Geram dan sakit hati pula bila tengok pokok cili kerinting. Bukan sedikit tapi boleh dikatakan turut merebak pada tanaman lain. Terus hilang semangat untuk bercucuk tanam.
Kena boleh jadi kerinting terutamanya pokok cili? Kadang-kadang pelik juga dengan serangan serangga yang entah dari mana?
Jalan terbaik untuk elak pokok cili kerinting ini boleh saja gunakan semburan organik yang dibuat sendiri dengan bahan dapur yang ada di rumah. Inilah yang dikongsikan oleh Azuan Abdullah dalam tangani masalah ini.
Malahan, semburan serangga ini bukan saja digunakan untuk pokok cili tapi juga pada pokok tanaman yang lain.
Mesti ramai yang stres bila pokok cili jadi kerinting. Tiba-tiba je semangat berkebun boleh jadi down teruk!
Mungkin ada yang tak tahu, macam mana pokok cili boleh jadi kerinting?
Ada 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting
1. Thrip
2. Afid
3. Lalat putih
4. Hamama
Semua perosak ini akan hisap cecair pada pucuk/daun cili dan ini menyebabkan pokok cili kita jadi kerinting. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan pokok cili dijangkiti penyakit virus. Ini yang paling seram. Huhu.
Bila pokok kena virus, tak akan ada pucuk baru yang tumbuh.
Bila tak ada pucuk baru tumbuh, bunga pun tak ada.
Bila bunga tak ada, macam mana buah nak ada kan.
Bila buah tak ada, kita pun jadi stress.
Bila kita stress, ngan pokok-pokok kita cabut. Wuaaa..
.
Jangan panik dan risau. Sebenarnya, kita boleh cegah pokok cili daripada jadi kerinting. Caranya guna racun organik buatan sendiri. Kami panggil “Instant Control”.
Kiranya instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah pokok cili dirumah daripada jadi kerinting.
Semua perosak tersebut sangat takut dengan cecair oren ni. Pecah perut dan kekeringan la tubuh mereka bila kena cecair ni.
Caranya sangat mudah. Guna bahan-bahan yang ada di dapur rumah kita je. Bahan-bahan tersebut adalah
1 kg @ 1 bahagian : Bawang putih
1 kg @ 1 bahagian : Cili api
1 ketul @ 100 gram : Sabun buku cap buruh/kapak
10 liter @ 10 bahagian : Air
Cara-caranya:
1. Ini bahan-bahan yang digunkaan.
1 kg bawang putih @ 1 bahagian
1 kg cili padi @ 1 bahagian
1 ketul sabun buku cap buruh/kapak
10 liter air @ 1 bahagian
2. Pastikan bawang putih di buang kulit.
3. Masukkan bawang putih ke dalam blender. Isikan air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).
4. Blender sampai hancur.
Ads
5. Tapis bawang putih dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas tu sebagai Bekas A.
* Ulang blender dan tapis hingga bawang putih habis.
6. Masukkan cili ke dalam blender. Tangkai tak perlu buang. Tambah air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter)
7. Blender sampai hancur.
8. Tapis dan masukkan kedalam bekas. Kita labelkan bekas ni sebagai Bekas B.
* Ulang proses blender dan tapis hingga cili padi habis.
9. Ricik sabun buku halus-halus. Tujuannya supaya nak cepat hancur bila kita rebus nanti.
10. Masukkan air ke dalam periuk (air dari stok 10 liter) Panaskan air hingga mendidih.
11. Bila air dah mendidih, masukkan semua sabun tadi. Kacau hingga semuanya hancur.
Ads
12. Bila dah hancur. Tuangkan air sabun tadi ke dalam bekas C. Tambahkan baki air (daripada 10 liter, jika ada).
Tuangkan semua cecair bawang putih dari Bekas A ke dalam Bekas C.
Tuangkan semua cecair cili api dari Bekas B ke dalam Bekas C.
** Proses campuran ini kena cepat sebab larutan sabun akan jadi pekat dan keras bila dah sejuk dalam keadaan kepekatan yang tinggi.
13. Kacau campuran tadi hingga sebati.
14. Dah siap. Boleh guna terus ya, tak perlu nak peram bagai.
Untuk simpanan, letak ditempat redup dan terlindung daripada cahaya matahari. Boleh tahan 6-12 bulan.
15. Gambar yang dilihat dibawah mikroskop. Afid @ kutu daun jadi pecah perut dan kering.
Kredit kepada Sifu saya, Tuan Ahmad Saif. Beliau yang buat pemerhatian ini.
16. Cara guna pada pokok timun.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Ads
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct.
17. Cara guna pada pokok cili
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 2 hari sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3-5 hari direct.
18. Cara guna pada pokok limau kasturi.
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct
Mingguan Wanita : Semburan ini boleh saja guna untuk pokok-pokok lain pun, bukan hanya pokok cili saja
Makanan berlemak ni memang tak elok untuk kesihatan terutamanya lemak daging yang jelas dan begitu ketara dalam hidangan sup. Masa tengah panas agak susah nak tengok tapi bila sup sejuk barulah perasan lemaknya.
Biasanya lemak daging yang paling banyak. Nak-nak kalau masak sup atau pun bergoreng. Nampak sedap tapi kolesterolnya, faham-faham sajalah.
Ada cara nak buang lemak daging dalam sup. Mungkin ada antara kita yang masih tak tahu yang dulu hanya buang bila sup dah sejuk dan barulah nampak ketulan. Kali ini, boleh cuba cara Hani Mynis yang gunakan senduk sejuk.
Kali ini kita kongsi macam mana nak buang lemak/minyak daging kat dalam sup tu. Kalau nak buang minyak lebihan kat dalam sambal pun boleh guna cara ni.
1. Sediakan satu senduk besi/aluminium/stainless steel
2. Masukkan dalam peti ais bahagian beku (10 minit dah memadai)
3. Lalukan senduk (bahagian bawah) kat bahagian atas sup (pastikan sup dah sejuk sikit, bukannya panas-panas) secara membulat.
4. Buang hasil minyak yang membeku. Siap.
Semoga bermanfaat.
Mingguan Wanita : Baru tahu. Tapi ingat, jangan gelek senduk sejuk semasa sup masih panas. Tunggu sejuk sikit. Barulah nampak hasilnya.
Rupanya ada cara mudah untuk hilangkan masalah ketuat dan kita boleh buat sendiri je di rumah hanya guna 4 bahan. Tak perlu pergi klinik pun. Paling penting untuk buang ‘akarnya’ agar biji ketuat tak tumbuh semula.
Mungkin ramai yang tak tahu, ketuat adalah disebabkan oleh virus Human Papilloma (HPV). Mana-mana bahagian boleh dijangkiti terutamanya di jari, tangan dan kaki. Bahagian yang dijangkiti akan mula menimbul, berbiji keras manakala permukaannya pula menjadi kasar.
Cara mudah untuk hilangkan ketuat ini dikongsikan oleh Hanis Samsuddin sebagai panduan.
Saya pasti ramai yang mengalami masalah ketuat. Ada yang di kaki, ada yang di tangan. Macam mana pun, ketuat ni memang menyemak dan anda pasti lagi suka kalau ia hilang betul tak?
Apakah punca ketuat?
Ketuat berpunca daripada virus HPV. Kebanyakan orang memang menjadi pembawa kepada virus ini. Tak semua orang akan mendapat ketuat, tetapi sesetengah orang yang badannya tak dapat memendam kegiatan virus ini akan mendapat ketuat.
Bagaimana nak hapuskan ketuat?
Ketuat mempunyai “akar” yang mana akar ini jika tidak dihapuskan, akan membolehkan ketuat tumbuh kembali. Kita perlu memusnahkan akar ketuat supaya ketuat tidak datang kembali.
Bahan-Bahan Diperlukan:
1. Apple Cider Vinegar
Ini bahan aktif yang akan membunuh ketuat. Asid asetik dalam cuka sangat efektif untuk membunuh akar ketuat. Kalau tak ada Apple Cider Vinegar boleh guna cuka makan yang biasa tu. Balsamic vinegar pun boleh tapi mahal.
2. Kapas
Kapas akan menyerap dan menyimpan cuka. Gunakan kapas yang daya menyerapnya kuat. Facial cotton pun boleh digunakan.
3. Plaster atau Duck Tape
Plaster atau duck tape bertujuan untuk memegang kapas yang direndam dalam cuka. Gunakan tape yang kuat daya lekatnya.
4. Vaseline
Asid dalam cuka tidak kenal kulit sihat atau kulit ketuat. Dengan menyapukan vaseline pada kulit sihat, ia terlindung dari tindakbalas cuka.
Caranya Membuat:
1.Sapu vaseline dekat keliling ketuat (jangan terkena ketuat)
2.Basahkan kapas dengan cuka,letak atas ketuat dan plaster. Biarkan semalaman.
