Kepentingan Memilih Makanan Tepat Untuk Tumbesaran Bayi

Pemakanan Si Manja tak boleh dipandang ringan. Apatah lagi tumbesaran kanak-kanak berkait rapat dengan pengambilan makanan seimbang bersesuaian dengan setiap peringkat usia.

Justeru, mak ayah perlu bijak memilih makanan tepat untuk membantu tumbesaran Si Manja dengan sihat dan selamat. Sebaik usia Si Manja mencecah 6 bulan, ibu boleh memperkenalkan makanan pejal misalnya bubur nasi kosong atau puri sayur-sayuran.

Menurut pakar, pada usia ini juga, penyimpanan semulajadi zat besi Si Manja mulai berkurang. Sebab itulah digalakkan memberi makanan kaya dengan zat besi seperti bijirin bayi yang diperkaya dengan zat besi sebagai makanan pertama Si Manja.

Saranan Pemakanan Berkhasiat Yang Sesuai Untuk Si Manja Anda Di Rumah

Pertama : Sediakan Makanan Lembut & Lumat

Berikan Si Manja anda makanan yang lembut teksturnya, malah dikisar lumat. Agar Si Manja menikmati pengalaman makan kali pertamanya.

Misalnya, buah yang dilumat dan dilembutkan, sayuran yang dimasak, ditapis, dikisar halus. Boleh juga berikan makanan kaya protein seperti ikan yang dilumat halus.

Mak boleh menambah variasi pada diet Si Manja seperti daging dan ayam yang dicincang halus bila kebolehan menggigit dan mengunyahnya semakin meningkat.

Kedua : Pilih Makanan Semulajadi Yang Merangsang Perkembangan Otak Si Manja

Penting untuk mak ayah mengambil perhatian pada diet harian Si Manja.

IKLAN

Pilihlah makanan semula jadi yang dapat merangsang kecerdasan otak Si Manja sebaik mereka diperkenalkan dengan makanan pejal. Antaranya,

Ikan : Saranan pakar mak pilihlah ikan mengandungi asid lemak bermanfaat seperti salmon. Ia sumber baik DHA.

Telur : Murah dan senang didapati, malah berkhasiat. Ianya sumber protein. Kuning telur mengandungi kolina yang berkhasiat membantu perkembangan otak. Boleh jadikan rutin sarapan dan makan malam.

Sayuran berwarna : Tomato, bayam dan labu antara makanan kaya antipengoksidanya. Semakin segar dan cerah warna sayuran, semakin tinggi kandungan antipengoksidanya.

IKLAN

Pisang : Pilihan makanan popular bayi ini mempunyai vitamin A, C dan folat. Mineral yang terkandung di dalamnya adalah kalium, selenium, magnesium dan kalsium.

Seperti yang lain, bayi yang berusia 6 bulan juga memerlukan nutrisi protein, lemak, karbohidrat malah vitamin A,D,E,K,B dan C serta mineral dalam tumbesaran mereka.

 

IKLAN
Kepentingan Memilih Makanan Tepat Untuk Tumbesaran Bayi
.

Ketiga : Teliti Label Pemakanan Di Pasaraya

Ini yang mak ayah kena tahu. Semasa membeli makanan di pasaran, lihat pada bungkusan atau bekas makanan bayi yang dilabelkan mengikut tahap pertumbuhan anak anda.

Jika mencari makanan pertama, carilah makanan pejal Si Manja ikut peringkat usia yang tertera pada produk. Misalnya, untuk Si Manja 6 bulan ke atas, 8 bulan ke atas dan 12 bulan ke atas, dimana kandungan makanan bijirin ini sesuai bagi usia mereka.

Ketika memilih bijirin bayi yang bagus dan berkualiti tinggi, mak ayah perlu lihat akan hal ini. Pilihlah bijirin bayi yang dirumus khas dengan nutrien penting yang diperlukan oleh Si Manja anda. Tekstur bijirin bayi pula perlu lebih halus untuk memudahkan penghadaman perut Si Manja setiap kali menikmati hidangan.

Bijirin bayi CERELAC bukan saja berkhasiat malah mengandungi bahan-bahan yang mematuhi garis panduan Gred Bayi Nestlé.

Jadi, jika mak ayah nak cari makanan pejal pertama yang boleh dipercayai dan sesuai untuk bayi anda, cubalah CERELAC hari ini!.

Untuk info lanjut boleh layari :
http://bit.ly/2tQzd2i