Isteri tak restu hobi suami

Bagi kebanyakan lelaki, perkahwinan bukan alasan untuk mereka ‘melupakan’ hobi mereka.Bahkan ramai yang sanggup ‘bergaduh dengan isteri bila hobi mereka tak disukai isteri.

Berbeza dengan wanita. Kebanyakannya secara rela akan melepaskan aktiviti yang mereka gemari sewaktu bujang kerana ingin menumpukan sepenuh perhatian pada keluarga. Lebih-lebih lagi apabila sudah mempunyai anak. Soal hobi ditolak ke tepi sepenuhnya!

Lelaki pula selalunya tiada masalah untuk meneruskan hobi mereka selepas kahwin. Tapi, bagaimana sekiranya isteri tidak merestui dan tak suka anda meneruskan hobi itu? Bagaimana caranya untuk memujuk isteri? Mungkin tips yang Mingguan Wanita berikan ini boleh dipraktikkan.

Telus Dengan Isteri

Dari awal anda perlu telus dan berterus terang dengan isteri. Jika anda sudah berjanji dengan rakan-rakan untuk pergi bermain futsal selepas waktu kerja, jangan pula bagi alasan perlu kerja ‘overtime’. Sikap sebegini yang membuatkan isteri tidak mempercayai anda dan seterusnya akan menghalang anda meneruskan hobi anda itu. Ingat ye, Tak rugi berterus terang. Mungkin kadangkala isteri akan membebel, tapi jauh di sudut hatinya dia menghargai kejujuran anda.

IKLAN

Isteri Tak Suka Hobi Suami, Bagaimana Cara Suami Nak Pujuk?

Buat Perjanjian

Tak dinafikan, isteri mana yang tak marah jika suami lebih pentingkan hobi daripada keluarga. Jadi, anda perlu buat perjanjian tak formal dengannya. Yakinkan dia bahawa anda tidak akan pinggirkan dirinya dan anak-anak. Tapi anda perlukan hobi untuk menghilangkan tekanan kerja dan sedikit waktu bersama rakan-rakan. Yang paling penting, jangan sampai dia terasa terabai.

Hadkan Masa

Selain itu, seeloknya anda hadkan masa. Mungkin hanya dua kali dalam seminggu. Tidaklah setiap hari. Isteri mana yang tak sakit hati. Sudahlah seharian bekerja, di sebelah malam pula anda sibuk membuat aktiviti lain. Bila pula masa anda hendak luangkan bersama anak dan isteri? Memang patut pun isteri anda marah!

Ajak Isteri Dan Anak-Anak Bersama

Pernahkah anda terfikir hendak membawa isteri dan anak-anak bersama untuk melakukan aktiviti yang anda sukai itu? Dengan itu isteri dapat lebih memahami hobi anda kerana pernah berada di tempat aktiviti berlangsung. Silap hari bulan, jika dia bosan, konfim dia takkan ikut lagi!

IKLAN

Beralih Pada Hobi Untuk Sekeluarga

Apa salahnya jika anda bertukar hobi, selari dengan diri anda yang sudah berkeluarga. Pilih hobi yang boleh disertai oleh isteri dan anak-anak. Misalnya hobi memancing, berbasikal, bermain boling dan sebagainya. Ia juga boleh dijadikan waktu untuk anda luangkan bersama keluarga tersayang.

Mesti Ingat Isteri!

Selalunya isteri akan marah jika mereka telefon tak berjawab dan anda pula tidak menghubungi mereka. Tentu mereka kerisauan. Contohnya anda ingin bermain badminton. Apa salahnya anda telefon isteri sebelum bermula dan selepas tamat permainan. Jadi isteri akan tahu apa yang anda lakukan. Tidaklah tertanya-tanya.

IKLAN

Jangan Khianati Kepercayaan Isteri

Selain itu, jangan sesekali khianati kepercayaan isteri. Konon sibuk buat aktiviti dengan rakan-rakan, pergi memancing misalnya, tapi rupanya ‘pacing’ perempuan lain. Itu cari nahas namanya bro!