tongue tie

Tongue tie ialah masalah lidah bayi pendek dan tak mampu terjulur keluar untuk menyusu. Hujung lidah bayi tidak dapat diangkat sehingga menyentuh lelangit, dan tidak dapat digerakkan ke kanan atau ke kiri.

Kadang mak-mak tak akan perasan anak ada masalah lidah tetapi antara salah satu tandanya bayi akan mengamuk bila direct feeding macam tak mahu menyusu seolah-olah ibu tak cukup susu.

Jika ibu-ibu di luar sana ada juga masalah yang sama pada anak, boleh ikuti perkongsian ibu muda, Waheja Yasin ini untuk tahu apa langkah yang patut diambil sebelum terlambat.

Ini Pengalamannya

Sebab ramai sangat pm sis apa masalah Q (panggilan anaknya), jadi sis share terus di sini. Maaf… ada whatsapp yang tak sempat untuk di reply. Maklumlah, anak sakit nak melekat je.

Kronologi dia begini…

Masa Q sebulan, Q kena refer pakar kanak-kanak Hospital Sungai Buloh sebab demam kuning tak kebah. Untuk check organ dalaman, tapi alhamdullilah tiada masalah. Namun dapat detect lain pulak, pusat dia ada infection, tak kering kering. Selepas tu, esoknya refer balik ke hospital. Selepas pusat dah kering, doktor detect tongue tie, masa dapat detect pun kebetulan Q senyum dengan doktor tu. Lidah Q tak boleh angkat tinggi dan bila jelir lidah, dia jadi bercabang seperti bentuk love sbb urat yang pendek bawah lidah tu menarik lidah Q jadi bercabang.

Macam Mana Boleh Tahu Q Ada Masalah Tongue Tie

Semuanya kebetulan, Allah masa kuasa.

Sejak tu, setiap 6 bulan sekali Q akan rujuk pakar gigi kanak-kanak dan setiap kali rujuk doc akan tanya, kitorang sudah bersedia ke tidak untuk Q buat operation. Kitorang jawab tak sehingga lah Q 2 tahun bulan 3. Doktor tak tanya dah, terus dia nak buat operation masa Q 2 tahun 6 bulan, ianya adalah usia matang untuk Q buat operation. Kalau case ni teruk, masa baby lagi operation ini perlu di buat. Bila hisap susu, susu akan meleleh di tepi mulut tapi sebab Q tak seteruk tu dan masih boleh hisap susu seperti biasa tanpa meleleh jadi operation boleh bertangguh ke hari ini.

Awalnya Tak Nak Buat Pembedahan

Kami laki bini kalau boleh tak nak buat operation ni sebab Q sangat kecil untuk semua ni. Sampai bila doktor kata, nanti anak kalian tak boleh jelir lidah. Kami jawab, tak apa lah tak ada dosa. Noob sangat masa tu, tak boleh terima Q yang kecik tu kena lalui semua ni. Bagi kami, biarlah operation ni berlaku masa Q dah besar sikit tapi selepas kena kaunseling, kami setuju untuk teruskan.

Kenapa perlu usia matang sebab operation ini perlukan doc untuk bius satu badan. Bila bius satu badan, pelbagai risiko perlu diambil kira antaranya jika oksigen tidak sampai ke otak, otak akan mengalami masalah. Dan disebabkan usia Q muda, Q boleh ditemani oleh waris semasa di bilik dewan bedah. Kenapa daddy yang masuk, sebab mommy penakut dan tak sanggup tengok dorang masukkn tiub dalam mulut Q.

Dan ada beberapa kes jugak, mak pak tak tahu anak ada masalah tongue tie sampai anak dah berusia 6 tahun tapi masih pelat teruk. Bila check rupanya tongue tie, terus buat operation. Lepas operation, alhamdulliah ok.

Ada jugk kes, walaupun tongue tie tapi tidak pelat dan normal seperti biasa. Doktor tak nak Q mengalami kemungkinan begini, jadi doktor decide untuk teruskan operation ini.

Alhamdullilah, semua selesai. Mengikut kata doctor, di bawah lidah Q ada jahitan agak banyak, dalam masa seminggu benang akan tanggal sendiri dan seminggu dua ni, kena practice makanan seperti aiskrim kon dan lolipop, supaya Q biasa dengan keadaan lidahnya iaitu lidah lebih panjang dari sebelum ni. Part ni memang kalau Q faham, memang tersenyum girang.

Sebelum operation Q kena puasa selama 8 jam, bermula 12 malam. Disebabkan Q paling muda untuk operation hari tersebut, operation Q yang pertama sekali. Sepatutnya operation pada pukul 9 pagi, tapi delay. Pukul 11 baru turn Q, bayangkan dari malam Q berpuasa, Allah, lagi kesian untuk budak-budak selepas Q, lagi lama perlu berpuasa.

Kenapa perlu berpuasa?

Sebab doktor nak masukkan tiub pernafasan dalam mulut, jadi kena kosongkan kerongkong sebelum operation. Selepas operation Q kena minum air masak sahaja, tapi sebab dah puasa lama dari malam dan Q lapar, dia terus minta susu. Doktor tak benarkan sebab takut Q akan muntah disebabkan tiub pernafasan Q semasa operation dah lukakan kerongkong Q. Terus melalak tak dapat susu dan doktor benarkan cuma kena letak susu sikit lebihkn air masak.

Satu ward taw Q sgt lah garang dengan misi-misi di sini. Nak ambil darah pun sampai 3 orang, tengok nurse tolak mesin check heart beat pun dah melalak, nurun perangai mommy banyak sangat ni.

Cerita ini agak panjang dan sis share untuk rujukan mommy-mommy di luar sana. walaupun masalah Q ini kecil tapi kalau kita pandang remeh masalah ini, mungkin banyak lagi masalah pada masa akan datang.

Akhir sekali, terima kasih doktor dan nurse yg sgt lah tabah melayan kerenah anak sis dan semua yang mendoakan anak sis.