Jika nak buat biskut, biasanya salah satu tip asas adalah tepungnya perlu ‘disangai’ terlebih dahulu.Sangai bermaksud goreng dalam kuali tanpa minyak dengan api perlahan dan sentiasa digaul supaya tak hangit.Sangai tepung bertujuan bagi tepung tu ringan, rangup dan tahan lama. Malah jika nak buat kek pula, perlu guna tepung naik sendiri ‘Self Raising Flour’ barulah keknya menjadi.
Namun sangai cara tradisional ini agak renyah, makan masa dan perlukan komitmen untuk melakukannya. Sebenarnya ada cara lebih mudah, mak-mak boleh sangai menggunakan oven, malah boleh buat sendiri ‘Self Raising Flour’ ini di rumah.
“Siapa suka sangai tepung gandum kalau nak buat biskut dan buat sendiri self raising flour, Ni ceq bagi tips mudah dan menjimatkan masa dan poket hampa semua..boleh juga menyambil buat kerja lain”
1. Cara Sangai Tepung Gandum Biasa Guna Oven
1. Panaskan oven dalam suhu 160c.
2. Ayakkan tepung gandum dan masukkan dalam loyang acuan kek.
3. Terus bakaq tepung tu dalam oven lebih kurang 20 minit.
IKLAN
4. Keluarkan tepung ambil sudu kacau sampai tepung tu berderai sebab bila bakaq tepung tu jadi agak keras dan berketul.
5. Tunggu sampai tepung sejuk dan ayak lagi sekali sampai ketul-ketul tepung tu hilang dan siap untuk digunakan.
IKLAN
6. Hasilnya nanti biskut dan kek jadi lebih tahan.
2. Cara Buat Tepung Naik Sendiri ‘Self Raising Flour’
Ambil tepung gandum biasa sukatan 250gm tambah dengan 1 sudu besaq baking powder ( penyukat metrik ) campur ja sekali dan ayak dah jadi self raising flour nak banyak cuma gandakan sukatan bahan-bahan tadi.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Lepas ni mudahlah mak-mak nak sangai tepung untuk buat kek atau biskut. Malah tepung naik sendiri ‘Self Raising Flour’ pun boleh buat sendiri je di rumah. Lebih jimat!
Seharian membuat kerja-kerja pembersihan di rumah, penting mak-mak pilih sarung tangan yang betul untuk lindungi bahagian tangan dan jari jemari. Nanti, kerja mengemas boleh dibuat dengan lebih cepat, efisien malah selamat.
Terutama ketika mengemas sudut-sudut dalam rumah, mencuci bilik air, mencuci pinggan mangkuk malah ketika mengangkat barangan berat mahupun berkebun di laman kediaman. Setiap sarung tangan ada fungsi tersendiri. Tip yang dikongsikan Showa ini cukup bagus untuk mak-mak hadamkan.
Pilih Sarung Tangan Yang Tepat Ikut Kegunaan Harian
1. Ketika Membasuh Pinggan Mangkuk
Terbaik pilih : sarung tangan SHOWA Saratto Touch Flock Lined Semi-Long PVC Household Glove
Lindungi kulit tangan dan kuku daripada sabun pencuci malah kesan minyak kotoran dengan pilihan sarung tangan yang sesuai. Saiz sarung tangan jenis ini lebih panjang jadi menghalang kotoran terkena tangan.
Sarung tangan ini juga lebih tahan lasak, bebas alergi lateks, tidak berbau dan boleh dicuci selepas penggunaannya. Ia mempunyai lapisan fiber kapas halus bertujuan memelihara lembapan pada tangan. Produknya yang pelbagai memudahkan mak-mak buat pilihan.
Terdapat 3 saiz dengan warna yang berbeza iaitu S (merah jambu), M (oren) dan L (oren)
Sarung tangan ini juga boleh dipakai semula selepas dicuci. Jimat bukan.
2. Semasa Mencuci Bilik Air
Terbaik pilih : sarung tangan SHOWA Saratto Touch Flock Lined PVC Household Glove.
Ada sesetengah bahan pembersih bilik air mengandungi bahan kimia yang kuat dan memberi kesan merengsa pada kulit sensitif. Mak-mak perlu lindungi tangan.
Selain tahan lasak, bebas alergi lateks, dan tidak berbau. Sarung tangan jenis ini juga mempunyai lapisan fiber kapas halus bertujuan memelihara lembapan pada tangan, walaupun ketika membuat kerja-kerja mencuci dan membersih.
Saratto mempunyai 3 saiz dengan warna berbeza iaitu S (merah jambu), M (hijau) dan L (hijau).
3. Sewaktu Mengemas Sudut Rumah
Terbaik pilih : sarung tangan SHOWA Surutto Touch PVC Household Glove
Sarung tangan yang betul memudahkan mak-mak kaut bulu-bulu halus atau rambut- rambut gugur atas lantai. Lagi-lagi kotoran ini sukar diambil dengan tangan yang kosong.
Sarung tangan pakai ini sesuai untuk mak-mak yang mahu membuat kerja mengemas dengan lebih cepat. Jenis non flock lined ini membuatkan Surutto lebih ringan.
Sesetengah sarung tangan getah yang ada di pasaran berbau lateks (getah). Yang mana bauan itu disebabkan baki klorin yang terperangkap dalam molekul lateks. Semasa proses pembuatan sarung tangan, serbuk-serbuk dan klorin digunakan untuk membersihkan sarung tangan pakai buang ini.
Terdapat 3 saiz dengan warna berbeza iaitu Surutto S (merah jambu), M (biru) dan L (biru).
4. Ketika Penyediaan Makanan
Terbaik pilih : sarung tangan SHOWA Rose Pink Food Grade Disposable Nitrile Glove
Dalam pada mengemas kediaman, tentulah mak-mak tetap perlu menyediakan makanan untuk anak-anak dan suami. Semasa penyediaan makanan inilah, mak-mak perlu pastikan sarung tangan yang dipilih betul.
Sarung tangan pakai buang jenis Showa Rose Pink ini selamat untuk digunakan semasa penyediaan makanan. Kerana ia bebas serbuk dan bebas silikon.
Uniknya, ia juga boleh digunakan untuk membuat kerja-kerja pembersihan ringan. Terdapat dua saiz iaitu S dan M.
5. Semasa Menyusun, Membersih Pokok-pokok Di Laman Rumah
Terbaik pilih : sarung tangan SHOWA 381 Microfibre Working Glove
Kerja membersih, menyusun dan memindahkan pokok-pokok berpasu di halaman rumah jadi mudah jika menggunakan sarung tangan ini.
Rekaannya melindungi tangan dari iritasi, jemari mudah ’bernafas’ lebih kering dan kurang berpeluh.
Gelembung kecil pada permukaan tapak tangan membantu daya cengkaman yang kemas. Mudahlah nanti mak-mak nak mengangkat permukaan pasu yang licin dan berat itu.
Yang menariknya, di laman web : Showa di bawah rangkaian produk motherhood ada membuat promosi berterusan yang menawarkan diskaun 30% untuk setiap pembelian minimum sebanyak RM50. (Promosi ini sah dari 14/12/2019 sehingga 31/1/2020).
Bagi membolehkan anda menikmati promosi ini, sila tebus dengan kod baucer berikut : SHOWA30
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Pewangi rumah semulajadi atau potpourri dari buah oren dan gabungan bunga cengkih ini mudah saja nak buatnya. Menariknya sebab boleh tahan sehingga sebulan.
Cikgu Nida berkongsi panduan cara membuatnya bagi bau semerbak mewangikan rumah. Sekaligus cantik nak cantikkan potpourri semulajadi ini.
Kongsinya,
Dapur, tandas atau rumah berbau? Atau inginkan aroma semulajadi mengharumi rumah? Sesekali terbau macam dok dalam rumah kayu tepi hutan gitu.
Again,sekali jatuh cinta dengan baunya,mokcik terus setia. Mokcik dengan cinta kan tak boleh dipisahkan. Potpourri dari bahan alami semulajadi.
Cara Buat Pewangi Rumah Semulajadi
Bahan dan caranya mudah saja:
Limau oren
Bunga cengkih
Bunga telur atau bunga hiasan terpakai
Lidi sate
Untuk buah oren tu,korang jangan pi beli Sunkist lima nam hengget sebiji tu. Tu untuk makan, boleh makan dengan kulit sekali sebab mahai. Hat tu manis yakmat macam mokcik.
Tapi mokcik beli yang sebungkus dalam lima nam hengget jer. Proses mokcik tunjukkan dalam gambarlah. Kang mokcik beleber kat sini korang tak faham.
