Ibu ini, Nana Zaim bekalkan makanan kegemaran anaknya setiap hari. Dari mula masuk tadika sampailah anak masuk darjah satu.

Anak sulungnya alami speech delay dan pernah juga diberikan duit belanja sekolah. Sayangnya, duit yang ibu bekalkan hilang.

Sebagai solusi, ibu ini perlu sediakan bekal makanan anak tanpa gagal. Waktu di tadika, bermacam menu ibu sediakan dan bertukar-tukar setiap hari.

Bila masuk darjah 1 anak mula minta bawa roti saja malah senang untuk dimakan. Ada juga buah-buahan untuknya.

Bagus ibunya kerana setiap hari sediakan bekal. Lagi-lagi anak yang memilih makanan ini, hanya ibu yang berdepan situasi sebegini faham akan ke’struggle’annya.

Bekalkan Makanan Anak Tanpa Gagal

Kongsinya,

“Anak sulung saya darjah 1 tahun ni. Memang dari tadika dah dibekalkan dengan makanan dari rumah walau pun di tadika memang dah sediakan makanan.

Nampak banyak, tapi selalunya yang biskut belum buka tu akan bawak balik ke rumah. Awal-awal dulu saya silap, buka siap-siap dan bila balik dah lemau. Jadi nya, lesson learn. Kite jangan buka

IKLAN

Dah pesan dengan anak, kalau nak makan, guna gunting je. Alhamdulillah, anak pandai guna gunting.

Anak saya speech delay. Alhamdulillah sekarang dah banyak improvement cuma masih belum berapa lancar nak bercakap.

Bersarapan Siap-siap Sebelum Ke Sekolah

Sebelum pergi sekolah dah siap-siap sarapan di rumah. Pernah bekalkan duit belanja, tapi duitnya hilang. Nak bagitau ke mana duit nya, masih belum pandai. Jadinya saya ambil inisiatif untuk tidak bekalkan duit belanja bagi mengurangkan kontroversi.

Sebab tak nak susahkan cikgu nak kena siasat pula nanti.

Makan pun agak memilih. Jadi, mama agak risau keadaan dia dekat sekolah. Makanya, mama bekalkan makanan setiap hari tanpa gagal.

IKLAN

Awal-awal sekolah dulu, memang bekalkan macam-macam menu dan bertukar setiap hari. Tapi bila dah masuk bulan ke 3 sekolah, anak request nak bawak roti je pergi sekolah sebab senang nak makan dan tangan tak kotor.

Hari-hari menu roti cuma buahan-buahan dan side dish je bertukar.

Seronok bila balik sekolah anak akan cakap ”mama, harini roti mickey mouse, yad suka. Mickey cute.”

Gigih lah setiap hari mama bekalkan roti dengan pelbagai bentuk.

IKLAN

Baca sini : Idea Bento Suku-suku Separuh Buat Bekal Suami Dan Anak-anak

Ibu Bekalkan Makanan Untuk Anak

Perkongsian ibu ini sudahpun viral sebenarnya. Dan kongsinya, acuan dan pencucuk buah dalam gambar yang dikongsikan namanya FRUIT PICKER & BREAD CUTTER ATAU BENTO.

bekalkan-makanan
Yang hijau tu bukan petai Tapi edamame yang saya dah siap kopek kan untuk anak.

bekalkan-makanan bekalkan-makanan bekalkan-makanan

Baca sini : Masak Seda Hias Bento Cantik-cantik Anak Mesti Tertarik

Sumber/Foto : Nana Zaim