Impian Jadi Kenyataan. Ayra Medina, Pesakit Kanser Dirai Sebagai Puteri Duyung Yang Memukau! Ayra Medina Fizrullah, kanak-kanak  berusia sembilan tahun sememangnya mempunyai semangat yang kuat untuk melawan neuroblastoma tahap empat, sejenis kanser yang jarang berlaku yang berkembang dalam tisu saraf.

Hajat Ayra Medina, Pesakit Kanser, Menjadi Puteri Duyung Terlaksana
Gambar ehsan Make-A-Wish Malaysia

Dalam diam, Ayra Medina menyimpan impian untuk melihat dirinya sebagai puteri duyung. Dan, kini dia telah menjadi kanak-kanak ke-1000 yang mendapat impian yang ditunaikan oleh Make-A-Wish Malaysia.

Make-A-Wish Malaysia telah bekerjasama dengan Sunway Malls dan Taman Tema untuk menganjurkan Pearl of Hope: A Royal Celebration bagi merealisasikan impian Ayra baru-baru ini.

Hajat Ayra Medina, Pesakit Kanser, Menjadi Puteri Duyung Terlaksana

 

Perjalanan Ayra bermula dengan pertabalan diraja di Pulau Pink di Sunway Lagoon, di mana dia ditabalkan secara rasmi oleh Puteri Selangor, YAM Tengku Datin Paduka Setia Zatashah binti Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang juga Penaung Diraja Make-A-Wish Malaysia. Dia kemudian diberikan tongkat mutiara rasmi oleh Encik Calvin Ho, Pengarah Eksekutif Taman Tema Sunway, untuk melengkapkan pertabalannya.

IKLAN

Impian Terlaksana

Hajat Ayra Medina, Pesakit Kanser, Menjadi Puteri Duyung Terlaksana

“Misi kami di Make-A-Wish Malaysia sentiasa untuk membawa harapan baru, kekuatan dan dorongan kepada setiap kanak-kanak dan keluarga yang kami layani melalui impian kami.

“Impian yang ditunaikan tidak akan menjadi kenyataan tanpa sokongan daripada penderma, rakan kongsi dan komuniti kami,” kata ketua pegawai eksekutif Make-A-Wish Malaysia, Irene Tan.

 

Make-A-Wish Malaysia adalah organisasi bukan keuntungan yang didedikasikan untuk memenuhi impian kanak-kanak berumur 3 hingga 18 tahun dengan penyakit kritikal.

IKLAN

Hajat Ayra Medina, Pesakit Kanser, Menjadi Puteri Duyung Terlaksana

Organisasi ini berakar umbi sejak tahun 1980 di Arizona apabila Chris Greicius, seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun yang sedang melawan leukemia, ingin menjadi seorang pegawai polis untuk melindungi dan menyelamatkan nyawa.

Hajat Ayra Medina, Pesakit Kanser, Menjadi Puteri Duyung Terlaksana

IKLAN

Sejak itu, Make-A-Wish telah menunaikan lebih daripada 500,000 impian di seluruh dunia, melayani kanak-kanak dengan penyakit kritikal di hampir 50 negara di lima benua, termasuk Malaysia.

Info Neuroblastoma:

Neuroblastoma adalah sejenis kanser yang biasanya menyerang kanak-kanak, terutama mereka yang berusia lima tahun ke bawah. Ia berasal dari neuroblasts, iaitu sel-sel saraf yang tidak matang yang ditemui dalam kelenjar adrenal, berhampiran tulang belakang, atau dalam tisu saraf tertentu. Tumor ini boleh merebak ke bahagian badan yang lain, seperti tulang, sumsum tulang, hati, dan kulit.

Gejala neuroblastoma boleh berbeza-beza bergantung pada lokasi tumor, tetapi mungkin termasuk sakit perut, benjolan atau bengkak yang boleh dilihat atau dirasakan, masalah pernafasan jika tumor menekan saluran pernafasan, sakit tulang, dan keletihan. Rawatan neuroblastoma mungkin merangkumi pembedahan, kemoterapi, radioterapi, terapi imuno, atau transplantasi sumsum tulang, bergantung pada tahap dan tahap penyebaran kanser.

Follow kami di TELEGRAMINSTAGRAMTIKTOKFACEBOOKTWITTER dan YOUTUBE

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI