grab food

Baru-baru ini, viral gambar seorang wanita kurang upaya (OKU),berkerusi roda berada di dalam Mass Rapid Transit (MRT) bekerja sebagai penghantar makanan di negara jiran, Singapura.

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Siapa sangka, meskipun berkerusi roda dan lumpuh separuh badan, ternyata, tidak menghalang seorang wanita OKU, cekal melakukan tugas penghantaran makanan di negara tersebut.

Memetik Facebook All Singapore Stuff, kekurangan diri membuktikan tiada alasan untuk tidak bekerja.Wanita itu kelihatan dalam perjalanan menghantar makanan dipesan pelanggan menerusi aplikasi GrabFood dan ia menarik perhatian netizen.

Hebat! Wanita OKU Jadi Penghantar Makanan, Meskipun Berkerusi Roda, Naik MRT!

IKLAN

OKU Usaha Cari Rezeki

Ini membuktikan, meskipun kurang upaya golongan ini tetap berupaya berusaha mencari rezeki tanpa mengharapkan bantuan orang lain dan ia memberi inspirasi kepada masyarakat.Meskipun terpaksa mengharungi hujan, panas, setiap hari, berkerusi roda dan menaiki pengangkutan awam tetapi semangat untuk mencari rezeki tidak pernah luntur.

Gambar itu juga meraih lebih 5,000 tanda suka dan 6,953 perkongsian didalam page facebook tersebut.

IKLAN

Netizen JosBenson Chan berharap wanita itu tidak mudah berputus asa dan terus cekal untuk mengharungi dugaan hidup.

IKLAN

Kata Muhammad Afzal Shuhil Ahmad, dia akan menghormati individu berusaha mencari rezeki tetapi tidak kepada peminta sedekah yang memiliki tulang empat kerat, namun tidak menggunakan kudrat itu untuk pergi bekerja.

MW: Tahniah buat wanita ini, juga pada golongan kurang upaya (OKU) yang berusaha mencari rezeki sendiri tanpa mengharap ihsan dan bantuan daripada orang lain. Semoga kisah ini menjadi pengajaran dan inspirasi buat kita yang sihat walafiat ini agar rajin bekerja dan mencari rezeki. Tahniah juga, kepada majikan yang memberi pekerjaan untuk golongan sebegini untuk berdikari.

Sumber: Sinar Online & The Independent.Sg