Jujur Bila Ke Luar Negara, Balik Buat Ujian Covid-19, Atau Kuarantin 14 Hari

Terbaru Kementerian Kesihatan mengesan kluster baru wabak Covid-19 di Sarawak yang berpunca dari rakyat Malaysia melancong ke Itali, sehinggakan lima mangsa meninggal dunia.

Bermakna, kes yang diimport dari luar negara oleh rakyat tempatan, kemudian menular di dalam negara. Sebab itulah, pentingnya untuk kuarantin diri di rumah selama 14 hari. Dalam masa yang sama, buat ujian saringan Covid-19.

Biar pun anda tidak alami simptom-simptom Covid-19, hakikatnya anda baru pulang dari negara berisiko seperti Itali, China, Korea Selatan malah Jepun. Sebab, 30 peratus orang yang dijangkiti tiada gejala langsung. Ini kajian yang kata.

Baca sini : Awas! Rapid test kit (antibodi) tak boleh digunakan untuk pengesahan Covid-19

Yang Pernah Ke Luar Negara, Buatlah Ujian Covid-19

Bagi pelakon Ummi Nazeera yang pernah membuat perjalanan ke luar negara, beliau mengambil pendekatan berjaga-jaga dan lebih selamat. Bukan saja kuarantin diri di rumah, malah melakukan ujian saringan Covid-19.

Malah, menyarankan agar rakyat Malaysia yang pernah membuat perjalanan ke luar negara, turut membuat ujian saringan di mana-mana pusat perubatan swasta yang menawarkan khidmat tersebut.

IKLAN

Jujur Bila Ke Luar Negara, Balik Buat Ujian Covid-19, Atau Kuarantin 14 Hari

Syukur Alhamdulillah.. The result is NEGATIVE… Kepada yang pernah ke luar negara baru baru ni.. Saya sarankan untuk buat Covid19 test ni.

“Walaupun KKM suruh quarantine sahaja. Kalau ada duit nak travel, apa salahnya keluar sikit duit lagi untuk buat confirmation test ni. Tak susah pun.. Ummi pergi yang Drive Thru punya. Memang pedih sikit.. Tapi berbaloi.. Jangan takut. Kejap je buat! Tak sampai 10 minit siap!

IKLAN

Jika Tak Nak Buat, Tolonglah Kuarantin 14 Hari Di Rumah



Pada masa yang sama tolong KKM juga .. Sebab result test ni akan di update ke KKM. Kepada travellers yang tak nak buat. Saya mohon sangat sangat untuk Quarantine 14 Hari di rumah … dan JUJUR bila berjumpa staff kesihatan.

Stay safe everyone !! #StayAtHome #HelpThemToHelpUs PS: Ummi buat di MSU… Kos RM550 . Pencerahan buat yang bertanya.

Tambah Ummi Nazeera lagi, di fasiliti kerajaan, test hanya akan dibuat (free) jika memenuhi kriteria. Kalau tak memenuhi kriteria dan ingin buat test juga, buat di private (duit sendiri). Range harga RM550-700.

IKLAN

Baca sini : Kerana tak jujur, frontliners terdedah Covid-19 terpisah dari keluarga.

View this post on Instagram

Syukur Alhamdulillah … The result is NEGATIVE… Kepada yang pernah ke luar negara baru baru ni .. Saya sarankan untuk buat Covid19 test ni… Walaupun KKM suruh quarantine sahaja.. Kalau ada duit nak travel, apa salahnya keluar sikit duit lagi utk buat confirmation test ni .. Tak susah pun.. Ummi pergi yang Drive Thru punya . Memang pedih sikit.. Tapi berbaloi.. Jangan takut. Kejap je buat! Tak sampai 10 minit siap ! Pada masa yg sama tolong KKM juga .. Sebab result test ni akan di update ke KKM. Kepada travellers yg tak nak buat. Saya mohon sangat sangat untuk Quarantine 14 Hari di rumah … dan JUJUR bila berjumpa staff kesihatan. Stay safe everyone !! #StayAtHome #HelpThemToHelpUs PS: Ummi buat di MSU… Kos RM550 . Pencerahan buat yg bertanya .

A post shared by Ummi Nazeera (@umminazeera) on

MW : Diharapkan anda yang pernah melakukan perjalanan ke negara berisiko berkatalah dengan jujur dengan frontliners semasa membuat ujian saringan. Penting! untuk anda patuh agar anda tidak mewujudkan satu lagi kluster baru Covid-19.

Sumber/Foto : Ummi Nazeera