Kepada yang alah atau tak sukakan bau bunga cengkih, lupakan saja. Asal jangan kau lupakan nama mokcik, sudah.
Rujuk Step Bergambar Ini
Kelebihannya :
Potpourri ini tahan sehingga 3 minggu – 1 bulan tanpa memburuk. Proses merempah semulajadi dari bunga cengkih dan gabungan spesies sitrus menjadikan proses awetan yang nyah kuman dan bau.
Awet bau ya. Bukan awet muda macam mokcik. Halah..halah..payah nak buang merepek ni.
Boleh pacakkan batang kulit kayu manis juga sebagai tangkai. Baunya lagi perghh..lebih sedap dari bau ketiak ketika berpeluh menyental periuk kuali kat dapur.
Bau kesan masakan di dapur boleh dihilangkan.
Bau bilik tidur rasa tenang dengan nyalaan lampu malap-malap gitu, bukak pulak ekon. Huh.
Bau tandas paling best sebab tempat sejuk dan agak terkurung, so baunya berlegar di dalamnya sahaja.
Memang geram bila dedaun hijau pada tanaman berlubang-lubang, ‘dikerjakan’ oleh serangga perosak. Baik siput, ulat, bena dan sebagainya. Rupanya salah satu cara untuk elakkan perkara ini berlaku, mak-mak boleh buat sendiri racun serangga organik yang mesra alam dengan menggunakan air rebusan Bunga Cengkih.
Bunga cengkih boleh dijadikan sebagai bahan untuk mengawal serangga perosak di laman dan antara pilihan racun serangga organik yang paling mudah untuk disediakan. Cara membuatnya pula cukup mudah.
Bahan-Bahan Diperlukan;
2 Sudu Besar Bunga Cengkih
1 Liter Air
Cara Membuat:
1.Reneh 2 sudu besar bunga cengkih ke dalam 1 liter air.
2.Biarkan air rebus mendidih sepenuhnya dan matikan api.
3.Biarkan air rebusan sejuk sepenuhnya.
4.Selepas itu, tapis dan masukkan air rebusan ke dalam botol semburan.
Cara Semburan:
Sembur air rebusan bunga cengkih tadi di seluruh permukaan tanaman terutamanya di bahagian bawah daun dan pangkal pokok.
Sembur air rebusan ini 2 kali sehari selepas siram air pada tanaman, setiap pagi dan petang
Selain itu, antara kegunaan lain Bunga Cengkih juga ialah;
Mencegah Semut
Cara untuk atasi semut dengan menggunakan bunga cengkih sangat mudah. Apa yang perlu dilakukan adalah dengan mengisar bunga cengkih secukupnya dan taburkan ia di kawasan yang kelihatan kehadiran semut.Semut-semut pasti tiada lagi kerana tak sukakan baunya.
Mencegah Lalat
Bagi mencegah lalat yang sering menghurung makanan pada atas meja pula, cara juga mudah. Ambil limau nipis/limau purut/lemon kemudian belah dua bahagian.Cucuk bunga cengkih pada permukaan buah yang dipotong tersebut. Letakkan buah yang telah di cucuk bunga cengkih tadi di kawasan yang sering dihinggapi lalat. Nak lebih berkesan, letakkan lebih dari satu biji buah di cucuk cengkih.
Mengawal Rumpai
Selain menggunakan racun serangga yang mempunyai bahan kimia yang boleh merosakkan persekitaran, boleh juga gunakan ramuan bahan dapur dengan bunga cengkih ini. Untuk menyediakan racun rumpai organik, hanya perlu sediakan pati minyak Bunga Cengkih terlebih dahulu. Kemudian, campurkan secubit garam bersama 20 titik minyak pati Bunga Cengkih bersama 500ml cuka di dalam botol penyembur. Kocak sehingga semua bahan rata dan sebati kemudian sembur pada rumpai yang hendak dimusnahkan.
Semoga bermanfaat, Selamat Mencuba!
MW: Banyak kegunaan Bunga Cengkih ni pada tanaman. Boleh cuba tip dan petua yang dikongsikan ini.
Anak syurga berusia 2 hari meninggal, saluran pencernaan bengkak selepas diurut nenek. Tidak semua pandangan orang lama boleh diikuti meskipun ramai mendakwa terlebih dahulu...