Cinta kilat antara Azira Baharum dan pasangannya, Mohamad Izham Abdul K atau Ejam pantas mendapat perhatian netizen Malaysia dan juga Indonesia. Jodoh menyatukan mereka berdua yang juga merupakan pasangan yang menghidap menghidap kanser Limfoma Hodgkin Klasik atau nama saintifiknya Classical Hodgkin Lymphoma.

Bukan mudah untuk menerima hakikat diri didiagnos salah seorang penghidap kanser. Perjuangan Azira yang mesra disapa Egy mendepani kanser kini dilalui bersama suaminya juga menghidapi kanser yang sama sepertinya. Akaun Twitternya, Egyazira pantas mendapat ulang kicau (retweet) dari warganet sebaik beliau berkongsi momen istimewa setelah melangsungkan perkahwinan bersama suaminya, Ejam.

Perkenalannya bersama Ejam diaturkan oleh keluarga masing. Segalanya berlaku tanpa dijangka, sebaik didiagnosis menghidap kanser September tahun lalu, Egy memuat naik satu bebenang di akaun Twitternya dan menceritakan kondisi dirinya. Tujuan perkongsian itu dibuat bagi mendapatkan sebanyak mungkin info melibatkan mereka yang senasib dengannya dan bagaimana mereka melalui kehidupan serta jenis rawatan yang diambil.

“September tahun lalu, saya dimaklumkan menghidap Kanser Limfoma Hodgin Klasik. Mengumpul kekuatan diri yang ada, saya memuat naik satu bebenang di akaun Twitter peribadi dan memaklumkan perihal kesihatan diri. Tujuan utama saya memuat naik bebenang itu, bagi mengumpul sebanyak mungkin info berkaitan kanser ini dari mereka yang juga melalui situasi seperti saya.

“Dalam ramai-ramai yang meninggalkan komentar, saya terpanggil untuk membalas komen yang ditinggalkan oleh seorang wanita yang berkongsi kisah mengenai adiknya yang juga penghidap kanser. Dari situ saya mula mengenalik Ejam dan hubungan itu bertambah rapat apabila adakalanya dia melapangkan diri menenami saya ketika membuat rawatan kemoterapi di hospital. Walaupun kondisi kesihatannya yang tak menentu, saya tersentuh apabila melihat dia sanggup menggagahkan diri menemani saya,”cerita wanita berusia 27 tahun ini kepada Mingguan Wanita.

Kebetulan yang manis, menyaksikan rupanya mereka berdua berkongsi temujanji bersama doktor pada tarikh dan masa yang sama juga di hospital yang sama. Hubungan yang berlandaskan ‘kebetulan’ ini akhirnya membawa mereka melangkah ke alam perkahwinan Ogos baru-baru ini.

Kanser Satukan Egy & Ejam

Takkan pernah faham

IKLAN

Bagi mereka yang tidak mengerti dengan pelbagai kesulitan yang perlu diharungi seorang pesakit kanser, perkataan memahami bukanlah satu subjek ideal untuk menggambarkan situasi mereka. Hanya mereka yang sedang berada di dalam situasi ini benar-benar mengerti erti ‘perjuangan’ yang perlu dilalui saban hari.

“Walaupun orang mengatakan barah itu satu perkara yang besar dan berat, sesungguhnya kita takkan pernah faham apabila kita sendiri tidak melaluinya. Saya lebih selesa mendekatkan diri dengan orang yang mengetahui tekanan dan perjuangan yang perlu dilalui saban hari.

“Alhamdulillah, saya bersyukur dikurniakan pasangan yang benar-benar memahami perih jerih dan kesakitan yang sedang diharungi. Saya tidak lagi bersendirian mengharungi ujian ini dan saya benar-benar berharap kam berdua dapat melaluinya bersama hingga ke hujung nyawa.

Wanita ini juga memaklumkan dia juga sedang mengumpulkan dana dengan menjalankan perniagaan sendiri bagi menampung kos pembiayaan rawatannya dan suami.

Dalam pada masa yang sama, Egy dan Ejam aktif melibatkan diri dalam menyebar luaskan lagi kesedaran tentang kepentingan sistem sokongan kepada individu yang senasib dengan mereka.

IKLAN

Malu meminta bantuan

Anak bongsu daripada lima bersaudara ini, pada mulanya mengalami bengkak kecil di bahagian lehernya. Apabila dirujuk kepada klinik, doktor memaklumkan ia adalah bengkak normal di bahagian nodus limfa sebelum merujuknya ke hospital.

“Hampir lima hospital saya rujuk dalam tempoh tiga tahun dan mereka melakukan biopsi di bahagian dada tapi masih belum dapat kenalpasti penyakit sebenar. Akhirnya pada tahun lalu, saya ke sebuah hospital pakar di Petaling Jaya dan doktor mengesahkan saya menghidap Limfoma Hodgkin Klasik tahap 3. Walaupun khabar yang diterima agak menggusarkan, saya bersyukur segala tanda tanya yang bersarang di fikiran selama tiga tahun akhirnya punya jawapan,”terangnya mengenai titik awal dirinya didiagnos kanser itu.

Bagi menampung keperluan kos rawatannya, Egy yang juga penulis sambilan menjual karya tulisannya termasuk sebuah novel puisi cinta menerusi medium atas talian sejak berhenti kerja pada tahun lalu.

IKLAN

Ayatnya menerusi satu ‘posting’ di Twitternya yang telah diterjemahkan semula ke dalam bahasa Melayu iaitu, “Kalian, saya menghidapi kanser Kanser Limfoma Hodgin Klasik dan saya menjual karya saya untuk menampung kos kemoterapi yang perlu dilalui. Saya rasa malu untuk menerima wang derma tanpa memberi apa-apa sebagai balasannya. Untuk menempah, hubungi saya di 013-2691597 dan war- warkan ia ya,”pintanya.

Definisi bahagia

Ujian adakalanya hadir tanpa dipinta. Mengakui emosi yang dilaluinya ada waktunya turun dan naik, Egy walau bagaimanapun bersyukur…kerana Allah menghadirkan dia seorang sosok lelaki yang dipanggil suami untuk sama-sama mendepani kanser.

“Definisi bahagia is when we feel content with our life no matter what struggles that we need to go through. Dan kebahagiaan itu terletak kepada redha Allah dan bagaimana kita menerima ujian itu dengan berlapang dada.

“Apabila bertemu dengan seseorang yang juga melalui kesakitan yang sama dengan apa yang sedang saya lalui, ia secara tidak langsung mendidik saya untuk tingkatkan kesabaran, kuat dan redha. Ejam memberi semangat baru buat saya dan doakan kami berjaya mengharungi ujian ini dan boleh kembali sihat,”cerita Egy.

Semoga perjuangan Egy dan suaminya membuahkan hasil yang positif. Ujian ini menyatukan dua hati yang sama berjuang, menjadi satu. Semoga doa yang sentiasa basah dibibir dimakbulkan Dia Yang Esa dan pasangan ini kembali sihat hendaknya. Teruskan berjuang Egy dan jangan pernah menyerah.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI