Hendak makan buah tin atau ara ini perlu betul untuk pilih, sedia dan makannya. Buah ini mempunyai rasa yang sedikit manis dan aroma yang sangat manis.

Dikenali dengan nama fig di peringkat global, buah ini paling popular apabila dikeringkan. Namun begitu buah segar juga agak enak.

Kita boleh menikmati buah tin begitu sahaja, atau padankan ia dengan makanan lain,seperti produk tenusu atau kek.

Berikut adalah cara terbaik untuk memakan buah tin atau ara.

Ini Cara Betul Pilih, Sedia & Makan Buah Tin, Cubalah Ikut

Cara Pilih Dan Sediakan
1-Makan buah ara segar atau kering.

Buah tin sensitif terhadap suhu sejuk. Jadi sukar untuk mencari buah segar di iklim yang lebih sejuk, terutama di luar musim panas. Buah kering terdapat di kebanyakan kedai runcit sepanjang tahun.

Buah tin menyihatkan tidak kira bagaimana anda memakannya. Terdapat 37 kalori untuk setiap (50 g, dan jumlah yang sama menghasilkan rata-rata 1.45 g serat, 116 mg kalium, 0.06 mg mangan, dan 0.06 mg vitamin B6.

IKLAN
2-Pilih buah tin masak untuk dimakan.

Ukuran dan warna yang tepat dari buah tin matang berbeza-beza berdasarkan varieti, tetapi semua varieti lembut ketika matang.

Buah matang atau masak akan apabila dipicit akan mempunyai bau yang sangat kuat dan manis.

• Elakkan buah yang keras atau buah yang mudah lebam. Buah yang terguris sedikit itu elok kerana ia tidak akan mempengaruhi rasa atau kualiti buah.
• Jika boleh elakkan juga buah yang kelihatan seperti ada kulat atau berbau masam dan busuk
• Buah matang atau masak boleh berwarna hijau, coklat, kuning, atau ungu tua.
• Anda mesti makan buah sesegar mungkin. Ia boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 2 atau 3 hari selepas dipetik tetapi ia akan mula jadi tidak elok atau rosak selepas itu. Kita boleh pastikan buah tin itu disimpan dengan lama melalui cara membekukannya atau mengeringkannya.

IKLAN
3-Bersihkan buah tin segar sebelum memakannya.

Bilas buah tin di bawah air sejuk dan lap dengan lembut dengan tuala kertas yang bersih.

• Oleh kerana buah tin sangat mudah rosak, jangan sekali-kali menggosoknya dengan berus pencuci sayur. Buang kotoran yang anda lihat dengan menggosoknya dengan lembut menggunakan jari anda.
• Tanggalkan batang semasa anda mencuci buah dengan memusingnya dengan lembut menggunakan jari anda.

4-Keluarkan sebarang hablur atau kristal gula.

Kristal gula dapat dikeluarkan dengan menaburkan 1/2 cawan (125 ml) buah ara dengan 1 sudu makan (5 ml) air. Masukkan buah ini ke dalam ketuhar gelombang mikro pada suhu tinggi selama 1 minit.

IKLAN
Ini Cara Betul Pilih, Sedia & Makan Buah Tin, Cubalah Ikut
kredit foto: www.wikihow

• Buah masak sering mengeluarkan cecair rasa manis yang boleh mengkristal di permukaan. Buah ini masih sedap dimakan, tetapi untuk nampak lebih cantik biasanya tekstur kristal ini biasanya dikeluarkan.

Artikel berkaitan:
Sumber Serat Berzat Tinggi, Patutlah Ramai Buat Sendiri Tauge Kacang Hijau!
TIGA Jenis Buah Tembikai Ini Khasiatnya TERBAIK, Sedap Tidak Terkata!

Cara Makan Buah Tin Segar
1-Makan keseluruhan. Buah tin mempunyai rasa yang agak manis dan dapat dinikmati segar begitu sahaja.

• Kulit buah tin boleh dimakan. Anda tidak perlu mengupas buah sebelum memakannya. Hanya buang batangnya dan makan kesemua buah termasuk kulit.
• Sekiranya anda tidak menyukai tekstur kulit, anda boleh mengupasnya sebelum memakan buah. Setelah membuang batang, gunakan jari anda dengan berhati-hati untuk mengupas kulit bermula dari bahagian atas yang terdedah.
• Untuk menikmati rasa dalaman tanpa membuang kulit, potong buah menjadi separuh. Pegang buah dengan lembut dengan satu tangan dan gunakan pisau tajam untuk memotongnya separuh panjang. Cara ini akan mendedahkan bahagian dalam yang manis, bolehlah terus makan.

Cara Guna Buah Tin Kering
Segarkan semula buah tin. Apabila menggunakan buah kering untuk resipi, lebih baik untuk menyegarkannya semula agar ia jadi lebih berjus dan mengembang.
Ini Cara Betul Pilih, Sedia & Makan Buah Tin, Cubalah Ikut
kredit foto: www.wikihow

• Anda boleh merendam buah kering di dalam air atau jus buah semalaman.
• Kaedah menyegarkan buah yang lebih sempurna adalah dengan merendamnya selama beberapa minit di dalam air atau jus buah.
• Semasa menggunakan kedua kaedah tersebut, tambahkan cukup cecair untuk menutupi semua bahagian buah.

Kredit : Sumber/ Foto: wikihow.com