Siapa yang boleh sabar dan tahan marah. Rasanya tak seorang pun yang boleh berbuat demikian. Ini belum lagi bila marah, habis semua perkataan tersembur keluar. Marah punya pasal kan.

Kalau kat rumah lain pula ceritanya. Marah kat anak yang suka bersepah-sepah. Belum lagi rasa marah dengan perangai suami dan masalah di tempat kerja hinggakan anak-anak buat hal sedirkit terus marah. Anak yang tak bersalah pun jadi mangsa.

Tahniah buat mak-mak yang mampu bersabar dan mampu melawan perasan marah. Sebab marah macam mana pun, masalah ini tidak akan selesai. Ada banyak yang boleh dilakukan untuk melepaskan rasa amarah itu. Mungkin ada yang suka bersendirian, tidur dan cari makanan, asalkan ia boleh melegakan perasaan marah itu.

Ini ada perkongsian daripada Ezzatyy Suffian tentang bagaimana nak buang perasaan marah atau emosi negatif dalam diri. Menurutnya:

“Kalau tiba-tiba rasa down tak semena-mena, rasa lemau, boring, nak marah dan semua emosi negatif datang menyerang dalam rumah sendiri…cuba lakukan cara ini. DECLUTTERING YOUR HOME.

Declutter maksudnya kemas seluruh isi rumah kita. Tinggalkan barang yang nak digunakan sahaja. Mana yang dah lama tak guna atau tak bersentuh sekurang-kurangnya dalam tempoh 3 BULAN,
1) kita boleh kumpul dan simpannya dalam kotak yang akan diletakkan dalam stor rumah
2) ataupun buang ke tempat yang boleh recycle
3) ataupun let go sahaja kat mana-mana tempat yang memerlukan

IKLAN

Ikut Kategori

Nak lagi best, kita sorting barang-barang yang dah tak nak digunakan lagi ikut kategori.
1) Trash (memang nak dibuang). Contoh bunga-bunga yang dah kering yang kita simpan dari zaman konvo dulu.
2) Donate (nak sumbangkan pada tempat yang memerlukan). Contoh mainan/baju anak yang dah tak mahu disimpan.
3) Put away (masih mahu digunakan bila di perlukan nanti). Contoh bengkung pantang.
4) Recycle (barang yang boleh dikitar semula). Contoh kertas-kertas lama, dokumen yang dah taknak guna.
5) Fix/Repair (barang yang boleh dibaiki dan mahu digunakan lagi). Contoh baju/seluar yang tercabut butang/zip rosak.

“Haritu ingatkan nak kemas rumah biasa-biasa jelah. Sekali baru perasan one thing, Ya Tuhan banyaknya lahai barang dalam rumah ni yang dah jadi tukun.

Terbiar macam tu je lama tak digunakan. Loyang-loyang brownies yang bermacam saiz, periuk-periuk lama, baju anak-anak yang dah tak muat pakai, baju sendiri yang dah taknak sarung lagi.

Belum lagi cerita segala mak nenek bengkung, tungku yang kita guna waktu pantang bersalin 2 tahun lepas. Huhu.

Yang tak bagusnya bila kita biar semua unwanted things kat dalam rumah tanpa bersentuh, dia akan jadi tempat berkumpulnya segala habuk dan sawang. Mata kita nampak semak, serabut pun ya juga.

Decluttering yang terbaik bila kita masuk setiap ruang dalam rumah (ruang tamu, porch, setiap bilik, dapur serta bilik air) dan kita buka setiap celah perabot yang ada. Almari, rak, sofa, setiap laci.

Terus sorting barang ikut 5 kategori tadi.
Decluttering ni seelok-eloknya kita buat setiap 3 bulan sekali. Secara tak langsung, mood dan semangat kita duduk dalam rumah pun akan refreshing juga setiap 3 bulan tu.
Rumahku syurgaku kan. Nak beramal ibadah dalam rumah sendiri pun rasa seronok je.

MW: Jangan tangguh dari hari ke sehari untuk mengemas, boleh menambahkan stres dan beban. Mata pun ‘berbulu’ tengok semuanya berserabut dan berselerak. Bila dah kemas, rasa bebanan tu terus hilang. Lega.

SUMBER: Ezzatyy Suffian