siti hajar

Kenalkan wanita bernama Siti Hajar? Isteri Nabi Ibrahim a.s dan ibu kepada Nabi Ismail a.s. Suaminya telah diperintahkan oleh Allah agar membawa Siti Hajar ke satu tapak kota purba bernama Faran, kini dikenali dengan nama Makkah. Bayangkan ketika itu, Siti Hajar yang mengandung ditinggalkan dalam keadaan mengandung di kawasan yang tiada siapa pun diami.

Lihat apa yang Allah mahu ajarkan kepada isteri-isteri. Bagaimana kisah Siti Hajar ini boleh membentuk diri kita menjadi suri yang hebat. Baca perkongsian daripada Dr Najah Nadiah Amran ini.

Ikut 11 Tindakan Strategik Isteri Nabi Ibrahim ‘Siti Hajar’ Kendalikan Diri & Keluarga, No. 10 Paling Hebat Kesannya

Hajar adalah contoh betapa pentingnya seorang wanita untuk berfikir di luar kotak, strategik, mencari solusi. Bukan fokus masalah. Fokus kepada solusi. Cari pelbagai option yang ada.

11 Tindakan Strategik

Apakah yang dapat kita ambil pengajaran daripada Hajar, isteri Nabi Ibrahim @ ibu Nabi Ismail a.s?

1. It is okay to seek for explanation. Hajar bertanya berulang kali mengejar Nabi Ibrahim.

2. Nabi Ibrahim tidak menjawab. Then she got the message. Jadi dia tanya untuk kepastian: Adakah ini perintah daripada Allah?

3. She had to face it. Dia dan anaknya akan ditinggalkan kerana perintah Allah.

4. Orang kata gambaran kesusahan itu seumpama mendaki bukit. Hajar memang experience pendakian itu.

5. Susah itu muncul apabila putus sumber makan minum (untuk teruskan kehidupan), putus hubungan, jarak jauh putus hubungan sosial – terkontang-kanting sendirian mengurus diri dan anak kecil tanpa support.

Sekali pun sudah ‘putus’ dengan sumber di atas, Hajar tidak putus pergantungan dengan Allah kerana dia yakin, Allah takkan biarkan mereka begitu sahaja.

IKLAN

6. Hajar berulang alik 7 kali antara Safaa dan Marwah.

Ini mengajar kita semua tentang banyak perkara dalam hidup ini kita terpaksa lakukan berulang-ulang kali.

7. Hajar buat. Dia tidak tunggu/peluk tubuh. She walked the walk. She just do it. Kalau bukan kita siapa lagi. (point ini tertinggal tadi)

8. Hajar – tunjukkan tentang perkara biasa dihadapi oleh seorang ibu – yang kepenatan, emosi turun dan naik, material susut – tetapi dia jaga hatinya terhadap Allah, Allah takkan tinggalkan dia dan anaknya.

Hajar memahamkan kita terjemahan sebenar hadith qudsi daripada Nabi Muhammad : ana fi zanni abdi bii. Aku (allah) menurut apa yang disangka/difikirkan oleh hambaku.

As for Hajar, she always has good expectation of Allah. (jiwa yang positif, fikirkan perkara positif).

9. Kisah Hajar ini menunjukkan kepada kita, Allah akan berikan yang ‘baik’.

IKLAN

Baik di sisi Allah ini sukar untuk kita nilai semasa kita mengalami situasi terdesak.

Tetapi kisah Hajar menunjukkan Allah Maha Baik.

Contohnya dari tiada sumber minum dan makanan, terjumpa punca air zamzam.

Dari punca air itu menjadi telaga yang tak kering di tanah gersang yang Hajar diami.

Dari tempat yang Hajar dan Ismail terdampar tanpa sesiapa, akhirnya asbab air zam-zam mereka tidak lagi terputus dari dunia.

Makkah mula dikerumuni, didiami – tak pernah putus-putus didatangi manusia dari seluruh pelusuk dunia sehingga ke hari ini.

IKLAN

Ismail, Anaknya yang kecil itu akhirnya dewasa menjadi insan istimewa. Bersifat ‘halim’ (surah al-shaafat 101) seorang yang halus budi pekerti dan perkiraan. Antara Nabi yang mulia dan daripadanya lahirnya keturunan Nabi dan Nabi Muhammad.

10. Hajar berfikir dengan penuh strategik. Apa-apa tindakan mestilah berimpak. Ada kesan positif dan berpanjangan.

Hajar adalah contoh betapa pentingnya seorang wanita untuk berfikir di luar kotak, strategik, mencari solusi. Bukan fokus masalah. Fokus kepada solusi. Cari pelbagai option yang ada.

Contohnya bagaimana beliau menyediakan tali pinggang yang boleh memadamkan jejak dia dan Nabi Ibrahim kerana bimbang diketahui orang dalam perjalanan mereka ke Makkah.

Dan kedua, apabila beliau membuat tindakan cepat menakung air zam-zam agar tidak mengalir dan hilang begitu sahaja.

Dengan kudrat dan kecerdikannya, air zamzam sampai ke hari ini terus berfungsi.

11. Dengan usaha Hajar itu, didapati doa Nabi Ibrahim akhirnya dimakbulkan Allah taala. Sesungguhnya perancangan Allah Maha Halus. Usaha disertai doa. Doa beserta usaha.

Makkah menjadi negeri yang subur, didatangi orang, sehingga makmur dan keturunan Nabi Ibrahim mendirikan solat. Inilah doa Nabi Ibrahim dan point di atas adalah latar kepada peristiwa doa ini – ayat 37 surah Ibrahim.

Kuliah Dhuha Muslimat, Surau Al-Hidayah, Taman Mulia

Sumber/Foto: Najah Nadiah Amran via Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI