Katanya ikut resipi yang dikongsikan ini, mak-mak boleh buat world class Pasta Carborana dekat rumah. Rasanya punyalah sedap macam kita makan dekat restoran mewah.

Paling penting, sos nya kita buat sendiri dan tak guna sos segera pun. Kena cuba! Lagi-lagi anak-anak memang suka makan pasta carbonara ni, yang lemak berkrim dan tak muak.

Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Wan LuQman ini sebagai rujukan.

RESEPI PASTA CARBONARA

Ikut resepi ni, dapat buat World Class pasta carbonara dekat rumah ye.

Ok, resepi ni buat sos dia from scratch, tak guna instant sauce (prego ke milano dan sebagainya) dan tidak menggunakan tepung jagung! I kenot brain betul dengan resepi buat carbonara guna tepung jagung.

Bukan macam tu cara nak pekatkan kuah. Makanan barat guna white roux untuk pekatkan kuah..(butter + tepung gandum). Elemen penting dalam membuat carbonara ni adalah konsistensi dan masa yang pantas. Tersalah atau tersilap step, ke tong sampah lah jawabnya. Nak ambik gambar proses in the making pun kalut sikit.

Ape hasil dia? Sedap gila! Hehe

Artikel popular: Resepi Homemade ‘Pasta Sauce’ Berbaloi Buat Sendiri, Bahan Pun Mudah & Murah!

Bahan-Bahan:

60gm spaghetti (kander guna saiz vermicelli)
3 biji kuning telur
3 biji cendawan swiss brown
2-3sb parmesan cheese
Sedikit lada hitam
Beef lean / beef streaky

Resepi dah ada, cuba dulu buat original sauce. Lepas tu ikutlah nak guna sos segera ke, tepung jagung ke tepung ubi ke haha. Yang penting originality tu dah tahu ye.

NOTAKAKI: Tak salah pun nak guna sos carbonara segera, itu salah satu food solution dalam pasaran untuk memudahkan kerja. Ini hanya tunjuk resepi asli / sebenar sahaja.

Jangan kecam / peniaga peniaga kecil kecilan guna sos segera. Bukan senang tau nak buat order 30-50pek sekaligus guna method macam ni. Lagipun carbonara original ni best consume upon served. Kalau tapau-tapau nanti dia akan bengkak…sebab dimasak sekali bersama kuah.

Kite rai segala cara, cuma tepung jagung tetap dislike! Dislike!

1.Kadang-kadang kita susah nak bajet kan untuk sorang makan banyak mana. Untuk sesedap rasa sorang makan lebih kurang 50-60gm. Atau ukur ikut macam ni. Garisan pertama jari untuk seorang makan, garisan kedua untuk 2 orang makan.

Tapi dalam resepi ni kander guna 80gm sebab nak kongsi makan dengan isteri.

2.Hiris Swiss brown mushroom. Nak guna shitake pun boleh, tetapi shitake ade bau yang kuat. Kurang enak nanti.Kander guna beef lean brand gourmessa. Nak lebih sedap, guna beef streaky sebab dia ada lemak-lemak. Ni untuk menggantikan bacon.

Sepakat beef lean ni RM10 rasanya.

3.Ambik 3 biji kuning telur. Teknik yang selalu kander guna, pecahkan telur dan terus tadah atas tangan. Nanti telur putih tu akan keluar di celah-celah jari. Lebih pantas.

Kalau dah biasa buat boleh la cara ni. Sebab kebanyakkan orang ambik masa lama untuk asingkan telur kuning dari telur putih. Pastikan telur yang fresh ya. Kalau tak fresh, kuning dia mudah pecah.

IKLAN

 

4.Masukkan 2 sudu besar parmesan cheese dan 1 sudu besar lada hitam. Nak guna whole egg boleh cuma kena lebihkan cheese. Dan risiko kalau guna whole egg, kalau tersilap nanti kuah korang akan jadi macam kuay teow kungfu

Lebih baik jangan.

5.Pukul sampai pekat macam Mayonis. Kena guna whisker. Tak jadi kalau guna garpu. Lambat…nak guna hand mixer pun boleh cuma macam tak berbaloi nak keluarkan benda alah tu. Heheh

Tapi tak guna semua ni ye.

6.Beef lean tadi bahagikan separuh untuk dalam kuah dan separuh lagi untuk garnishing. Goreng sampai garing.

7.Tumis bawang putih + cendawan dan beef lean. Nak guna bawang holland pun boleh. Nk letak brokoli ke, nak letak hotdoh ke pun boleh. In fact, kalau nak pedas waktu ni boleh letak cili padi hiris tau.

8.Kemudian masukkan spaghetti yang sedang direbus tu. Pastikan spaghetti tu hampir nak masak tau. Jangan dah betul-betul masak sebab nanti dia lembik serta mudah putus.

IKLAN

Ceduk air rebusan spaghetti tu ikut pada kuah banyak mana nak ye.

9.Bila air rebusan spaghetti tu dah bertukar jadi putih macam ni dan mulai pekat, tutup api. Air lebihan spaghetti ni lah yang akan memekatkan kuah dan bagi creamy. Sebab tu tak perlu susu dah ye.

Kalau nak buat untuk anak-anak mungkin boleh letak gula sikit untuk bagi ada sedikit kemanisan.

10.Off the heat, dan masukkan bancuhan telur tadi. Banyak mana? Terpulang ikut cita rasa. Kander ambik 4-5 sudu besar macam tu.

Bancuhan telur tu akan ada lebih untuk buat sepinggan lagi. Tak pun simpan dalam peti.

11.Kacau bagi rata. Ingat off heat ye. Sebab kalau atas api nanti telur tu masak berketul-ketul pulak.Jadi scrambled egg nanti. Ceroh mase depan kome yobbbb

Kalau nak kuah cair sikit dan taknak pekat, masukkan sikit air rebusan spaghetti tu sampai rasa kena citarasa.

Dah siap. Takde guna garam tambahan atau gula ye. Sebab masin dapat dari air rebusan spaghetti dan parmesan cheese dalam telur. Parmesan cheese ni masin-masin berlemak.

12.Hancur kan dan tabur Beef lean yang kita goreng sampai garing mula-mula tadi. Kalau ada pecorino cheese atau block parmesan, boleh sagat atas spaghetti ni ye.

IKLAN

13.Taburkan chilli flakes untuk sedikit kepedasan serta fresh parsley. Tapi kander tak jumpa fresh parsley, ganti dengan dried parsley.

Artikel Menarik: Nak Beli Mahal, Buat Sendiri ‘Parsley Flakes’ Guna Air Fryer, JIMAT!

14.Jadi,boleh buat 5 star carbonara macam kat restoran mewah tu di rumah.

15.Up closeeee.Sedapnya. Carbona original ianya tidaklah berkuah banjir. Dia pekat-pekat seolah-olah hampir tidak berkuah. Dia basah-basah sikit sebenarnya.

16.Sumpah sedap! Sana Rancak masak! Sini Rancak masak! Tidak berdosaaa…!! Ouch….Haha

Semoga Bermanfaat, Selamat Mencuba!

Mesti Baca: Resepi Aglio Olio Malaysiana Abang Brian, Sedapnya Ada Kupang, Keju Parmesan

Mingguan Wanita:Menariknya resipi pasta carbonara ni. Sedapnya macam kita makan dekat restoran mewah. Kena cuba nanti. Anak-anak pun suka pasta carbonara ni.

Sumber: Wan Luqman

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!


Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura