pantau perkembangan anak

Sibuk macam mana pun, ibu ayah wajib pantau perkembangan anak setiap hari. Dan kalau anak-anak buat perangai, agak-agak nak salahkan siapa?

Haaa… kalau bab didikan anak, kita tak boleh salahkan atau nak serahkan pada orang lain. Kita sendiri patut tahu lebih jelas pasal perangai anak daripada orang lain. Walau sibuk mencari rezeki, anak itu tetap tanggung jawab kita. Untuk ketahui lebih jelas, baca nota dari Dato’ Dr. Haji Juana Haji Jaya & Datin Shanti Achmad Ramly ini…

Masih hangat lagi air mata yang gugur mengenangkan seorang anak yang meninggal akibat didera, malangnya ia terjadi di madrasah tahfiz al-Quran. Walaupun kes ini merupakan kes terpencil dan bukan semua pusat pengajian tahfiz seteruk yang diviralkan media, namun isu ini juga mesti dilihat dari sudut pandang lemahnya rasa tanggungjawab orang tua.

Anak Itu Amanah!

Anak itu Allah amanahkan untuk kita jaga bukan untuk diserahkan sepenuhnya kepada penjagaan orang lain atas nama agama sekalipun. Niat awal untuk membekalkan ajaran agama dan menjadikan anak itu ahli syurga sememangnya baik tetapi pelaksanaan yang tidak selari dengan didikan agama sebenar justeru memesongkan tujuan. Ia amat berbahaya! Agama diperguna untuk mengizinkan ibu bapa tidak bertanggungjawab dan guru-guru bertindak biadab!

Orang tua wajib berperanan memantau perkembangan anak dari semasa ke semasa. Haram lagi berdosa mengabaikan hak anak! Menyerahkan anak di bawah usia baligh kepada orang lain untuk dijaga makan minum pakai tidurnya boleh mendatangkan mudarat kepada anak.

Cukuplah seorang ayah dan ibu dinyatakan derhaka pada anak jika membiarkan orang lain yang menguruskan semua keperluan anak tanpa sedikit pun peduli perubahan mental, fizikal dan emosi anaknya. Jangan salahkan agama yang kononnya menyuruh mendidik dengan disiplin bahkan keras dan ganas, tidak sama sekali, agama kita mengharamkan bentuk-bentuk penyeksaan. Keganasan itu kerja syaitan justeru didikan Islam amat menekankan pendekatan rahmah dan kasih sayang!

IKLAN

“Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam mencium cucu baginda Al-Hasan bin ‘Ali, dan di sisi Nabi ada Al-Aqro’ bin Haabis At-Tamimiy yang sedang duduk. Maka Al-Aqro’ berkata, “Aku punya 10 orang anak, tidak seorang pun dari mereka yang pernah ku cium”. Maka Rasulullah s.a.w melihat kepada Al-‘Aqro’ lalu beliau bersabda, “Barangsiapa yang tidak merahmati (menyayangi) maka dia tidak akan dirahmati” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Agama kita mengharamkan kekerasan dan kezaliman, apatah lagi kepada anak-anak yang lemah. Didikan keras sehingga menyakiti fizikal dan mental bahkan membawa kepada kematian bagaimana mungkin dikaitkan dengan ajaran agama Islam? Takutlah kepada Allah dalam hal mendidik anak-anak kita, Allah berfirman: “Dan hendaklah takut kepada Allah orang-orang yang seandainya meninggalkan di belakang mereka anak-anak yang lemah, yang mereka khawatir terhadap (kesejahteraan) mereka. Oleh sebab itu hendaklah mereka bertakwa kepada Allah dan hendaklah mereka mengucapkan Perkataan yang benar.” (An-Nisa’: 9).

Ujian anak perempuan

Berat dosanya mengabaikan hak anak, bukankah ibu bapa akan dipersoal di hadapan Allah nanti di akhirat? “Seorang suami dalam keluarganya adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungan jawab atas mereka. Seorang isteri adalah pemimpin di dalam rumah tangga suaminya dan terhadap anak-anaknya dan dia akan diminta pertanggungan jawab atas mereka.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari)

IKLAN

Patut Ke Serah Didik Anak Pada GURU?

Kenapa serahkan anak kita kepada guru sepenuhnya, padahal Allah akan tanya setiap kerosakan yang ditanggung oleh anak kita kepada ibu bapanya. Dahulu, Rasulullah s.a.w menyuruh para sahabat cepat kembali ke rumah dan mereka diberi arahan oleh Rasulullah untuk mengajar ahli keluarga mereka sendiri, bukan orang luar untuk mendidik keluarga mereka.

“Kembalilah kepada keluarga kalian dan tinggallah bersama mereka, ajarilah mereka dan perintahkan (untuk shalat).” (Hadis riwayat imam Al-Bukhari) Betapa besar dosa bapa yang tidak pernah mengajarkan agama kepada ahli keluarganya.

Bagaimana dengan fungsi seorang ibu, jika dengan begitu mudahnya menyerahkan anaknya yang belum baligh kepada orang untuk dijaga kemudian diabaikan? Lihatlah peristiwa yang sungguh menyayat perasaan bonda kita Aisyah, ketika beliau melihat perbuatan seorang ibu kepada dua orang anak perempuan kecilnya. Bonda kita Aisyah RA berkata:

IKLAN

“Seorang ibu bersama dua anak perempuannya menemuiku meminta makanan, akan tetapi ia tidak mendapati sedikit makanan pun yang ada padaku kecuali sebutir kurma. Maka aku pun memberikan kurma tersebut kepadanya, lalu ia membahagi sebutir kurma tersebut untuk kedua anak perempuannya dan dia tidak makan kurma itu sedikit pun. ibu itu berdiri dan pergi keluar. Lalu masuklah Nabi s.a.w, maka aku pun mengkhabarkannya tentang ini, maka Nabi bersabda: “Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka” (Hadis riwayat imam Al-Bukhari dan Muslim)

Wahai ayah, aduhai ibu, alasan apa lagi yang kalian nyatakan untuk menghalalkan perbuatan tidak bertanggungjawab mengabaikan anak-anak? Jawablah nanti di hadapan Allah, jika harta benda melalaikan mu dan urusan dunia menyibukkan mu sehingga anak-anak menjadi mangsa. Bagaimana mungkin kalian menuduh orang lain pula yang merosakkan anak-anak kalian?

Padahal kamu berdua mempunyai kekuatan untuk mencegahnya! Takutlah dengan balasan Allah yang akan membalas tunai di dunia. Kamu sangka anak mu menderhaka tetapi sesungguhnya kamu lebih dahulu menderhakai mereka. Sungguh berat ujian menjaga amanah ini!

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI