Kredit Foto : Canva

Jangan sembur nano mist spray sembarangan pada manusia, silap-silap haribulan terjejas saluran pernafasan dan sistem pencernaan.

Sekarang ini selain daripada hand sanitizer, nano mist spray ini juga menjadi gajet wajib di rumah sejak penularan Covid-19. Namun tak ramai yang mengetahui bahawa nano mist spray ini memberi kesan sampingan jika tidak mengetahui cara yang betul menggunakannya.

Jangan Sembur Nano Mist Spray Sembarangan

Nano mist spray adalah cecair yang boleh menghasilkan titisan halus bersaiz nano. Alat ini dihasilkan untuk pelbagai tujuan termasuk kosmetik, wangian dan pelbagai kegunaan domestik serta industry, bergantung kepada spesifikasi alat dan jenis cecair yang digunakan.

Alat ini terdapat dalam pelbagai bentuk dari saiz kecil untuk penggunaan persendirian seperti spray gun, handheld spray sehingga saiz lebih besar untuk kegunaan industri.

Baca Juga Di Sini :

Ajar Anak Guna Hand Sanitizer Spray Dengan Betul, Bukan Dibuat Main, Bahaya!

Dilema Mana Lebih Bagus, Basuh Tangan Dengan Sabun ATAU Hand Sanitizer

Risiko Terbakar, Jangan Sengaja Tinggalkan Hand Sanitizer Dalam Kereta!

Selain Mampu Basmi Kuman Pada Tangan, Ini 8 Kegunaan Lain ‘Hand Sanitizer’ Yang Ramai Tak Tahu!

Cegah Jangkitan Koronavirus, Cara BETUL ‘Handrub’ Ikut Saranan (WHO)

Digunapakai Sebagai Alat Disfeksi

Terkini, nano mist spray mula dijual dan digunapakai sebagai alat disfeksi dalam usaha mengurangkan risiko penularan virus Covid-19. Malah ramai di antara kita beranggapan alat ini berupaya menghapuskan virus di udara dan juga permukaan.

IKLAN

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), penggunaan alat sebenarnya semburan nano mist bagi tujuan disinfeksi tidak menggantikan keperluan nyahkuman permukaan secara manual.

Bergantung Kepada Keupayaan Alat

Jelas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdulllah, keberkesanan penggunaan nano mist spray untuk disinfeksi bergantung kepada keupayaan alat tersebut untuk menghasilkan semburan yang sekata pada permukaan, jenis dan kepekatan larutan disinfeksi digunakan serta tempoh masa pendedahan,” katanya.

Tambah Noor Hisham, pada masa ini, beberapa larutan disinfeksi sedia ada seperti larutan yang mengandungi:

1. Alkohol 70 hingga 90 peratus
2. Hydrogen peroxide
3. Thymol
4. Quarternary ammonia
5. Larutan berasaskan klorin
*kesemua larutan ini berkesan bagi membunuh virus SARS-CoV-2 di permukaan.

Senarai larutan disinfeksi yang berkesan untuk SARS-CoV-2 boleh diperolehi atau dirujuk di laman sesawang US Environmental Protection Agency https://www.epa.gov/coronavirus/about-listn-disinfectants-coronavirus-covid-19-0

Silap-Silap Terjejas Pernafasan, Sistem Pencernaan

Satu fakta yang perlu diketahui tentang nano mist spray adalah larutan disinfeksi yang digunakan adalah bertujuan untuk nyahkuman di permukaan persekitaran dan tidak sesuai digunakan secara langsung ke atas manusia.

“Ini adalah kerana, sesetengah larutan disinfeksi ini boleh menyebabkan iritasi pada mata, kulit, saluran pernafasan dan juga sistem pencernaan,” katanya.

Mingguan Wanita : Paling penting sebelum membeli atau menggunakan nano spray mist pastikan dahulu larutannya sama ada berkesan atau tidak untuk digunakan bagi mencegah Covid-19.

IKLAN

Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

IKLAN

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Jangan Sembur Nano Mist Spray Sembarangan, Silap-Silap Terjejas Pernafasan, Sistem Pencernaan

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI