anak putus susu

Betapa susahnya nak bagi anak putus susu, hanya kaum mak-mak menyusu badan sahaja yang tahu dan rasa. Bukan nak kedekut susu, tetapi bila anak cerai susu badan, selera anak makan nasi pun boleh bertambah.

Jadi bagi mak-mak yang nak cuba cara Puan Surianah Yahya ini, lepas ini boleh get ready beli susu segar. Ok jom ‘bedah’ cerita susu anaknya…

Cara Anak Putus Susu

Harini aku nak share sikit perjalanan selepas Saif putus susu (bf) dengan aku. Ini berdasarkan pengalaman aku. Setiap orang mungkin tak sama. Lepas umur Saif 2 tahun tamat breastfeeding, aku dengan husband decide untuk bagi susu kambing (formula) kat Saif sebagai ganti sebab nak stop kan. Mula2 ok, takda apa pun.

3 bulan lepas tu kami perasan satu hal dia jadi macam taknak makan. Sebelum tu elok ja makan nasi, ayam ikan semua. Tapi lama-lama taknak makan, asyik nak susu memanjang. Sehari boleh katakan 5-7 botol dia minum. Sebulan tak hengat berapa kotak.

Aku dah start risau sebenarnya. Ntah kenapa aku tukar susu dia ke susu formula biasa. Dengan harapan ada perubahan. Hahaha. ‘Pandai’ betul mak dia ni. Kejadian yang sama berlaku. Makin bising pulak. “Umiii, bat susu, bat susu, bat susu!” Bat tu buat. Pelat. Menjadi2 taknak makan.

IKLAN

Disebabkan dia macam ketagih, aku terfikir untuk consult dengan seorang paeds ni. Dipendekkan cerita berdasarkan apa yang aku dapat, semua susu yang berbentuk powder adalah sama sahaja. Kandungan gula yang tinggi, menyebabkan anak tak lalu makan. Tak kisah lah susu apa. Mahal ke murah ke.

Sepatutnya lepas dua tahun breastfeeding tu tak perlu dah tukar bagi fm ke apa ke. Aku macam woooo. Ternganga pula haha. Paeds tu cakap bagi fresh milk lebih baik. Ni lagi buat aku nganga hahaha. Sebab bukan senang nak dapat. Pernah beli sekali susu kambing segar. Tu pun susah nak dapat. And then paeds tu cakap beli kat kedai je hehe. Tapi pastikan yang betul-betul susu segar.

Macam mana nak tahu? Susu segar ni bukan yang full cream, low fat semua tu. Susu segar ni dia akan tulis fresh milk. Baca kat ingredient memang tertulis ramuan susu segar sahaja. Takda campuran lain. Ooo.. balik tu terus aku gitau kat husband.

IKLAN

Akhirnya Beli Susu Segar…

Ambik kata putus untuk cuba. So start bulan lepas (awal september) beli fresh milk ni. Masa ni Saif umur 2 tahun 6 bulan. Kitorang pun beli sebotol dulu sebagai percubaan. Balik tu bagi kat Saif. Masuk dalam botol susu dia. Mula2 dia minum berkerut dahi dia. Dia stop dia renung botol susu tu. Aku dan husband dah pandang tempat lain, sebab tahan gelak.

Pastu pura-pura tanya. Kenapa Saif? Pastu dia geleng. Dia bagi botol susu tu, dia taknak la maksudnya. Suruh buat lain. Aku pun bangun la. Ambik yang baru depan mata dia. Pastu dia dengan hepinya baring dapat yang baru. Try dan perkara sama berlaku. Dia minum sikit je terus letak tepi muahaha.

Tiba-tiba dia cakap kat aku, umi nak nasi. Aku jadi macam wowwww. Pestime dengar dia cakap macam tu sejak dia putus susu dengan aku. Aku dengan hepinya bagilah dia makan. Semangat dia makan. Lapar.

IKLAN

Pendekkan cerita lagi dia terima jugala kehadiran susu segar tu. Tapi tu pun maximum dua botol sehari. Siang satu, malam satu sebelum tidur. Dia minum sekadar syarat utk kalsium la kot haha. Sekarang ni dia memang dah makan nasi, ayam ikan, buah macam pisang, epal, tembikai, jambu. Makan mcm2 yg berbentuk makanan sebenar2nya.

Aku? Puas hati dan syukur. Tak dengar dah dia mengamuk-ngamuk suruh buat susu macam 6 bulan yang lepas. Sekarang pagi2 dah cakap, umi makan nasi. Hihi. Aku teliti khasiat susu segar tu. Memang sangat2 bertepatan dengan apa yang aku nak. Sehari dua cawan dah cukup untuk sumber kalsium umur macam Saif.

Pada mak-mak yang hadapi masalah macam aku mungkin korang boleh cuba. Sekadar perkongsian. Mudah2an bermanfaat. Lain orang lain. Ni apa yang aku lalui.

Disclaimer:

Freshmilk brand apa pun tak kisah. Saya pun tukar2. Kadang farm fresh, kdg australian, kadang good day.