Kalau buat kek atau pencuci mulut, memang tak sah kalau tak ada coklat. Mesti ada coklat cair dan nak membuatnya kenalah ‘double boiler’. Kira special sikit nak pastikan coklat itu cantik berkilat dan sedap.
Malah, kalau mak mak salah cara buat atau tidak guna kaedah double boiler yang betul, ia boleh menyebabkan coklat jadi pekat atau berketul-ketul. Kalau silap guna kaedahnya masih boleh diselamatkan dengan menjadikan ganache tapi sebolehnya biarlah ia betul-betul menjadi.
Rupanya, nak bagi coklat tidak berketul atau terlalu pekat, kena guna kaedah double boiler yang disarankan oleh Yatie Faizal ini. Kena faham betul-betul.
Saya pun ambil dari perkongsian blog, cara nak cairkan coklat dengan kaedah double boiler.
Inilah cara terbaik untuk menjaga kualiti coklat. Kalau terlebih suhu, rasa coklat akan berkurangan.
Ads
Tools / ingredient
Pan / periuk
Stainless steel bowl
Spatula
Coklat compound (Boleh Beli DI SINI)
Air
Kain lap
Piping bag
Caranya:
1. Masukkan air ke dalam periuk separuh penuh, panaskan di atas api
2. Cincang coklat compound kecil-kecil supaya mudah hancur dan masukkan ke dalam stainless steel bowl
3. Setelah air mendidih, tutup api dan letakkan stainless steel bowl yang mengandungi coklat di atas periuk tadi. Untuk coklat putih dan milk coklat biarkan seketika baru letakkan bowl di atas periuk kerana suhu lebur coklat lebih rendah dari dark coklat
4. Kacau dengan spatula hingga semua coklat cair
5. Setelah semua coklat cair, angkat bowl dari periuk dan tuang coklat ke dalam piping bag.
Lap dulu bawah bowl supaya air tidak menitik ke dalam piping bag ketika menuang coklat
6. Kaedah ini hanya sesuai dengan coklat compound, coklat courveture perlu menggunakan kaedah tempering
.
DO’S and DON’TS
DO
1. Pastikan semua peralatan (stainless steel bowl & spatula) bersih dan kering
2. Gunakan stainless steel bowl yang bersaiz lebih besar dari saiz periuk supaya bowl tidak terendam dalam air. Bowl mesti menutupi keseluruhan periuk untuk mengelak titisan wap air masuk ke dalam bowl.
3. Cairkan coklat di atas wap air, bukan di dalam air panas, dasar bowl tidak boleh terendam dalam air panas, tutup api ketika cairkan coklat
4. Jika hendak mewarnakan coklat, gunakan pewarna berasas minyak (oil based)
Ads
DON’T
1. Tidak tutup api ketika cairkan coklat
2. Rendam bowl di dalam air panas atau bowl di atas tidak menutupi keseluruhan periuk di bawah
3. Coklat terkena atau tercemar dengan titisan air atau wap air
4. Menggunakan pewarna water based
5. Tutup stainless steel ketika coklat masih panas, ia akan menghasilkan wap air yang mungkin menitis ke dalam coklat dan merosakkan coklat
Coklat yang dicairkan mengguna kaedah yang betul akan cair sepenuhnya, licin dan berkilat.
Coklat yang rosak, berketul-ketul dan agak pekat.
Coklat yang rosak tidak sesuai lagi digunakan untuk membuat coklat kerana sukar untuk mengeras dan susah dikeluarkan dari mold, tetapi jangan dibuang kerana ia masih boleh digunakan untuk membuat coklat ganache, kek, biskut dan sebagainya.
Perasan tak, bila duduk ruang tamu, kipas terpasang tapi tak rasa apa-apa pun. Panas tetap sama saja. Bila tengok ke atas rupanya habuk penuh pada bilah kipasnya. Nak bersihkan kipas fikir dua tiga kali sebabnya terlalu tinggi.
Satu hal pula nak bersihkan kipas, dah tentu-tentu habuk akan berterbangan dan kotorkan lantai. Nak kena mop lantai pula.
Ada tak cara yang lebih senang untuk bersihkan kipas tanpa kotorkan lantai. Ini perkongsian daripada Ahamd Syahril yang cukup senang dan mudah untuk mak ayah lakukan di rumah.
Tak perlu risaua habuk berterabur di lantai, hanya gunakan seluar panjang terpakai atau yang sudah koyak untuk bersihkan kipas. Boleh cuba nanti.
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Baik suri rumah mahupun suri bekerja, masing-masing tetap ada jadual rutin memasak untuk keluarga. Menu sambal tentunya ada dalam senarai harian mak-mak. Kalau dah melibatkan sambal, kenalah mak-mak bergelumang dengan cili.
Sudahnya mak-mak beli yang siap di kedai, tapi rasa sedapnya takkan sama dengan cili yang dibersihkan, dikisar sendiri di rumah. Haa.. apa kata mak-mak cuba petua ini untuk pelihara jemari tu dari berasa ‘panas’ ataupun pijar.
Pertama : Guna Garam Atau Gula
Caranya, ambil sedikit garam lumurkan pada seluruh jari jemari tangan. Biarkan selama lima minit, kemudian bilas di bawah laluan air paip. Selain garam, gula juga boleh digunakan. Ulang proses yang sama.
Ibu boleh juga guna cara ini, rendam garam atau gula dalam bekas berisi air suam. Kemudian, rendamkan kedua-dua belah tangan yang pijar ke dalam bekas tadi. Biarkan sehingga rasa ‘panas’ tadi hilang.
Kedua : Celup Tangan Dalam Tong Beras
Mula-mula bersihkan tangan dahulu. Bila tangan dah bersih dan kering, masukkan tangan dalam tong beras sehingga rasa pijar tu tiada. Untuk petua ini, ibu boleh juga jika mahu menggenggam beras saja.
Dalam tong beras itu habanya lebih panas. Haba panas itu lah nanti meresap ke tangan. Lagi pun, orang dulu-dulu akan simpan buah-buahan dalam tong beras, bila nak peram beri buah tu masak cepat.
Ketiga : Air Asam Jawa
Mak-mak boleh juga cuba rendamkan tangan yang pijar tadi dalam air asam jawa. Rendam sampai rasa ‘panas’ tu tiada. Waktu kita kecil-kecil dulu pun, bila panas badan je, mak-mak akan lumurkan kepala dengan air asam. Ia kembali menyejukkan.
Keempat : Gosok Dekat Permukaan Sinki
Petua ini berkesan, kalau mak-mak nak cuba. Bila tangan rasa pijar akibat kendalikan cili, mak-mak cubalah gosokkan tangan pada sinki atau sudu. Selepas beberapa minit, lalukan bawah air paip. Ulang lagi sampai tangan rasa selesa.
Kelima : Guna Susu Atau Yogurt
Sebab pada urat cili yang banyak tu ada sejenis bahan kimia yang dipanggil capsaicin. Bahan inilah yang buatkan tangan rasa pijar dan panas bila kita pegang cili dengan tangan kosong.
Uniknya, untuk hilangkan rasa pijar itu, caisen iaitu sejenis bahan kimia yang ada dalam produk tenusu, misalnya yogurt dan aiskrim boleh juga digunakan.
Caranya, rendamkan tangan dalam yogurt atau susu sehingga rasa panas atau pijar hilang. Patutlah kalau tengok cerita Running Man tu, mereka minum susu bila terpaksa makan makanan yang pedas.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!
Pokok kunyit mungkin salah satu pilihan mak-mak untuk jadikan tanaman di rumah selain daripada serai, pokok kari, panda dan sebagainya. Tak perlulah kawasan yang luas, cukup tanam dalam pasu pun dah boleh hidup. Senang untuk mak-mak petik dan masuk dalam masakan.
Sebenarnya, semau bahagian pokok kunyit ini boleh diguna pakai. Daunnya boleh guna untuk menyedapkam masakan rendang dan kunyitnya dah tentu-tentu unutk masakan lauk pauk lain.
Walau bagaimanapun, tak semua tanam pokok kunyit ini boleh hidup dengan baik. Silap cara tanam dan siram air terlalu banyak pun boleh mati pokok itu.
Satu lagi, kalau beli kunyit pasar, nak pakainya sedikit sahaja tapi kena beli ikut harga yang ditetapkan. Jadi, kalau kunyit yang lama tu bolehlah guna untuk semai. Jangan buang pula. Seperti apa yang dikongsikan oleh Mohd Nor ini yang guna kunyit lama untuk semai.
Kalau ada kunyit lama yang dah tumbuh tunas, jangan dibuang, bolehlah disemai.
Caranya, cuma letak dalam bekas dan isikan sedikit air yang agak-agak basah bawahnya saja dan bukan sampai terendam.
Bila akar dah mula keluar bolehlah dipindahkan ke dalam pasu. Ingat, jangan tanam dalam sangat kerana kunyitnya boleh rodsak dan membusuk. Akhirnya akan mati.
Kena timbus sikit-sikit sahaja dan siram air sedikit saja. Jangan terlalu banyak air dan paling penting letak kat tempat teduh.
2. Letak dlm bekas & letak sedikit air, apabila akar keluar dah boleh pindahkan ke pasu.
3. Tanam jangan dalam sangat. Kunyitnya boleh rosak membusuk dan pokok boleh mati
4. Letak di tempat teduh.
MW: Kalau selalu tanam tapi tak menjadi, boleh cuba cara ini. Moga ia membantu.
Bayi kembar tiga Mejar Mohd. Fikry dimasukkan semula ke NICU selepas didakwa berlaku kecuaian Hospital Melaka. Mejar Mohd. Fikry luah rasa kecewa namun tetap reda dan berharap kejadian sama tidak berulang.