isteri

Bila sudah berumah tangga, seorang isteri bukan akan berdepan dengan anak-anak sahaja, sesekali mungkin diuji dengan masalah mentua dan ipar duai.

Yang pening kepala bila berlaku salah faham melibatkan menantu dan menantu, orang pertama yang akan serba salah pastinya kaum suami. Salah cakap atau silap buat keputusan, akan ada hati yang terluka.

Sebelum pergi lebih jauh tentang mentua dan menantu, jemput renungkan perkongsian daripada Puan Nurulbadiah Lai ini. Moga masalah rumah tangga tak makin keruh apabila ada jawapan yang sepatutnya.

Selalu orang cakap dalam rumah tangga kalau ada masalah antara ibu dan menantu, orang akan cakap-ibu hanya ada satu, isteri boleh cari lain.

IKLAN

Tapi mak saya pantang dengar ayat ni… mak cakap ibu hanya ada satu, isteri yang dinikahi sekarang pun hanya ada satu kerana ibu jangan sampai buang isteri. Dan kerana isteri jangan sampai buang ibu. Kita wajib taat pada ibu kita tapi berdosa kalau kita aniaya isteri kita.

Mak selalu pesan pada adik-adik lelaki bahawa sebagai lelaki kena ada pendirian dan bersikap bijak. Kena tahu balance kan antara dua.. mak kata kalau ada masalah dengan isteri kena baiki bukan buang dan cari lain. Jangan sesekali ada dalam fikiran bahawa bini boleh cari lain kalau terjadi apa-apa pertelingkahan dalam keluarga walaupun hakikatnya memang bini boleh diganti lain kerana tak ada seorang ibu dan ayah pun dalam dunia ini mahu anak perempuannya dijadikan kain buruk, masa baru pakai mase buruk buang. Repair dulu, rosak repair lagi sampailah tak boleh guna langsung ibaratnya.

IKLAN

Tiada istilah aniaya isteri asalkan ibu tidak terluka… mak saya ramai anak lelaki so mak memang tak campur urusan rumah tangga diorang sebab mak selalu pesan, sebagai mertua jangan masuk campur urusan anak menantu. Sebagai ibu kita hanya perlu bagi pendapat apabila diminta. Campur tangan kita sebagai ibu hanya akan mengeruhkan lagi keadaan. Yang mok pegang-nak marah kena marah anak sendiri jangan marah anak orang.

Bagi nasihat berkenaan hal rumah tangga anak hanya bila diminta, selalu ingatkan anak untuk melayan isteri dengan baik.

IKLAN

(Saya sebagai anak perempuan pun mak pesan berpuluh kali supaya layan dan hormatkan suami)-biarkan anak menantu buat keputusan sendiri berkenaan hal rumah tangga.

Saya selalu tanya, kenapa mak sangat terbuka dalam hal macam ni, sangat positif dan sangat bertolak ansur dengan anak menantu. Kadang-kadang mak lagi sokong apa yang menantu buat berbanding apa yang anak buat.

Mak cakap apa yang mak fikir tentang anak menantu mak akan terbalikkan pada diri mak sebab mak pun seorang isteri dan ibu. Apa yang mak nak cakap kat menantu mak akan terbalikkan ayat tu pada diri mak dulu. Kena hati-hati sebelum nak cakap apa-apa kerana hidup bukan hanya untuk diri mak sahaja, ianya berkait rapat dengan orang sekeliling.