

Kali ini Dove mengambil inspriasi dua kisah wanita luar biasa ini untuk memberi motivasi kepada wanita di luar sana yang turut dibelenggu masalah yang sama. Kadang-kadang dalam masalah orang lain terselit inspirasi buat anda untuk teruskan semangat hidup.

Kedua wanita ini mendapat kekuatan dalaman apabila bebas daripada masalah rambut yang membelenggu. Ujian yang berat dihadapi ternyata tidak mematahkan semangat kedua-duanya.

“Ada ketikanya saya benar-benar sedih, rasa diri keseorangan. Kenapa saya mendapat ibu, ayah macam ni… tapi saya tak nak mengubah mereka dan saya tak mahu ibu, ayah yang lain. Saya satu-satunya peluang mereka dan saya akan memikul tanggungjawab ini.” – Ashiqeen.  

Kisah KekuatanMu, KecantikanMu, Jadi Inspirasi Wanita Meneruskan Kehidupan

 

Sedari kecil, Ashiqeen dibesarkan dalam suasana yang agak tertekan tidak membuatkan dia putus asa dengan hidupnya. Sebaliknya ujian dalam hidup membuatkan wanita ini bertambah kuat untuk menempuh hari mendatang dengan membuktikan dia juga mampu mengejar cita-citanya untuk bergelar seorang peguam.

Sharifah terus bangkit menguruskan  empat anaknya walaupun kadangkala tewas juga dengan perasaan sendiri. Maklum sajalah perlu menjadi ibu dan ayah dalam masa serentak kerana jauh daripada suami.

 “Suami terkandas di Singapura, anak mestilah kerap bertanya mana daddy, kenapa daddy tak balik. Memang rasa penat terpaksa uruskan empat anak seorang diri dan dalam masa yang sama perlu bekerja.

“Saya rasa penat, hampir putus asa dan kesannya rambut saya mulai gugur dengan banyak. Setiap kali rasa putus asa, saya bertanya pada diri, siapa lagi yang akan menjaga mereka. Pendorong dan semangat kekuatan saya sebenarnya adalah anak-anak.”- Sharifah. 

IKLAN

Kisah KekuatanMu, KecantikanMu, Jadi Inspirasi Wanita Meneruskan Kehidupan

Peluang Untuk Menang Hadiah

Selain meraikan dua wanita hebat ini, Dove juga memberi peluang istimewa buat semua untuk memenangi hadiah dalam meraikan insan terhebat dalam hidup kalian. Setiap orang pasti saja mempunyai individu atau idola yang menjadi sumber inspirasi atau kekuatan selama ini.

Jom sertai kempen ini dengan cara yang cukup mudah bermula 1 hingga 28 Februari ini.

Kisah KekuatanMu, KecantikanMu, Jadi Inspirasi Wanita Meneruskan Kehidupan

Langkah 1:

Calonkan nama seorang wanita yang mempunyai kekuatan dalam hidup anda dan muat naik gambar mereka ke Instagram dengan kapsyen (kurang daripada 100 perkataan)

Langkah 2:

Jangan lupa sertakan sekali #dovemy dan tag @dovemy. (Pastikan profil anda ditetapkan kepada PUBLIC)

IKLAN

Langkah 3:

Jika anda terpilih, anda akan berpeluang memenangi set pengering rambut berjenama dari Dove yang bernilai RM2199.

Kekuatan Diri Datang Dari Dalam

Rambut gugur boleh menjadi satu mimpi ngeri terutama bagi golongan wanita tidak kiralah bagi yang bertudung atau tidak. Keguguran rambut sebenarnya berpunca daripada pelbagai perkaranya, antaranya:

  1. Tekanan fizikal

Sebarang jenis pembedahan trauma fizikal, kemalangan kereta, atau penyakit yang teruk boleh menyebabkan kehilangan atau keguguran rambut.

  1. Tekanan emosi

Tekanan emosi kurang berkemungkinan menyebabkan keguguran rambut berbanding daripada tekanan fizikal, tetapi ia masih boleh berlaku. Ditinggalkan seorang diri, berjauhan dengan suami juga menjadi punca kepada rambut gugur.

Kisah KekuatanMu, KecantikanMu, Jadi Inspirasi Wanita Meneruskan Kehidupan

  1. Kehamilan

Kehamilan adalah satu contoh jenis tekanan fizikal yang boleh menyebabkan keguguran rambut (selain hormon). Kehilangan rambut yang berkaitan dengan kehamilan dilihat lebih ketara selepas bayi anda dilahirkan.

IKLAN
  1. Keturunan

Rambut gugur dan makin menipis di kalangan wanita juga kadang-kadang  juga berpunca daripada keturunan.

  1. Hormon wanita

Perubahan dalam keseimbangan hormon yang berlaku semasa menopause dan pengambilan pil kawalan kelahiran mungkin juga menjadi punca rambut gugur.

Dilengkapi dengan kalsium micellar, rangkaian syampu Dove ini mampu menyuburkan rambut, mumulihkan dan melembapkan rambut rosak daripada akar sehingga hujung seterusnya mengurangkan keguguran rambut sehingga 10 kali lebih berkesan. 

Kisah KekuatanMu, KecantikanMu, Jadi Inspirasi Wanita Meneruskan Kehidupan

Sudah tentu, dengan penggunaan produk syampu yang sesuai akan membuatkan rambut wanita bertambah kuat dan sihat. Secara tidak sedar, rambut yang sihat membolehkan wanita sentiasa tampil yakin, kuat dan cantik sama ada dari dalam atau dari luar dalam menghadapi setip ujian yang mendatang.

Oleh itu jangan ketinggalan dapatkan sebotol sebotol kekuatan anda dari Guardian hari ini & dapatkan Kapsul Vitamin Dove PERCUMA* dengan pembelian RM60 untuk produk penjagaan rambut Dove (termasuk 1 unit produk rambut Dove Micellar).