‘Kaki Ke Ranting..’ Nadya Syahera Luah Isu Body Shaming

Pelakon Nadya Syahera berkongsi rasa hati, tentang sesetengah pertanyaan malah pandangan netizen terhadap bentuk tubuhnya. Yang tanpa mereka sedari, itu juga antara salah satu tindakan ‘body shaming’ yang boleh menjatuhkan keyakinan diri seseorang.

Biar pun berada dalam lingkungan kerjaya glamour, Nadya akui dirinya juga tidak terkecuali. Malah, pernah berasa ‘down’ dengan kata-kata menusuk hati itu.

Kongsi ibu anak dua ini,

 

‘Kaki Ke Ranting..’ Nadya Syahera Luah Isu Body Shaming

 

IKLAN

“Kalau orang lain ada masalah nak kurus, ada orang kata gemuk lah, isi terlebih lah, berat overkilo lah, Baju susah size, stress nak kurus tapi tak boleh lawan selera makan. Diet pun tak kurus jugak.

Tapi pada I, lain plak. I rasa korang yang ada selera makan, tengok makanan ada nafsu, korang makan je, biarlah berisi sikit pun asalkan badan tu sihat takde sakit every month masuk hospital kan.

Jangan sampai diet nak kurus sampai memudaratkan. Bersyukur jelah tapi makan jangan makan benda yg berisiko bawak penyakit plak.

Macam I ni, kadang terasa stress jugak bila sekarang ni I kurus dari sebelum ni, Dulu I pakai S atau M tapi lebih kurang setahun lepas badan I jadi drop, kurus tapi kilogram maintain jugak 47-50kg. Badan je makin kecil. Orang kata berat tulang.

IKLAN

So bila jumpa orang, hampir semua orang yang I jumpa, reaction dorang.. ‘ keciknyaaa’ Kurusnyaa’ kaki ke ranting?’ Macam bangaulah’ bigbird lah’ awat kurus sangat?’ dan banyaklah lagi lah.”

Nadya Rasa Down, Bila Dapat Kata-kata Macam Tu

To be honest, i rasa down jugak bila dapat kata-kata macam tu dari orang. Sebab I tak mintak pun kurus kering macam ni.

I ni memang jenis suka skip makan dari dulu lagi sampai sekarang tapi badan I tak pernah drop sampai ke tahap orang tengok pun terkejut.

Maybe sebab faktor hormon dan faktor mak anak dua kan. At one point rasa nak pi ambik macam-macam supplement supaya instant dapat gemukkan badan. Tapi pikir balik buat apa nak buat semua tuuu.

IKLAN

I patut bersyukur walaupun I kurus kering macam ranting ke, tiang letrik ke, kaki size pelpero ke.. ahhh lantokklahh. Allah bagi I sihat tubuh badan, bukan nak riak tapi nak share pada orang yang suka ‘ BODY SHAMING ‘ ni, atleast I sihat jarang sangat sangat sakit demam. Boleh jaga keluarga I dengan sihat gitu.

Bersyukurlah Dengan Kejadian Allah Bagi

So pada korang kat luar sana, korang GEMUK atau KURUS. Bersyukur lah dengan kejadian Allah bagi. Kalau rasa nak kurus atau nak gemukkan badan korang, pilih cara yang paling baik okay.

Sentiasa Bersyukur dengan apa adanya. Jadilah diri sendiri, pedulikan orang.

Dan ini amaran yang Nadya Syahera, 26 kongsikan, “siapa yang kutuk-kutuk tu, katanya ‘Body Shaming’ boleh saman. Ha mohh kite saman dorang. Biashee tu mulut jari tangan korang takde adab eh kutuk kejadian Allah. hamboiiiii.”

MW : Betul tu Nadya.. yang penting sihat. Boleh jaga keluarga dengan kudrat yang tuhan beri.

Sumber/Foto : Nadya Syahera