Akhir-akhir ini, ramai wanita yang nak cantik, berkulit cerah berlumba-lumba mencuba trend rawatan kecantikan wajah popular iaitu ‘sulam bedak’. Ia juga turut dikenali dengan nama BB Face Glow atau Water Shine BB Glow yang kesannya dapat dilihat selepas satu jam menerima rawatan.

Rawatan sulam bedak yang berasal dari Korea ini merupakan sapuan bedak asas separa kekal ‘semi permanent’ pada kulit wajah wanita dan ia memberikan kesan seakan memakai bedak setiap masa. Sulam bedak juga dikatakan dapat memudarkan pigmentasi, bintik hitam serta bekas parut jerawat, malah mampu mengatasi masalah tona kulit tidak sekata, tanpa menutup pori wajah. Kulit kusam akan berubah menjadi lebih cerah serta-merta dengan rawatan ini.

Namun yang menjadi isu adalah dari segi hukumnya pemakaian sulam bedak ini. Ada yang keliru memandangkan ia merupakan rawatan separa kekal.

Untuk penjelasan lanjut, jemput fahamkan perkongsian daripada Pendakwah Selebriti daripada rancangan Pencetus Ummah, Azman Syah Alias, 38 atau lebih dikenali PU Azman dalam soal jawab hukum berkaitan isu ini di laman instagramnya baru-baru ini.

Berikut penjelasan tersebut;

Cik Man menerangkan secara umum dan simple tanpa menyebut kaedah pendalilan yang ada dalam disiplin ilmu fiqh agar tidak memberatkan netizen.

Siapa saja yang boleh menerima pemakaian bedak serbuk yang mak-mak kita pakai sebelum keluar rumah, sudah pasti menerima tentang bolehnya sulam bedak. Kerana tujuannya sama iaitu untuk menghias diri.

Rujuk Prinsip Asas Islam

Cuma isunya, yang mungkin menjadi perdebatan ialah cara melaksanakan sulam bedak sedikit berbeza dgn pemakaian bedak biasa. Maka untuk menjawabnya, ia mestilah merujuk kepada prinsip asas Islam dalam berhias.

IKLAN

1. Tidak Memudaratkan

Antaranya, mestilah tidak memudaratkan. Dapatkan pencerahan daripada doktor / pakar yang akan menjalankan proses sulam bedak.

2. Objektif & Medium

Ada dua benda perlu dilihat di sini. Iaitu objektif dan medium. Objektif sulam bedak sama dengan objektif bedak biasa iaitu berhias. Maka jika terdapat medium yang haram, ia tidak akan mengharamkan objektif secara total. Kerana boleh diusahakan medium lajn yang tidak haram.

Contoh mudah. Makan nasi itu harus. Jika seseorang mencuri nasi, hal ini tidak menjadikan makan nasi itu haram secara keseluruhan kerana ada medium lain yang halal selain dengan mencuri iaitu minta izin terlebih dahulu.

3. Tidak Diperbuat Najis

Bahan tidak dibuat daripada najis. (hal ini pun dituntut juga dalam pemakaian bedak biasa).

IKLAN

4. Tidak Berubah Wajah

Tidak berlaku penipuan besar. (Maksudnya sebelum buat sulam bedak orang kenal dia sebagai Sakinah, tapi lepas buat selam bedak, orang ingat dia Fiona bini Shrek sampaikan orang tertipu dan keliru dalam berurusan dengan dia.

5. Air Sampai Ke Permukaan Kulit

Tidak menghalang air wuduk dan mandi wajib untuk sampai ke permukaan kulit.

Sulam bedak tidak sama dengan tatoo kerana ia tidak kekal. Soal penggunaan jarum mikro yang menyakitkan hal ini tidak menjadikan haram secara keseluruhan kerana teknik boleh berubah.

Hukum HARUS

Berdasarkan syarat-syarat yang Cik Man nyatakan di atas, yang juga menjadi isi perbincangan sebahagian ilmuan di atas meja mufti, maka sulam bedak adalah HARUS.

IKLAN

Korang jangan salah paham. Cik Man bukan nak promote orang buat sulam bedak. Ni huraian.

Pesan Cik Man pada diri sendiri dan semua, berhiaslah atas tuntutan agama dan tidak melampaui batas.

Sulam bedak untuk suami memberikan pahala.
Salam badak menempah bala.

Baca lagi disini:Tiada Dalil Larang Wanita Potong Kuku & Rambut Ketika Haid, Nifas

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat wanita yang masih keliru dengan hukum pemakaian sulam bedak, mendapat pencerahan daripada penjelasan yang dikongsikan ini. Apa-apa pun bercantik-cantiklah secara sederhana, dan mengikut tuntutan agama.

Sumber: Instagram pu_azman