Awas! Rapid Test Kit (Antibodi) Tak Boleh Digunakan Untuk Pengesahan Covid-19

Perlu diingat ya mak ayah, Rapid Test Kit (antibodi) tak boleh digunakan untuk pengesahan Covid-19, sebaliknya hanya ujian RT-PCR memberi pengesahan yang tepat.

Ini kerana, ada sesetengah individu yang tidak bertanggungjawab menjual kit sebegini di pasaran. Sedangkan tindakan itu salah di sisi undang-undang. Inilah yang didedahkan oleh Dr Mohd Izzar Anwari Datuk Seri Abdul Khani dalam instagramnya.

 

Awas! Rapid Test Kit (Antibodi) Tak Boleh Digunakan Untuk Pengesahan Covid-19

 

Pengalaman Doktor Guna Rapid Test Kit (Antibodi)

Ini Dr. Ikram. Kawan baik dari kolej. Seorang pemain bola hebat. Kitorang teammates sejak kolej lagi. Malah dia seorang penyokong kelab Manchester United. Memang bijak.

Dia bekerja di hospital. Semasa minggu oncall, dia berjumpa banyak pesakit yang ada pelbagai latar belakang termasuk yang ada sejarah travel. Tapi Dr. Ikram sudah tentu melindungi dirinya betul-betul sebelum merawat pesakit-pesakit tu. Memang banyak risiko dia di hospital merawat pesakit-pesakit, sebab salah seorang daripada mereka MUNGKIN ada Covid-19 tanpa diketahui Dr. Ikram.

IKLAN

Selepas minggu oncall, Dr. Ikram DEMAM, LEMAH-LEMAH BADAN, dan SAKIT TEKAK. Terus panik sebab kalau kena Covid-19, dia sendiri boleh menjangkiti rakan-rakan di jabatannya, pesakit-pesakit dan ahli keluarga!

Jadi, Dr. Ikram ke klinik GP dan dan membuat ujian Covid-19 menggunakan RAPID TEST KIT (RTK) antibodi. Kejap je dapat result. Dan keputusannya POSITIF ! Dua kali test tu. Cuak kawan.

Dia kemudiannya ke hospital dan membuat ujian Covid-19 menggunakan RT-PCR di mana sampel diambil dari tekak (nasofarinks & orofarinks). Keputusan keluar dalam masa 48 jam sebab diproses di makmal. Jadi Dr. Ikram mengasingkan diri daripada anak isteri sehingga result keluar. Memang menakutkan. Dan akhirnya result dia NEGATIF!!. Alhamdulillah. Selamat Dr. Ikram.

 

IKLAN

Awas! Rapid Test Kit (Antibodi) Tak Boleh Digunakan Untuk Pengesahan Covid-19

 

Ujian Covid-19 Tak Boleh Menggunakan Rapid Test Kit

Apa yang saya nak sampaikan ialah Rapid Test Kit (antibodi) TIDAK BOLEH digunakan untuk pengesahan COVID-19!! Hanya ujian RT-PCR memberi pengesahan yang TEPAT.

IKLAN

So bila nak pergi buat ujian Covid-19 tu, pastikan buat RT-PCR. Mahal sikit dalam RM600-700. Tanyalah harga mana-mana hospital swasta. Tapi KKM tengah berusaha untuk mendapatkan RTK (antigen) yang lebih tepat dan cepat.

Dan ada siap jual RTK kat media sosial apakes? Bukan staf kesihatan pulak tu jual. Memang satu kesalahan. Jangan ambil kesempatan nak scam orang pada masa-masa macam ni. Harap korang faham beza RT-PCR dan RTK (antibodi) supaya scammer tak ambil kesempatan kat korang

Thank you, Dr. Ikram. Semoga dia dan keluarga sihat sentiasa. Mari mendoakan keselamatan dan kesihatan kita semua juga. Aminn #drizzarshares

MW : Ingat tu.. dalam pada nak cari rezeki, janganlah sampai menganiaya orang lain. Tak berkat nanti.

Baca sini : Kerana pesakit tak jujur, frontliners terdedah Covid-19, terpisah dari keluarga

Sumber/Foto : Dr Izzar