Idea susun dan declutter barang dapur dalam kabinet bawah sinki ini dikongsikan oleh Lia Johari. Macam mana nak bagi kemas barang dapur dalam kabinet bawah sinki yang tiada rak atau laci. Dia gunakan rak kasut sebagai solusi.
Kongsinya, “akhirnya selesai hari ini declutter bahagian dalam kabinet bawah sinki. Dah lama nak buat tapi asyik tertangguh.
Disebabkan bahagian dalam kabinet takde rak atau laci. So saya mencari-cari idea yang sesuai dan jimat kos untuk susun atur. Maklumlah rumah kuarters. Kalau rumah sendiri boleh la buat permanent rack.”
Dalam kabinet tu banyak tersembunyi harta ismet ulam raja!
Idea Susun, Declutter Barang Dapur Dalam Kabinet Bawah Sinki
Bahagian lantai kabinet hanya simen. Takde tiles, rimas duk keluar habuk simen tu.. so saya letak tikar getah.
Untuk susun periuk belanga saya guna wooden shoes rack.
Saya juga banyak gunakan storage box untuk simpan item jarang guna bagi elak habuk dan risau dijilat si cicak durjana.
“Detail pasal barang-barang lain yang saya guna ada pada caption setiap gambar ya.” Katanya, dia juga banyak mendapat idea daripada grup #kemaswithhani yang disertainya.
Wooden shoes rack – Mydin. Yang 3 tingkat tu RM29 Yang 2 tingkat tu RM19. Saiz dalam 2 kaki panjang. Boleh juga cari di Mr.DIY, AEON, Tesco.
Kemas Barang Dapur Guna Rak Kasut, Storage Box
Sebelum
Selepas
Periuk belanga besar-besar susun kat sini.
Satu-satu nya kuali besar yang saya ada kuali wok. (Yang tergantung warna hitam)
Berat sikit tapi senang jaga sebab masak apa pun tak melekat. Tak perlu sental teruk-teruk nak bagi berkilat sebab dia dah memang sejak azali warna hitam.
Rak letak tutup periuk saya beli di Mr.Diy. Good quality. Besi tebal giler.
Bawah Sinki
Bahagian bawah sinki simpan stok sabun, magic sponge dan span pencuci pinggan.
Penyangkut besi, hook, bekas sabun – kedai Eco RM2.10.
Ads
Rak putih bawah sinki, beli di Shoppe. Tak disarankan letak benda berat.
Memang ada pelekat siap-siap.
Bekas hijau – kedai Eco RM2.10
Ada siap pita pelekat.
A few of set menghidang bila buat makan-makan.
Susunan Atas Table Top
Periuk Visions dan Corningware saya susun atas table top sebab hari-hari guna untuk masak.
Barang Jarang Guna Masuk Storage Box
Item jarang guna masuk storage box.
Ads
Guna Storage Ini..
Item yang sama, tapi harga yang berbeza.
Storage box tutup putih – Happy Home RM35
Storage box tutup hijau – Aeon. RM20 each. Masa tu offer.. rugi pulak rasa beli 2 biji jer.
Antara Yang Masuk Storage
Set untuk tetamu / jamuan masuk storage box.
2. Set pinggan mangkuk extra susun masuk storage box.
3. Set Cutleries Extra masuk storage box.
Bekas bertutup beli di kedai Eco.
4. Senduk-senduk extra masuk storage box
Atas Sinki
Ads
Rak letak sabun – ikea
Wire basket hitam letak span – shopee
Masakan orang-orang lama selalunya walaupun ringkas namun memang terasa kesedapannya. Selain ‘air tangan’ dan dimasak dengan penuh kasih sayang, ada 3 bahan utama yang digunakan untuk menyedapkan lagi rasa masakan dan hidangan yang disediakan. Malah digunakan secara berbeza mengikut jenis masakan.
Untuk tahu lebih lanjut baca perkongsian daripada Puan Nuha ini sebagai panduan;
Tips masakan daripada orang lama. Ada 3 bahan utama saya guna yang diajar oleh orang-orang lama atau yang lebih berpengalaman untuk menyedapkan masakan.
Pertama: Sos Tiram
Biasanya untuk masak sayur, sup, saya guna sos tiram. Jika masakan saya tawar (biasanya nasi/mee/bihungoreng), saya gunakan sos tiram untuk menambah rasa masin agar mudah sebati berbanding garam.
Kedua: Garam Kasar
Arwah mak ajar saya masakan menggunakan garam kasar lebih sedap berbanding garam halus. Terutama ketika menggulai atau yang berkuah.
Ketiga: Nise atau Gula Melaka
Jika masakan memerlukan rasa manis, saya gunakan nise sebagai pengganti kepada gula. Nise menghasilkan rasa manis berlemak berbanding gula. Jika masak sambal, nise juga berperanan menggelapkan warna sambal.
Mudah sebenarnya mak-mak nak masak pulut sendiri di rumah walaupun tiada periuk pengukus, hanya gunakan periuk nasi je. Bukan apa, jika masak atas dapur, kalau tak pandai buat pulutnya jadi keras, hangit, jelantah atau lembik. Menerusi perkongsian oleh Puan Ya Norma, cara masak pulut gunakan periuk nasi atau rice cooker lebih ringkas dan mudah, 15 minit je dah siap!
Berikut antara tunjuk ajar perkongsian beliau;
“Ni untuk orang yang tak ada periuk pengukus dekat rumah boleh la cuba,pulut memang lembut elok.Ambil masa 15 minit saja.Memang mudah dan pantas..zap zap zap siap..”
Boleh tengok video dan gambar yang saya post kan sekali tu ya.
Bahan-Bahan:
2 cawan beras pulut
1 cawan air panas *
1 cawan santan *
1 sudu besar minyak masak *
1 sudu kecil garam *
Cara Membuat:
1. Basuhkan beras pulut.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam periuk nasi dan tekan tombol untuk memasak.
3. Bila nampak wap panas keluar, buka penutup rice cooker dan kacau pulut. Ini untuk mengelakkan pulut jadi berketul.
4. Kemudian biarkan sehingga pulut betul-betul masak dan siap dihidangkan.
Siap,mudah dan ringkas.
Pulut boleh dimakan bersama durian, mengenangkan sekarang durian murah..hehe Boleh juga dimakan degan ikan masin,lagi sedap.
Siap Selamat Mencuba!
Mudah je kan, boleh lah mak-mak buat sendiri cuba masak pulut di rumah.
Mempunyai ekzema memang sengsara. Kulit jadi gatal, pedih, luka kemerahan. Ada yang cuba bermacam-macam cara mengubatinya, malah ada juga yang sanggup berhabis beratus ringgit untuk mengubatinya.
Sebenarnya ada petua semulajadi yang dikatakan sangat berkesan dan mujarab dalam mengatasi penyakit ekzema ini. Menggunakan buah pinang muda, santan dan buah limau purut sebagai ramuan utama untuk dijadikan minyak.
Boleh cuba petua semulajadi yang dikongsikan oleh Mami Jihan ini.
Hari ni mami nak ajar buat resipi turun menurun Arwah ibunda mami iaitu petua untuk nak hilangkan penyakit Ekzema dan kelenjar di belakang telinga baby. Tak payah habis beratus ringgit untuk jumpa Dr pakar. InsyAllah minyak ni amat berkesan.
Bahan-Bahan Diperlukan:
1kg Santan
Daun Pandan
Buah pinang muda
Buah limau purut
Cara Membuat:
1.Potong kecil buah pinang muda dan tumbuk dahulu.
2.Potong dua buah limau purut.
3.Satukan semua bahan-bahan dalam kuali dan masak sampai jadi minyak.
4.Tapis tahi minyak dan ambil minyak jernih sahaja.
Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika mempunyai masalah ekzema, boleh cuba petua semulajadi yang dikongsikan disamping mendapat rawatan doktor.
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...