Walaupun pelik tetapi begitulah kasih seorang bapa, apabila sanggup kumpul sampah sejak 10 tahun lamanya demi masa depan anak bujangnya.

Anaknya yang gemar menghabiskan masa di dalam rumah dan jarang sekali keluar rumah membuatkan ayah ini bimbang jika suatu hari kelak anaknya tidak mampu meneruskan hidup tanpa dia dan isterinya.

Sampah-sampah ini dikumpul sebagai persediaan anak bujangnya menghadapi masa depan jika ditinggalkan sendirian.

Sanggup Kumpul Sampah 10 Tahun Lamanya

Seorang bapa di Seoul, Korea baru-baru ini menjadi tumpuan media Korea Selatan kerana mengumpulkan sampah selama 10 tahun untuk diberikan kepada anak bujangnya yang berusia dalam lingkungan 40-an, lapor laman berita Oddity Central kelmarin.

Choi, 75, dari wilayah Gwangju mengubah kediaman dua tingkatnya menjadi pusat pengumpulan sampah yang dikutip daripada tong-tong sampah dan sampah yang dibuang di tepi jalan.

Choi percaya sampah orang lain boleh menjadi sesuatu yang berharga kepada individu lain dan memenuhkan setiap inci rumahnya dengan sampah sarap.

Kasih Seorang Bapa, Sanggup Kumpul Sampah Selama 10 Tahun Demi Masa Depan AnakBaca Juga Di Sini:

Kasih Bapa Mentua, Bersila Di Sebelah Menantu Membaca Ayat Suci Hingga Jenazah Diangkat

Bila Bakal Ibu Mertua Senaraikan Peraturan Buat Kekasih Anak, Terus Terasa Diri Tidak DiSukai

IKLAN

Suami Ucap Terima Kasih, Tanda Rai Kebaikan Dan Hargai Isteri. Tak Rugi Pun!

Demi Masa Depan Anak

Choi berkata dia mengutip sampah kerana mahu mengisi banyak barang di dalam rumah tersebut untuk anak lelakinya yang sudah lebih setahun tidak keluar rumah.

Anak lelakinya yang berusia 40-an juga tidak pernah keluar bekerja dan hanya menghabiskan masanya di dalam rumah itu tanpa berbuat apa-apa dan hidup dengan wang persaraan kedua ibu bapanya.

“Anak saya suka duduk di rumah, tidak keluar mencari kerja dan ia membimbangkan saya.

“Saya risau sekiranya saya dan isteri sudah tiada kelak, dia tiada tempat bergantung lalu saya menyimpan banyak barang untuk anak saya,” kata Choi.

Kasih Seorang Bapa, Sanggup Kumpul Sampah Selama 10 Tahun Demi Masa Depan Anak
Rumah tak ubah seperti pusat pengumpulan sampah. (Kredit foto: SBS)

Kasih Seorang Bapa

Choi, isterinya dan anak lelaki mereka tidur di dalam satu ruang kecil di rumah itu memandangkan kawasan lain semuanya dipenuhi sampah.

IKLAN

Begitu pun, isteri Choi menderita masalah jantung yang serius dan doktor menyarankan agar dia tinggal dalam persekitaran yang bersih.

Choi akhirnya terpaksa bersetuju untuk emndapatkan khidmat sukarelawan bagi membersihkan kediamannya itu.

Seramai 226 orang sukarelawan dan satu jentera pengorek digunakan bagi mengorek 150 tan sampah yang dikutip Choi.

Sebaik sahaja melihat kediamannya bersih buat pertama kalinya selepas bertahun-tahun, lelaki itu menangis dan berkata dia tidak akan mengutip sampah lagi demi kesihatan isterinya. -Agensi

Mingguan Wanita : Sepatutnya anaknya perlu berubah sikap demi ibu dan bapanya. Sepatutnya dia yang lebih risaukan keadaan ibu dan ayahnya yang semakin lanjut usia dan kurang sihat.

Sumber : Kosmo Online

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Kasih Seorang Bapa, Sanggup Kumpul Sampah Selama 10 Tahun Demi Masa Depan Anak

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Kasih Seorang Bapa, Sanggup Kumpul Sampah Selama 10 Tahun Demi Masa Depan Anak

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial