‘Jangan Layan Saya Macam Orang Sakit’ Derita Kanser Isteri, Cuma Terbongkar Selepas Ajalnya

Setianya janji suami pada isteri yang sakit dipegang kemas-kemas. Tidak akan sesekali dikongsikan pada sesiapa waima keluarga terdekat, akan derita kanser paru-paru yang isteri hadapi.

Dan kerana janji itulah, suami ini terus-terusan memberikan yang terbaik untuk isterinya. Ini kisah kawan Puan Zuryati Isa.

Kisah benar seorang kawan – yang meninggal dunia beberapa tahun lalu, asbab kanser paru-paru – seperti yang diceritakan oleh suaminya” Beliau catatkan semula menjadi sebuah kisah yang harus suami isteri insafi.

Betapa, kuatnya cinta pasangan yang ikhlas akan menumbuhkan rasa cinta yang dalam dan agung.

Jangan Layan Saya Macam Orang Sakit

Tolong ambilkan tudung saya. Saya tak mahu orang tahu kepala saya sudah mula botak.” Suaminya terus menghulurkan sehelai tudung sarung.

Ambilkan yang cantik sikit, bang. Biar saya tetap nampak elok,” kata isterinya sambil tersenyum. Dia mengambil tudung yang lain pula.

Terketar-ketar tangan isterinya mengenakan tudung sebaik mungkin. Dia membantu membetulkan beberapa helai rambut yang masih kelihatan, sambil saling berbalas senyum dengan isterinya.

Tolong ambilkan beg mekap saya.” Sekali lagi, tanpa bicara, suaminya terus menghulurkan beg mekap kepada isterinya.

IKLAN

Perlahan-lahan tangan isterinya mengenakan sedikit bedak dan lipstik, cukup untuk sekadar kelihatan segar dan ‘hidup’.

Saya tak mahu orang risau tengok muka saya yang mula pucat ni,” kata isterinya. Dia hanya tersenyum.

Ketika isterinya mahu turun daripada katil, dia cuba membantu.

Tak apa, abang. Saya ok. Kaki saya masih kuat. Insya-Allah. Abang standby saja, kot-kot tiba-tiba saya jatuh. Masa tu baru abang angkat saya,” kata isterinya sambil tersenyum.

IKLAN

Dia membalas senyum isterinya. Ada rasa yang tertahan dalam hati. Ada suara yang tersekat di halkum.

Mereka Tidak Tahu, Dalam Tubuh Isteri Ada Kuman Kanser

Sebelum sempat dia membuka pintu, isterinya memegang lengannya – kejap. “Abang … .”

Tiba-tiba dia panik, bimbang isterinya sakit semula. Segera dia menoleh ke belakang.

Lega sungguh hatinya melihat isterinya masih berdiri sambil tersenyum manis.

IKLAN

Abang jangan beritahu kenapa saya masuk hospital, ya. Cakap saja saya tak sihat. Lagi satu, abang jangan layan saya macam orang sakit, ya. Saya tak mahu orang tahu saya sakit, dan saya tak mahu orang tengok saya dengan pandangan simpati. Nanti saya rasa macam orang sakit sangat, semua orang layan saya macam orang sakit. Abang pun kena belajar cover muka tu. Kita buat saja macam biasa. Abang jangan risau. Saya ok. Kuat lagi nak jalan laju.”

Panjang lebar pesan isterinya sebelum mereka keluar daripada bilik.

“Iyalah. Insya-Allah.” Itu sahaja yang mampu dibalasnya.

Lalu, mereka keluar bilik bersama-sama dan meraikan tetamu yang datang berziarah. Mereka tahu isterinya baru keluar daripada hospital.

Apa yang mereka tidak tahu ialah di dalam tubuh isterinya, kuman-kuman kanser sedang mengganas dan merebak dengan sangat cepat.

Rahsia itu hanya diketahui oleh mereka berdua dan terbongkar selepas isterinya meninggal dunia beberapa bulan selepas itu.

Sumber/Foto : Zuryati Isa