Hentikan body shaming dan jangan buli pelajar, ibu kongsi anak menangis diejek guru kerana bentuk fizikal. Tugas guru sangat mulia. Mendidik anak bangsa menjadi orang berjaya. Bahkan dengan ilmu diajarnya, ia juga bekalan untuknya di akhirat kelak.

Guru juga menjadi rujukan pelajar untuk banyak masalah dihadapi ketika di sekolah. Bahkan ada ramai guru menunjukkan sisi positif dan menjadi kesayangan pelajar kerana sikap ditunjukkannya. Hubungan itu adakalanya terbawa-bawa hingga tamat persekolahan kerana sikap hormat menghormati ini.

Hentikan Body Shaming & Jangan Buli Pelajar

Namun dalam tidak sedar, sebagai manusia yang banyak melakukan kesilapan ada ketikanya manusia terkhilaf.

Satu perkongsian dari seorang ibu, Zura Kasih di Tik Tok @kasihgoldputrajaya membuatkan ramai sebak dan memberikan kata-kata sokongan buat anaknya yang menjadi mangsa buli di sekolah. Ia bukan dibuat oleh rakan sebaya tetapi guru yang mengajar hinggakan ibu ini mengakui anaknya menjadi kurang minat ke sekolah jika ada subjek cikgu tu.

@kasihgoldputrajaya say no to body shaming. stop bully your students. please teacher. lepas kejadian ni anak saya jd dh kurang minat ke sek jika Ada subjek cikgu tu. kes dh selesai sebenarnya. just nk share sbgai awareness body shaming kpd kanak2. mereka jgk Ada perasaan. mereka jgk nak dipuji. #stopbodyshaming ♬ Vaathi Coming (From “Master”) – Anirudh Ravichander & Gana Balachandar

Ibu Kongsi Anak Menangis Diejek Guru Kerana Bentuk Fizikal

Namun yang menjadi persoalan hal body shaming tu adalah berkaitan bab jodoh hinggakan anaknya menangis teresak-esak saat memasuki kereta kala dijemput ibunya dari sekolah.

IKLAN

Katanya lagi, dia sebagai ibu berasa keliru mengenai ejekan guru tersebut.

“Apa kaitan bentuk fizikal pelajar dengan pelajaran di sekolah. Confuse ini sekolah rendah ke sekolah nak train jadi pramugari atau model? tanyanya.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Pesuruhjaya Sumpah Fail SAMAN Lebih RM2 Juta Terhadap ‘Influencer’ Eira Aziera

IKLAN

BCL Sedih & Sakit Hati Dituduh Hamil “Saya Manusia Biasa, Seperti Ibu-Ibu Yang Suka Makan Tengah Malam”

‘Kaki Ke Ranting..’ Nadya Syahera Luah Isu Body Shaming

‘Pulaukan, Ejek Muka Hitam.’ Mak Sekarang Lahirkan Anak Kurang Ajar, Sanggup Hina Kawan Sendiri

IKLAN

Dalam pada itu, ibu ini menyebarkan kempen positif agar para guru atau sesiapa saja menghentikan ejakan kepada orang lain. Paling utama kepada para guru.

Tulis ibu ini, “say no to body shaming. Stop bully your students. Please teacher. Lepas kejadian ni anak saya jadi dah kurang minat ke sekolah jika ada subjek cikgu tu. Kes dah selesai sebenarnya. Just nak share sebagai awareness body shaming kepada kanak-kanak. Mereka juga ada perasaan. Mereka juga nak dipuji. #stopbodyshaming.

Namun masa yang sama, ibu ini akui hal ini sudah diselesaikan denga guru besar sekolah dan guru terbabit dan perkongsiannya ini adalah berkaitan hentikan budaya membuli pelajar di sekolah kerana ia boleh merosakkan emosi anak-anak.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI