jawab peperiksaan

Wanita hebat…itu gambaran sesuai bagi kegigihan seorang wanita Afghanistan yang menduduki peperiksaan menjawab soalan sambil memangku bayi diribanya.

Jahan Taab, 25, dilaporkan mengambil peperiksaan Kankor, iaitu peperiksaan kemasukan kursus sains sosial di Insititut Pengajian Tinggi Nasirkhosraw di bandar Nilli.

Menurut seorang pensyarah di universiti yang memantau ujian itu, Yahya Erfan, Taab bangkit dari meja ketika bayinya yang berumur dua bulan itu mula menangis, beliau kemudian duduk bersila untuk mendodoikannya sambil terus menjawab peperiksaan.

IKLAN

Kegigihan Wanita Bergelar Ibu, Jawab Peperiksaan Sambil Pangku Anak 2 Bulan

Erfan sempat mengambil foto wanita tersebut dan dimuatnaik ke akaun Facebook. Walaupun gambar itu kini telah dipadam, foto tersebut menjadi tular dan dikongsikan ribuan netizen di Twitter.

IKLAN

“Wanita itu mempunyai tiga anak, sanggup berjalan lebih enam jam untuk sampai ke bandar Nilli.”

“Sungguh luar biasa dan semua rakan sekelasnya amat kagum dengannya,” kata Erfan kepada CNN.

Walaupun Taab telah lulus ujian kemasukan universiti dan mahu memasuki Fakulti Sains Sosial namun beliau bimbang tidak mampu membayar yuran pengajian.Taab berkahwin dengan seorang petani dan berasal dari keluarga miskin.

Oleh yang demikian, Persatuan Belia Afghan telah melancarkan kempen ‘GoFundMe’ sebagai satu inisiatif untuk membiayai pengajian Taab.

IKLAN

“Tujuan kempen ini adalah untuk membuktikan tiada apa yang boleh menghalang seorang wanita yang begitu berusaha untuk mengambil peperiksaan dengan anak berusia 2 bulan,”ujar Shokryah Mohammadi kepada CNN.

Kegigihan Wanita Bergelar Ibu, Jawab Peperiksaan Sambil Pangku Anak 2 Bulan

Sumber:cnn & Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI