tip kerja rumah

Ada cara yang praktikal bagi memudahkan menyiapkan kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Ini kerana seringkali mak-mak rasa terkejar-kejar dan tak cukup masa menguruskan pelbagai kerja dirumah. Lebih-lebih lagi jika anak-anak masih kecil, tiada pembantu dan segalanya perlu diuruskan sendiri.Ia mampu menyebabkan tekanan akibat rasa keletihan yang melampau.

Perkongsian tip daripada Puan Normaliza Mahadi ini, yang juga merupakan seorang kaunselor ini mungkin dapat membantu mak-mak dalam mengatasi keadaan ini.

Berikut antara perkongsian beliau;

Puan,

Saya surirumah. Saya ada 4 orang anak. Paling besar darjah 2 dan yang kecik 1 tahun. Saya penat. Tolonglah saya.

Saya bangun pukul 5.00 pagi. Saya rasa macam saya tak dapat duduk sampailah pukul 11 mlm.

Saya sangat penat dan ada masanya saya sampai fikir yang bukan-bukan. Macam nak larilah. Macam nak matilah. Macam nak tinggalkan anaklah. Dan macam-macam lagi.

Jawapan saya

1. Beli Penyangkut

Beli penyangkut baju banyak-banyak. Semua baju basuh, sangkut, sidai di luar dan bila kering, sangkut pada tempat penyangkut baju. Jimat masa untuk lipat baju.

2. Beli Bakul & Tulis Nama

Beli bakul ikut jumlah penghuni rumah. Benda kecik yang tak boleh guna penyangkut, letakkan dalam bakul ini. Tulis nama setiap orang. Jimat masa menyelenggara pakaian dalam dan kecil.

3. Masak Seminggu Sekali

Masak seminggu sekali dalam jumlah yang banyak. Simpan dalam bekas kecil di freezer. Setiap pagi keluarkan bekas yang akan dipanaskan untuk lunch dan dinner. Jimat masa masak.

IKLAN

4. Buang Barang Yang Tidak Dipakai

Derma dan buang barang dalam rumah yang tidak dipakai. Dalam rumah mesti hanya terdapat barang yang diperlukan sahaja. Barang yang menyemak, sila keluarkan dari rumah.

5. Hadkan Mainan Satu Bakul

Hadkan mainan anak kepada satu bakul sahaja. Lepas main mesti simpan. Jika tidak simpan, mainan akan disimpan selama beberapa hari sebagai hukuman. Jika simpan, anak-anak akan dipeluk 2 minit sebagai rasa gembira mak. Barang yang kurang menjimatkan masa mengemas dan tak perlu mengendali benda yang tak guna.

IKLAN

6. Latih Anak Tidur Siang

Latih anak kecil ikut masa tidur waktu siang. Selepas beberapa hari, mereka akan mula tido secara teratur. Ada masa nak rehat sikit bila anak tidur.

7. Tetapkan Waktu Tidur Malam Anak

Latih anak tidur pada waktu malam pada jam yang tertentu. Tutup semua lampu. Mula agak sukar tapi lama-lama anak akan tidur pada jam yang tetap.

IKLAN

8. Bagi Anak Susu Waktu Nak Tidur

Latih anak yang berusia setahun ke atas supaya tidak minum susu ketika malam. Bagi susu waktu nak tidur. Malam jika bangun, bagi air kosong. Anak akan mengamuk dan melalak. Dalam masa seminggu, anak akan tahu tiada susu di waktu malam dan akan tidur sehingga pagi. Mak akan ada waktu tidur yang lebih panjang.

Jadi mak kena kreatif dan profesional. Mesti ada rancangan atas kertas. Jika tiada bantuan daripada suami, doakan Allah ganti balik semua penat di syurga nanti.

Selamat mencuba. Ambil yang sesuai sahaja.

Semoga perkongsian tip ini bermanfaat buat mak-mak yang sering keletihan dan rasa tak cukup masa seharian menguruskan rumahtangga.

Sumber: Normaliza Mahadi