Baik ipar lelaki atau ipar perempuan, mereka ini ditakdirkan menjadi sebahagian daripada keluarga kita. Mereka bukanlah sedarah sedaging tetapi mempunyai hubungan paling dekat dengan salah seorang adik beradik kita.

Namun, ipar tetap ipar, orang luar yang mampu ‘masuk’ dalam keluarga kita dan terima seadanya terutama pasangannya. Secara tak langsung, ipar juga perlu menerima ‘peel’ dalam keluarga pasangan.

Memang ada ahli keluarga yang mampu menerima ipar sebaiknya dan sestengahnya cukup rapat dengan ipar. Tak mustahil juga ada ipar yang tidak ‘sekongkol’ dan tidak mampu menerima ‘ahli keluarga’ barunya sehingga ada yang bermasam muka dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, rapat atau baik dengan ipar, kita kena jaga batasnya. Mereka bukan mahram dengan kita, waima dengan mendedahkan aurat mahu pun bersalaman itu adalah haram.

Seperti apa yang dikongsikan oleh Ahliya Fariza ini memang tepat dan benar.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Jadi Ipar Yang Berperangai ‘HODOH’ Sampai Buruk Ipar Dijaja-Jaja

IKLAN

Ada Cara Suami Isteri Cipta Privasi Bila Ipar Tinggal Sebumbung

Info Lebih Menarik DI SINI

Ipar Adalah Maut

Untuk pengetahuan semua …..

Ipar-ipar itu adalah orang yang dekat dan merupakan sebahagian dari ahli keluarga kita namun haram bagi kita wanita menampakkan aurat di depan mereka dan bergurau senda dengan mereka secara berlebihan kerana mereka adalah mahram yang perlu dijaga batas-batasnya kerana syahwat itu kuat antara sesama mahram.

IKLAN
Mufti Tareem telah berkata dalam satu kuliahnya
“Apabila ipar-ipar lelaki ingin duduk bersama ipar-ipar perempuan dibolehkan, tak jadi masaalah TAPI alat kelamin perlu dipotong terlebih dulu” (Maaf perkataan ini agak memalukan… Tapi Ana perlu menjelaskannya)

Ini adalah merupakan satu teguran dari seorang mufti untuk lelaki yang ada ipar perempuan.

Banyak aspek yang perlu kita renungkan lebih-lebih lagi zaman sekarang yang penuh dengan fitnah yang makin menjadi-jadi.

Di mana syaitan sentiasa mencari jalan merosakkan umat. Malah sekarang ini berlaku penodaan, penzinaan sesama yang bukan mahram. Ayah dan anak. Abang dan adik dan sebagianya. والعياذ بالله

Kata-kata Nabi صلى الله عليه وسلم datangnya dari Allah swt. Peringatan ini menunjukkan bahawasanya jangan di ambil mudah dengan apa yang di sabdakan oleh beliau
صلى الله عليه وسلم.

IKLAN

Fikirkanlah… Kebanyakkan wanita zaman sekarang tak menjaga diri mereka… Aurat terdedah.. Menampakkan kecantikkan diri sehingga menampakkan bentuk badan, bersuara manja dengan ipar sendiri, pemakaian minyak wangi di depan lelaki dan aspek lagi..

Moga Allah swt menjaga kita semua dari semua perkara yang boleh merosakkan diri kita sendiri. Maka sebaik2nya tutup semua tubuh di depan ipar.
الله أعلم.

Rasulullah S.A.W bersabda:
“Berhati-hatilah kalian masuk menemui wanita.” Lalu seorang laki-laki Anshar berkata, “Wahai Rasulullah, bagaimana pendapat anda mengenal ipar?”
Baginda menjawab, “hamwu (ipar) adalah maut.”

(HR. Bukhari no 5232 dan Muslim no. 2172)

MW: Ingatan untuk kita semua yang mempunyai ipar.

Sumber: اهليا فاريز

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI