Sekarang ini zaman berjimat cermat. Mana-mana bekas raya yang masih boleh guna, kita gunakan semula. Kalau anda jenis rajin beli biskut raya, jangan disimpan dalam almari saja bekas biskut tu. Anda boleh ubah jadi set balang raya kreatif, lain dari yang lain.
Hasil kreativiti Puan Azzatie Intan Suraya ini boleh jadi panduan buat anda yang sedang tercari-cari jenis balang raya yang nak diletak atas meja masa 1 Syawal nanti. Sebenarnya istimewa set balang raya home made ini, mak-mak boleh design ikut cita rasa sendiri.
Kalau mak-mak nak konsep vintage boleh pilih warna-warna rustic untuk serlahkan konsep balang mak-mak. Macam yang dikongsikan Puan Azzatie ini, balang rayanya tampak ceria dan menawan pandangan.
Bahan-bahan DIY Balang Raya
8 x Bekas plastik 0.90 sen (beli di Mr DIY)
Reben bunga – 0.60 sen
Reben pink RM2.50
Span – RM4.80
Reben lilit RM1 x 4 meter
Gam tembak (glue gun)
Gunting
Panduan Menghias Balang Raya
- Hias ikut kreativiti masing-masing.
- Nak guna balang kaca pun boleh, cuma balang plastik selamat buat mereka yang ada anak kecil.
- Balang kaca ini boleh tahan bertahun-tahun. Jika mahukan kelainan, tahun depan boleh ubah hiasan dekonya ikut tema raya anda.
Sumber/ Foto: FB Azztie Intan Suraya
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Raya Dari Hati, Melakar Nama Dalam Malaysia Book Of Record, Hasilkan 26550 Tart Cadbury
Bukan calang-calang untuk melakar nama dalam The Malaysia Book Of Records. Tapi atas usaha Cadbury Dairy Milk dengan kerjasama MYDIN berjaya melaksanakan program Kuih Raya Dari Hati di empat lokasi terpilih seluruh negara.
Menerusi program ini, Cadbury Dairy Milk telah berkongsi kemanisan Ramadan bersama rakyat Malaysia untuk turut sama mencipta kenangan dengan membuat kuih Tart Cadbury dan berkongsi kebaikan untuk disumbangkan kepada badan kebajikan melalui MYDIN Prihatin.
Melakar Nama Dalam Malaysia Book Of Records, Kejayaan Cadbury Dairy Milk Dan Mydin
Matlamat utama kempen Kuih Raya Dari Hati adalah untuk berkongsi kebaikan Ramadan dengan menyumbangkan kuih tart yang dihasilkan bersama kepada komuniti yang memerlukan.
Sebanyak 26,550 kuih Tart Cadbury telah berjaya dihasilkan dan mendapat sokongan daripada beberapa chef selebriti tanahair seperti Dato’ Fazley Yaakob, Sue Razip dan Mohd Shafiq bin Zulkarnain, (juga dikenali sebagai shafiquecute).
Hasilnya, sebanyak 26,550 kuih tart Cadbury berjaya disalurkan kepada 21 badan dan rumah kebajikan yang memberikan manfaat kepada lebih 900 penghuni. Kempen ini turut memberi peluang kepada rakyat untuk turut serta dalam kebajikan sambil meluangkan masa bersama insan tersayang
Majlis keraian kejayaan penghasilan kuih tart Cadbury yang banyak dalam jangka masa yang singkat telah diadakan di pejabat Mondelēz International. Sijil pencapaian telah disampaikan oleh wakil Malaysia Book of Records, Siti Nurhanim Mohd Noh dan Siti Hajar Johor kepada Narmeen Khan. Turut hadir wakil MYDIN iaitu, Pengarah Urusan MYDIN, Datuk Wira Dr Haji Ameer Ali Mydin dan Pengarah Eksekutif MYDIN, Datin Wira (Dr) Hajah Siti Hawa Mohd bersama chef selebriti Sue Razip dan Mohd Shafiq Zulkarnain.
Tidak ketinggalan, pengacara majlis iaitu Nazrudin Rahman dan Chris MJ yang memeriahkan lagi suasana majlis tersebut.
Acara Di 4 Lokasi Mydin Terpilih
Terdahulu, acara Kuih Raya Dari Hati ini telah dijalankan di seluruh Malaysia di cawangan-cawangan terpilih seperti berikut:
MYDIN Bukit Mertajam, Pulau Pinang (12 Mac)
MYDIN Subang Jaya, Selangor (13 Mac)
MYDIN Tunjong, Kelantan (16 Mac)
MYDIN Mutiara Rini, Johor (17 Mac)
.
.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cikgu, Ada Seorang Budak Tak Balik Lagi, Dah Nak Buka Ni Tapi Bapanya Belum Ambil..
Jam menghampiri waktu maghrib, tapi anak sekolah lengkap berbaju uniform itu masih lagi setia menanti kedatangan bapa di pagar sekolah. Resah anak kecil ini jangan ceritalah, kalau tak kental mahu berjuraian air mata.
Untungnya, anak ini masih selamat di bawah jagaan pengawal yang kemudian mengadukan halnya pada guru yang ditemuinya sekolah itu. Sungguhpun kejadian yang berlaku ini sudah berlalu 10 tahun lamanya, Firdauz Abdullah (kini Guru Besar di Sekolah Kebangsaan Pekan Nanas) tetap mengingatinya.
Kerana rentetan daripada kisah itu, anak sekolah tadi mempelajari satu teladan. Dan guru ini pun mendapat panduan yang bermakna dalam menyantuni mana-mana anak-anak muridnya di sekolah.
Aduh! Macam Mana Boleh Bapa Tak Ambil Lagi Ni..
Cerita di bulan puasa 10 tahun yang lepas,
Aku masih bujang, dan kecewa cinta. Maka, aku tak ambil kisah sangat bab berbuka dimana atau berbuka dengan siapa.
Macam biasa, aku berbuka di sekolah je. Apa yang ada itulah yang aku makan. Kadang-kadang biskut dengan air masak, kadang-kadang roti dengan susu.
Cuma sekali tu, teringin nak makan ayam percik. Sebelah sekolah ni, ada lah bazar Ramadan. Tak besar mana, tapi adalah dalam 10 gerai.
Aku start motor dan terus nak menuju ke sana, tapi sampai sahaja aku ke pintu pagar sekolah. Sarjan tahan aku, oh ya Sarjan ni panggilan hormat kami pada Pak Noh, pengawal keselamatan kami.
“Cikgu! Ni ha, ada seorang budak tak balik lagi. Bapa dia tak ambil lagi, dah nak dekat berbuka ni,” terang Sarjan.
Aduh! Macam mana boleh bapa dia tak ambil lagi ni? Dah nak jam 7, magrib pun tak lama lagi.
Saya Telefon Ayah, Masuk Voice Mail
“Amirul, ayah awak biasa ambil jam berapa?”, soal aku pada sesusuk tubuh yang tunduk segan-segan dipondok menunggu.
“Selalu lewat, tapi taklah lewat macam ni. Ayah ambil mak dulu kot cikgu”, jelas Amirul.
“Oklah, macam ni. Kita cuba telefon ayah awak dulu.”
“Saya dah cuba telefon cikgu, tak dapat. Masuk voice mail,” sampuk Sarjan lagi sambil tunjukkan rekod panggilan yang telah dibuat kepada ku.
“Hmmm.. meh ikut cikgu pergi bazar. Kita beli juadah berbuka sementara menunggu ayah awak sampai. Mungkin telefon dia habis baterilah kot.“
Tanpa berlengah, aku bawa Amirul ke bazar. Pilih yang mana berkenan dan bayar. Kami belikan sekali Sarjan juadah berbuka, walaupun tahu dia dah siap-siap bawa bekal dari rumah.
Sekeras Mana Pun Hati Anak, Bila Diberi Kasih Sayang, Tuhan Balikkan Hati Mereka
Hari tu, kami bertiga berbuka di pondok menunggu bas. Sambil makan, sambil gelak-gelak mendengar lawak hambar aku dan Sarjan. Amirul cuma tersenggeh-senggeh mendengar apa yang dibualkan kami.
Tak lama lepas berbuka dan selesai solat magrib, barulah ayah Amirul tiba. Dia minta maaf sangat-sangat sebab lambat ambil anaknya itu. Katanya, dia masuk ke Singapura menghantar penumpang. Sesak bila nak masuk balik ke Johor. Oh, baru aku teringat yang ayah Amirul ni bekerja sebagai pemandu teksi.
Sejak dari hari tu, Amirul ni jadi segan dengan aku. Tak pandai melawan atau berani tak siapkan kerja Bahasa Inggeris yang aku beri dalam kelas.
Kau nampak kan? Walau sekeras-keras mana hati anak-anak ni. Bila diberi kasih dan sayang, bila dititip kata-kata yang lembut, Tuhan akan balikkan hati mereka.
Apa yang aku buat dahulu dan akan teruskan, adalah demi anak-anak aku. Semoga Tuhan kurniakan insan-insan yang boleh mendidik dan menjaga anak-anak aku, sama ada tika aku masih bernyawa atau pergi menemui Pencipta nanti.
Salam Ramadan, dan Terima kasih cikgu!
Nota top image : Matiin dan rakan sekelas bersama-sama cikgunya.
Sumber/Foto : Firdauz Abdullah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Resipi Unik, Epal Goreng Sambal Kicap! Tapi Boleh Juga Cicah Madu Atau Jem
Epal Goreng Sambal Kicap! Uniknya perkongsian resipi oleh Puan Nurasyikin Ali ini. Sebab selalunya buah epal dimakan begitu sahaja, dibuat jus atau pai. Jika mak-mak selalu hanya buat pisang goreng,keledek goreng, cekodok pisang mahupun jemput-jemput untuk minum petang, sesekali mungkin boleh buat kelainan, cuba resipi Epal Goreng Sambal Kicap ini.
Berikut antara perkongsian tersebut;
“Tahu tak buah epal sebenarnya ada kandungan quercetin iaitu nutrisi yang sangat penting untuk otak. Bahagian otak yang dikenali sebagai Pusat Memori iaitu Hippocampus.”
“Tak hairanlah kanak-kanak yang suka makan epal ni memiliki IQ level yang tinggi kan! Mudah ingat mudah menghafal.”
“Anak-anak Kak ekin memang suka makan epal. Sekali Kak ekin terjebak. Tapi kali ni Kak ekin borong epal lebih sikit. Terajin pulak nak buat menu EPAL GORENG SAMBAL KICAP.”
Oh by the way resipi ni Kak ekin share kat bawah okeh!
Bahan-Bahan Epal Goreng:
4 biji epal hijau/merah
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar mentega cair
2 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Sebiji telor
Setengah cawan susu segar
Minyak masak
Cara Membuat:
1.Kupas dan buang bahagian tengah biji epal.
2.Basuh bersih kemudian hiris bulat.
3.Gaul hirisan epal tadi dengan sedikit garam.
4.Masukkan tepung gandum,tepung jagung, gula serta sedikit garam ke dalam bekas adunan. Gaul sebati.
5.Masukkan mentega cair dan telur ditengah adunan tepung tadi. Curahkn susu sedikit demi sedikit.
6.Gaul adunan sebati.
7.Celup hirisan epal ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kekuningan.
8. Angkat dan hidangkan.
Bahan-Bahan Cili Kicap:
5-7 tangkai cili api ikut kepedasan masing-masing
4-5 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 biji Limau kasturi
2 sudu makan gula (kalau pedas tambah gula)
Kicap pekat
Sedikit air masak
Minyak masak
Cara Membuat:
1.Goreng sebentar cili api bersama bawang putih dan bawang merah. Tutup api. Kemudian biarkan sejuk sekejap.
2.Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi bersama sedikit air masak ke dalam blender.
3.Kisar halus bersama kicap, gula dan limau kasturi.
4.Siap untuk dihidangkan.
Tip Ekstra!
- Epal goreng ni sedap juga dimakan bersama madu ataupun jem. Tapi lagi merecikk nyicah dengan sambal kicap tau. Sure terangkat!
- Buah epal yang dah dibuang bahagian tengah biji tu, basuh bersih dan gaul dengan sedikit garam.
- Kak ekin tak buang kulit sebab sedap makan macam tu. Kalau nak buang kulit pon boleh.
- Adunan tepung gandum, tepung jagung, mentega, susu segar, telur dan gula,kacau sebatin tapi jangan cair sangat.
Nota: Untuk sambal kicap terlupa pulak nak ambil gambar. ?. Takpe lebihkan makan epal untuk memori.
Share jika bermanfaat. Selamat mencuba!
Sumber:Nurasyikin Ali
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI