pukul anak

Sekejap sahaja tular video berdurasi 36 saat yang memaparkan tindakan salah seorang guru tampar seorang kanak-kanak lelaki sehingga terjatuh dari kerusi.

Lagi teruk, satu lagi video menunjukkan tindakan seorang lagi guru mengangkat kanak-kanak perempuan dan diletakkan di atas tubuh kanak-kanak lelaki yang terbaring.

Kejadian yang berlaku di pusat perkembangan kanak-kanak di Cheng, Melaka ini membuatkan rata-rata netizen panas hati dengan pengasuh.

Bila berlaku situasi ini, mak ayah yang hantar anak ke tadika dan pengasuh cukup risau. Sebetulnya, kita tak nak anak-anak trauma sampai ke besar. Apa yang mak ayah patut lakukan, mungkin boleh ikut saranan saudara Afnan Rosli ini.

Anak Kena Lempang

Harini VIRAL Video pengasuh pukul budak di sebuah Taska di Melaka. Layanan memang sangat TERUK! Kita yang tengok pun rasa Menyiraap je! Rasa macam nak masuk dalam Video pi bantai pengasuh kan?

IKLAN

Cuba bayangkan kalau orang buat anak kita macam tu. Orang lempang hempuk anak kita.

Saya terpikir, apa agaknya perasaan budak-budak ni setiap pagi nak di hantar ke Taska ni ye? Mesti rasa macam kena hantar pegi penjara.

IKLAN

Layanan waktu kecil macam ni sangat-sangat memberi kesan pada budak sebenarnya. Sampai ke tua memory ni akan terkesan dalam jiwa dan otak mereka.

Apa Yang Mak Ayah Patut Buat

So, pada Parents. Please, please, pleaseeee laaa! Siasat betul-betul tempat korang nak tinggal anak tu. Siasat betul-betul siapa yang nak mengasuh anak kita tu.

IKLAN

Buat spotcheck sekali sekala pergi buat lawatan mengejut. Bincang dengan pengurusan Taska minta pasang CCTV yang semua parents boleh access pada phone. Bukan xde jual. Murah je system tu. Kita duduk di Office boleh tengok apa jadi kat anak.

Bukan apa. Kesan luka fizikal budak boleh sembuh seminggu dua. Tapi Kesan LUKA EMOSI & MENTAL tu akan kekal sampai ke Tua. Fobia dan Trauma tu akan terkesan pada budak.

PLEASE la. Bukan sekali dua jadi benda ni. Dah banyak sangat dah kes ni. Pengurusan Taska pun, cari pekerja tu yang betul-betul suka budak, ada sifat kasih sayang sikit. Bukan yang desprate looking for job sbb nak duit je.

Apa pun, kedua-dua guru wanita itu yang masing-masing berusia 21 dan 40 tahun ditahan pada Sabtu lalu selepas polis menerima laporan yang dibuat oleh pengurus pusat perkembangan kanak-kanak itu pada hari yang sama.