Manarik idea DIY “Home Office” dari almari pakaian ini. Kemas tersusun elok tertutup dan paling penting tak nampak serabut! Bukan apa, ramai juga antara kita yang mempunyai ‘pejabat sendiri di rumah’ namun kekangan idea dan ruang yang ada menjadikan ia nampak ‘serabut’ dan semak mata memandang. Bila buat penstoran begini guna almari pakaian ia nampak lebih kemas.

Boleh ikut idea DIY “Home Office” dari almari pakaian seperti yang dikongsikan oleh Dr Hani Mynis ini sebagai rujukan.

#kemasrumahwithhani: DIY home office

Seperti dijanjikan Hani kongsikan DIY “home office” Hani dari almari pakaian sahaja.

Awal tahun haritu hani ada cerita yang Hani decided nak makeover 3 bilik tidur di rumah hani. Sebelum ini ‘home office’ Hani memang ada bilik khas iaitu bilik paling kecil di rumah hani.

Jemput tengok home office lama Hani sebagai kenangan haha
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156492509934094&id=670459093

Memandangkan bilik pakaian sebelum ini Hani jadikan bilik tidur dan belajar Aqil maka bilik home office hani jadikan sepenuhnya bilik pakaian. Kira ala-ala walk in closet gitu haha.

Idea ‘Home Office’ Dalam ‘Wardrobe’

Seminggu juga perah otak cari idea mana lah nak campak barang-barang dalam home office hani haha dengan fail-fail rumah dengan printer dengan segala stationery dan barang-barang planner haha. Banyak barang itupun banyak juga yg dah let go.

Lepas tu dapat idea nak buat ‘home office’ dalam wardrobe, ruang pun tak ambil banyak dalam master bedroom. Memandangkan bajet memang tak banyak untuk home office ni (bajet dah banyak habis untuk beli katil baru haha) terpaksa lah cari alternatif paling murah iaitu almari pakaian Shopee berharga RM155.

Ini je modal yang Hani keluar untuk home office baru Hani ni hehe. Segala macam penstoran dalam ni semua guna je apa yg ada.

Praktikal Tempat Simpanan Barang

Bagi Hani praktikal sangat almari pakaian ni Hani jadikan tempat simpanan barang-barang home office hani. Hani tempatkan juga printer dan mesin laminator dalam almari ni. Ramai yang tanya kalau nak guna printer hani keluarkan ke printer? Tak pun. Print je dalam tu. Idea asal nak buat pull out shelf. Haha tapi memandangkan macam ni pun elok je berfungsi malas pulak nak continue project hahaha.

Hani ceritakan lebih detail mengenai home office ni dalam gambar ya. Boleh tengok satu-satu gambar. Kat mana hani beli dan harga semua ada di gambar.

Jemput menelaah. Mana tahu ada idea nak buat benda yang sama juga.

1.Almari pakaian Hani jadikan sebagai home office. Dia buat teknik penyamaran kat situ haha so tak nampak serabut sangat Master Bedroom bila almari dah tutup.

3 box kat atas tu dari Ikea. Hani simpan barang-barang sentimental. Satu box sorang. Alif, Hani dan Aqil.

2.Bila dah buka pintu almari. Tudiaaa hahahah penuh barang. Strictly untuk penstoran dan printing je.

3. Gunakan ruang dinding almari sebaiknya.

IKLAN

4. Hani tambah Lennart drawer dalam ni. Para ikea pun letak je atas laci. Para ikea ni kena potong sikit bagi muat. Hani hntr kilang perabot minta dia tolong potongkan hehe.

5. Organiser dr Ikea.

6. Pintu almari pun hani guna sebaiknya. Letak jadual pembersihan Hani.

7. Laci untuk simpan segala jenis kertas.

8. Harap misteri terjawab. Haha bila nak guna Hani pasang je plug kat extension ni. Lagipun printer bukan guna hari hari hehe. Hani parking laptop kat atas ni. Sambung usb printer. Terus print.

9. Inilah almari yang Hani guna. Untuk yang ada bajet sikit macam Hani boleh gunakan yang ni. Kalau ada bajet lebih boleh beli almari pakaian yang lebih tahan atau berkualiti dari Ikea. Sebab Hani fikir ini temporary solution sebelum pindah rumah sendiri nanti so RM155 berbaloi lah haha.

IKLAN

Macam ni lah bahagian dalam almari pakaian yang Hani beli. Kalau perasan para dia ada di bahagian atas. Tapi Hani letak kat bawah paras pinggang. Guna bracket L je untuk para tu. Bracket L yang besi kecil tu je. Yang rod tu Hani tak guna. Guna untuk project lain hehe.

Lennart IKEA Drawer 

KVISSLE Wall Newspaper rack 

Document Drawer

Semoga bermanfaat ya.
Yours truly,
#hanimynis
#drurusrumah

Baca Lagi Di Sini:
Laci Penuh Wayar Kabel Berselirat, Kemas Macam Ni Senang Ambil, 15 Minit Siap!

DIY Siling Bilik Rumah Kampung Pakai Besi ‘Batten’ Nampak Kemas, Mudah Selenggara!

Cara Pantas Fasha Sandha LIPAT BAJU Kemas & Teratur, 5 Saat Siap!

IKLAN

Mingguan Wanita : Menarik idea DIY “Home Office” dari almari pakaian ini. Kemas tersusun elok tertutup dan paling penting tak nampak serabut! Boleh ikut idea yang dikongsikan ini nanti, kalau nak buat ‘home office’ tapi ada ruang terhad di rumah.

Sumber: Dr Hani Mynis

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita