Handphone merupakan satu keperluan. Bagi anak yang masih tiada handphone sendiri, selalunya handphone mak ayah lah yang menjadi ‘mangsa’. Tengok youtube, main game, ambil gambar dan sebagainya.

Namun bila anak ‘pegang’ handphone mak ayah, terutama anak yang masih kecil macam-macam pula digodeknya. Ambil gambar sendiri, kadang secara tak sengaja terhantar gambar-gambar tak sepatutnya pada contact di whatsApp. Sebenarnya mak ayah boleh elakkan perkara sebegini berlaku dengan tukar setting pada WhatsApp Locked.

Baca perkongsian daripada Muhammad Hassan ini;

Selalu anak tiba-tiba hantar wasap muka dialah, kucinglah, gambar entah apa-apalah ke rakan-rakan kita dalam group.

Pernah berlaku tahun lepas ada seseorang minta jumpa dengan saya semata-mata nak pastikan yang saya dah delete gambar yang anak dia tersalah hantar kepada saya.

Jadi ini setting bagi mereka yang HP ada fingerprint. Saya baru tahu beberapa hari lepas. Boleh jadi masih ramai yang belum tahu setting ini kan.

Jadi jom pakat kongsi moga ramai ibu ayah dapat manfaat.

Caranya:

1. Pilih SETTING pada butang WhatsApp Belah Kanan .

IKLAN

2. Pilih ‘Privacy’.

3. Pilih ‘Fingerprint lock’.

IKLAN

4. Pilih ‘Automatically lock’

IKLAN

5. Siap!

Baca Lagi Di Sini:
Cara Betul Hantar Lokasi Melalui Aplikasi WhatsApp, Taklah Rider Tercari-cari

Tak Perlu Left Group WhatsApp, “Reset Statistics” Barulah Berdesup Laju

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi mak ayah yang selalu bagi anak handphone tu, boleh cuba setting WhatsApp Locked, jika tak nak bagi anak buka whatsapp.

Sumber: Muhammad Hassan