Ada benarnya, sebagai seorang pelanggan atau pembeli janganlah asyik meminta harga murah dan ‘harga kawan’ sehingga kan ‘keluar semua hadith dan ayat Quran, sehinggakan mengambil kesempatan buat peniaga. Perlu fikirkan juga usaha, keringat, untung dan modal yang dikeluarkan oleh peniaga. Apabila peniaga ikhlas menjual dan pelanggan rasa ikhlas dengan harga dibayar, barulah datangnya keberkatan.

Luahan daripada peniaga yang 35 tahun melibatkan diri dalam bidang makanan Mamamemey Airish ini memang ada benarnya. Semoga menjadi panduan buat kita.

Saya percaya ada diantara kita para peniaga kecil yang mengalami dilema dalam menentukan harga makanan yang akan dijual. Kita ketepikan dulu soal nak bersedekah bagai. Itu citer lain ya.

Jika memang untuk tujuan berniaga, kita pasti hadapi masalah turun dan naik harga barang mentah yang melibatkan modal. Jika harga barang mentah naik contoh ayam, cili, minyak masak dan lain-lain maka kita pasti alami susut nilai dalam harga tetap kita selama ini.

Contoh sebekas Nasi Briyani Ayam biasa kita jual RM12, tapi dengan kenaikan harga ayam, untung kita dah ditarik kat ayam…dah jadi kurang sikit dari yang sepatutnya. Tapi itu risiko yang harus kita tanggung melainkan pelanggan memahami bila kita terpaksa up kan harga atas faktor-faktor semasa.

Tapi tak semua yang mahu faham. Ikut pengalaman saya, ramai yang nak portion besar, rasa tiptop, yang mengenyangkan tapi ciput jer pulangan untuk kita. Saya akui pada peringkat awal saya berniaga lebih 35 tahun dulu, pendapatan saya waktu itu adalah cuma keringat, penat dan airmata. Saya takut dengan cakap-cakap orang yang sebenarnya saya takut dengan bayang-bayang saya sendiri. Saya harus berani keluar dari kepompong “nanti apa orang kata”.

Perlu Didik Mentaliti Pelanggan

Bagi saya secara peribadi, customers ni perlu dididik mentaliti mereka kerana kita juga adalah customer kepada yang lain. Jangan asyik nak murah dan nak “harga kawan” je sampai keluar semua hadith dan ayat Quran. Itu salah guna namanya.

Bagi saya kalau nak makan free, cakap je. Saya boleh belanja. Tapi berniaga adalah berniaga. Dalam perniagaan friend is friend, business is business. Tapi macam yang saya katakan di awal tadi, ketepikan dulu soal nak bersedekah ker apa amal jariah ker apa lah.Itu boleh diuruskan dalam cara lain.

Pengalaman Hadapi Pelanggan Ambil Kesempatan

Nak kongsi satu dari beratus pengalaman saya. Seorang pelanggan yang bukan dari kalangan ‘sengkek’ sering nak ambil kesempatan ke atas saya sampai diam-diam saya blacklist kan dia dari hidup saya. Jenis tak reti nak tau apa erti qanaah dan timbang rasa. Maaf padahal aktif dalam kerja-kerja kebajikan atas nama lslam.

Suatu hari dia merayu-rayu sangat nak saya masak jugak untuk satu majlis kat rumah dia. Walapun masa tu saya free goyang kaki tapi saya cakap saya busy. Bila dia dah merayu-rayu konon masakan saya sedap la itu la ini la, saya pun bagi jer resepi saya percuma, biar la dia masak sendiri. Sebab kalau saya masak nnti dikatakan mahal kan. Saya list kan bahan-bahan yang perlu dia beli dan semua step by step cara-cara masak.

Dua hari selepas majlis selesai, dia call saya…”tobat lahum dia”…

“Akak, saya dah kira-kira semua, saya jimat 2-3 ringgit je. Lebih baik saya amik dengan akak. Mana nak kemas dapur yang berkecah lagi, serik la saya kak..”

Saya diam je. Tapi hati saya bersorak. “Baru kau tau? Kau ingat ayam-ayam, ikan-ikan tu datang melenggang ke rumah kau dah siap mandi dan berlumur garam kunyit ker?

Kau ingat kau boleh goreng ayam dengan cedok minyak dalam longkang ker? Tu bawang, halia, serai, lengkuas dan lain-lain tu kau boleh kutip free tepi jalan ke?

Pastu nak cari benda-benda tu semua, tangki kereta kau boleh isi oxygen jer ker? Nak cuci mencuci boleh tadah embun ker? Nak kisar mengisar boleh main tepuk dinding terus bahan lumat ker? Lepas masak dinding dapur, lantai boleh auto berkilat ker?

Tu lom citer periuk belanga lagi…

IKLAN

Susah ooo belajar pandai-pandai jawatan tinggi-tinggi tapi akal dan kemanusiaan melorot kat tapak kaki…”

Jarang ada customer yang nak fikir bahawa lebihan nasi dan lauk yang kita usung sekali kat umah dia tu, kita tak kira. Kira sedekah jer.

Apapun itu segelintir dari pahit manis seorang caterer. Ramai lagi customer saya yang berhemah dan baik budi especially di kalangan kayangan. Ada yang langsung tak pernah tanya harga. Mereka bayar dengan ikhlas tapi kita sebagai peniaga wajib beri yang terbaik untuk mereka. No hanky panky.

Ikut Bajet Yang Ada

Kalau ikutkan dasar, harga modal mesti di kali dengan tiga. Modal tu termasuk air, api, gas, tenaga pekerja dan apparatus. Tapi untuk memudahkan urusan orang yang memerlukan kita, masih ada ruang untuk berbincang. Sebaiknya kita ikut bajet yang mereka ada. Kalau kemampuan mereka kurang, kita guna bahan yang bukan premium namun kualiti masakan dan makanan tetap dijaga. Perikemanusiaan jangan diketepikan demi meraih untung.

Untung dan barakah dalam perniagaan adalah dua perkara yan berbeza. Untung boleh habis tapi barakah boleh dinikmati sepanjang keturunan kita.Pendek kata dalam berniaga perlu ada akad supaya yang menjual merasa ikhlas dengan harga diberi dan yang membeli pun rasa ikhlas dengan harga yang dibayar.Di situ la keberkatan akan diperolehi.

Jangan asyik nak harap orang bersedekah. Sedekah tetap ada ruang yang khusus untuknya. Kena fikir selain dari modal, mereka hilang nikmat tidur dan masa. Ini saya maksudkan dengan peniaga-peniaga kecil macam saya.

Semoga bermanfaat!

Baca Lagi Di Sini:
“Daripada Membeli Makanan, Baik Masak Sendiri, Jimat.” Ingat Orang Berniaga Juga Mencari Rezeki!

“Apa Salah Saya Jual Nasi Arab? Saya Ikhlas Berniaga Kerana Allah” Mila Jirin

IKLAN

Mingguan Wanita: Memang ada benarnya, sebagai pembeli atau pelanggan sebaiknya jangan hanya minta murah dan ‘harga kawan’ sahaja. Fikirkan juga usaha, keringat, untung dan modal yang dikeluarkan oleh peniaga. Peniaga ikhlas menjual dan pelanggan ikhlas dengan harga dibayar, barulah datangnya keberkatan.

Sumber: Mamamemey Airish

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

IKLAN

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanitaMW