Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan pergerakan terbatas dan perlu kekal berada di rumah. Namun demikian, ada juga yang terkandas di kampung halaman masing-masing dan meninggalkan rumah sendiri dalam jangka masa yang lama. Tidak kurang juga pasangan suami isteri dan anak-anak terpisah kerana pelaksanaan PKP ini.

Terkini, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menetapkan empat hari mulai Khamis hingga Ahad ini, bagi membolehkan orang ramai yang terkandas berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) membuat perjalanan rentas negeri, kembali ke kediaman masing-masing dari seluruh negara.

Aplikasi ‘Gerak Malaysia’

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamad, berkata untuk pergerakan rentas negeri itu, orang ramai perlu mendapatkan kebenaran menerusi aplikasi dalam talian, Gerak Malaysia.

PDRM sudah menerima 462,505 permohonan permit untuk membuat pergerakan bersama keluarga dalam tempoh 25 April hingga 1 Mei lalu.

Seramai 1.16 juta individu sudah memuat turun aplikasi mudah alih ‘Gerak Malaysia’ menerusi telefon pintar masing-masing untuk mendapatkan permit pergerakan rentas negeri.

“Orang ramai diminta untuk mengemaskini maklumat terkini menerusi aplikasi itu bagi melancarkan proses pergerakan rentas negeri,” katanya hari ini.

IKLAN
Ketetapan 4 Hari Jadual Pergerakan Rentas Negeri Balik Rumah Sendiri
Pengarah JSJ Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed.
Ketetapan 4 Hari Jadual Pergerakan Rentas Negeri Balik Rumah Sendiri
Pengarah JSJ Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed.

Ketetapan 4 Hari

Menerusi ketetapan empat hari berkenaan, Khamis 7 Mei ditetapkan untuk orang ramai terkandas di Kuala Lumpur pulang ke kediaman di negeri lain seluruh negara.

Pada 8 Mei (Jumaat) diperuntukkan untuk mereka yang berada di Perak, Johor dan Kelantan menuju ke destinasi masing-masing terutamanya di Kuala Lumpur.

Sementara 9 Mei (Sabtu) adalah pergerakan dikhususkan kepada mereka dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Melaka dan Pahang.

Pergerakan pada 10 Mei (Ahad) pula dikhususkan kepada mereka yang berada di Selangor, Negeri Sembilan dan Terengganu.

IKLAN

Huzir berkata, jadual pergerakan itu dirancang oleh PDRM supaya semua pengguna tidak tiba di sesuatu lokasi khususnya sekitar Kuala Lumpur secara serentak.

Pergerakan Waktu Malam

Pengguna digalak membuat pergerakan waktu malam pada tarikh yang ditetapkan sahaja, khususnya selepas waktu berbuka puasa.

Beliau mengingatkan semua pengguna yang pada tarikh pergerakan ditetapkan, tiada kemudahan makanan disediakan di kawasan rehat dan rawat sepanjang lebuh raya yang dilalui.

IKLAN

“Surau sepanjang lebuh raya juga ditutup, selain orang ramai tidak dibenarkan bersolat di kawasan lapang atau bangunan sekitar R&R. Hanya kemudahan tandas awam beroperasi di lebuh raya.

“Kawasan letak kereta hanya untuk tujuan rehat dan pengguna yang singgah tidak dibenarkan keluar dari kenderaan masing-masing, kecuali untuk menggunakan tandas awam,” katanya.

Stesen minyak di lebuh raya hanya beroperasi jam 6 pagi hingga 12 tengah malam sahaja. Pengguna juga dilarang membuat pergerakan secara berkumpulan sepanjang lebuh raya.

MW: Jadi buat mereka yang terkandas di kampung halaman dan ingin pulang ke rumah sendiri, patuhi ketetapan, ikut jadual dan saranan yang diberikan.

Sumber: Bharian