Ketuat tidak disapu vaseline. Kulit yang sihat akan turut mengecut apabila terkena cuka.Jadi pastikan ada menyapu vaseline dikeliling kulit ketuat sebelum meletakkan cuka.
Hari ketiga:
Cuka sudah menembusi lapisan kulit mati pada ketuat dan mula bertindak pada akar. Pada hari pertama dan kedua tiada rasa apa-apa sebab cuka memakan sel kulit mati. Pada hari ketiga bila akar sudah ditembusi akan rasa sedikit pedih.
Contoh balutan plaster pada jari.
Kelihatan akar ketuat menjadi hitam.. Ini menandakan sel-sel ketuat mula mati dimakan asid.
Kelihatan ketuat dah mati.
Apabila ketuat jadi macam ni,boleh la korek sikit demi sedikit.
Ketuat yang berjaya dikorek.
Hasilnya, kulit kembali licin seperti biasa dan bebas ketuat.
Mingguan Wanita: Jadi jika ada masalah ketuat, boleh cuba cara mudah yang dikongsikan ini untuk menghilangkannya. Guna 4 bahan je, akar ketuat pun musnah dan tidak tumbuh semula.
Rupanya walaupun guna potongan daging yang murah, sebenarnya mak-mak tetap boleh hasilkan rasa yang sedap macam daging steak mahal. Cuba gunakan teknik memasak ala ‘Sous Vide’ seperti yang dikongsikan oleh Mohd Faeez Harith ini.
Menurut lelaki ini, kaedah ini selamat kerana menggunakan suhu rendah sekitar 60°. Ia macam kaedah merebus, tetapi daging dimasukkan dalam plastik ziplock, dibuang angin dan jadikan dia mampat macam vacuum seal.
Sekadar nak kongsi teknik menghasilkan Steak dari potongan daging yang murah,tapi masih enak dimakan.
Caranya? Sous Vide!
Sous Vide merupakan teknik memasak yang memerlukan beg kedap udara (vakum) dan direndam dalam air pada suhu yang rendah untuk suatu tempoh masa yang agak lama. Kebiasaannya Sous Vide memerlukan alatan memasak yang tersendiri dan beg khas,tapi jika tidak ada memadai guna beg ‘Ziplock’ dan kuali.
Hanya pastikan daging kekal tenggelam dalam air tanpa menyentuh dasar kuali. Kena check je sebelum tinggal.Saya sepit plastik tu dengan tudung periuk tu
Hasilnya daging akan masak secara perlahan-lahan,tetapi masih mengekalkan jusnya dan warna lebih menarik,iaitu sedikit kemerahan walaupun telah dimasak sempurna.
Untuk menaikkan seri Steak kita,boleh ‘sear’ sekejap atas kuali panas untuk tempoh masa yang singkat,sebelum dihidangkan.
Saya masak Steak saya dengan cara Sous Vide pada suhu 60° selama 2 jam.
Steak saya ni RM 10 sahaja,daging stok akhir dah.Tak mampu nak beli Angus atau Wagyu.
Info Ekstra!
Saya biasanya tak makan dengan sos.Tapi kalau nak saya recommend, saya suka sos black pepper atau barbeque untuk beef, kalau lamb atau mutton guna mint sauce.
Saya marinade dengan garam,pepper, rosemary,bawang putih.
Masukkan ziplock dalam air,tolak gelembung-gelembung udara dulu sebelum ‘seal’ beg tu.Akan jadi kesan macam vacuum seal juga.
Selamat guna ziploc sebab kita guna suhu rendah.Biasanya sekitar 40°-60° sahaja.Plastik tu tahan setakat 80°-90°.Kalau guna suhu tinggi daging masak cepat tapi ‘terkejut’.Bimbang liat.
Kalau kita pergi pasaraya,daging macam ni biasa dah jatuh 30%-50% harga asal.Sebab daging biasanya tempoh hayat jualan dia dalam seminggu sahaja.Lepas pada itu dah dikira tak cukup segar untuk dijual.
Melainkan daging beku.Daging reduce to clear @ reprice to clear. Biasa tesco dengan Aeon banyak benda-benda (RTC) ni.
Saya guna dapur elektronik,memang dah ada tetapan suhu.Kalau dapur gas kena guna tungku tambahan untuk elakkan sentuhan terus api pada bontot kuali.Dan kena ada termometer untuk periksa suhu air.Renyah sedikit kalau dapur gas.
MW: Jadi buat mak-mak yang nak cuba hasilkan ‘steak’ sedap walaupun guna potongan daging murah, boleh cuba teknik memasak ‘Sous Vide’ yang dikongsikan ni.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...