Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Idea susun dan declutter barang dapur dalam kabinet bawah sinki ini dikongsikan oleh Lia Johari. Macam mana nak bagi kemas barang dapur dalam kabinet bawah sinki yang tiada rak atau laci. Dia gunakan rak kasut sebagai solusi.

Kongsinya, “akhirnya selesai hari ini declutter bahagian dalam kabinet bawah sinki. Dah lama nak buat tapi asyik tertangguh.

Disebabkan bahagian dalam kabinet takde rak atau laci. So saya mencari-cari idea yang sesuai dan jimat kos untuk susun atur. Maklumlah rumah kuarters. Kalau rumah sendiri boleh la buat permanent rack.”

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya
Dalam kabinet tu banyak tersembunyi harta ismet ulam raja!

Idea Susun, Declutter Barang Dapur Dalam Kabinet Bawah Sinki

  • Bahagian lantai kabinet hanya simen. Takde tiles, rimas duk keluar habuk simen tu.. so saya letak tikar getah.
  • Untuk susun periuk belanga saya guna wooden shoes rack.
  • Saya juga banyak gunakan storage box untuk simpan item jarang guna bagi elak habuk dan risau dijilat si cicak durjana.

Detail pasal barang-barang lain yang saya guna ada pada caption setiap gambar ya.” Katanya, dia juga banyak mendapat idea daripada grup #kemaswithhani yang disertainya.

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya
Wooden shoes rack – Mydin. Yang 3 tingkat tu RM29 Yang 2 tingkat tu RM19. Saiz dalam 2 kaki panjang. Boleh juga cari di Mr.DIY, AEON, Tesco.

Kemas Barang Dapur Guna Rak Kasut, Storage Box

Sebelum

Selepas

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Periuk belanga besar-besar susun kat sini.
Satu-satu nya kuali besar yang saya ada kuali wok. (Yang tergantung warna hitam)
Berat sikit tapi senang jaga sebab masak apa pun tak melekat. Tak perlu sental teruk-teruk nak bagi berkilat sebab dia dah memang sejak azali warna hitam.

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Rak letak tutup periuk saya beli di Mr.Diy. Good quality. Besi tebal giler.

Bawah Sinki

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Bahagian bawah sinki simpan stok sabun, magic sponge dan span pencuci pinggan.
Penyangkut besi, hook, bekas sabun – kedai Eco RM2.10.

 

Rak putih bawah sinki, beli di Shoppe. Tak disarankan letak benda berat.

IKLAN

Bekas hijau – kedai Eco RM2.10
Ada siap pita pelekat.

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

A few of set menghidang bila buat makan-makan.

Susunan Atas Table Top

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Periuk Visions dan Corningware saya susun atas table top sebab hari-hari guna untuk masak.

Barang Jarang Guna Masuk Storage Box

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Item jarang guna masuk storage box.

Guna Storage Ini..

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Item yang sama, tapi harga yang berbeza.
Storage box tutup putih – Happy Home RM35
Storage box tutup hijau – Aeon. RM20 each. Masa tu offer.. rugi pulak rasa beli 2 biji jer.

Antara Yang Masuk Storage

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

  1. Set untuk tetamu / jamuan masuk storage box.

2. Set pinggan mangkuk extra susun masuk storage box.

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

3. Set Cutleries Extra masuk storage box.

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya
Bekas bertutup beli di kedai Eco.

4. Senduk-senduk extra masuk storage box

Atas Sinki

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Rak letak sabun – ikea
Wire basket hitam letak span – shopee

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Brick Wallpaper – shopee
Wooden shelf – ikea
White steel shelf – ikea

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Brick wallpaper beli di shoppe.

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Rak putih letak sudu, senduk, spice – Mr.Diy
Balang kopi, teh, gula – ikea
Bekas garam kunyit – dah usia 6 tahun. Tak ingat beli mana.

Recyle Zone

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Sinki, Kemas Hasilnya

Nah!.. seplastik besar botol-botol dan bekas tipuware yang nak dibuang.

Baca sini : Cuma guna cawan plastik, langsir eye let jadi elok tersusun tak gelembung.

Sumber/Foto : Lia Johari *Artikel diterbitkan dengan keizinan daripada penulis.