gender revealed

Akhir-akhir ini, acara ‘Gender Reveal’ bagaikan satu kemestian bagi pasangan yang bakal menimang cahaya mata. Ia merupakan acara suka-suka untuk meneka dan meraikan jantina kandungan yang bakal dilahirkan dikalangan kawan-kawan rapat dan ahli keluarga terdekat. Di Malaysia, antara selebriti yang pernah mengadakan majlis gender reveal ini ialah Vivy Yusuf,Betty Rahmat, Diana Nasir dan sebagainya.

Ada pelbagai cara mengikut kreativiti bagi mengumumkan jantina anak tersebut. Namun demikian, jika tersalah pilih boleh membahayakan dan mengakibatkan kemusnahan hutan semulajadi.

Guna Bahan Letupan

Terbaru, gara-gara ingin mencari keunikan untuk memperkenalkan jantina anak bakal dilahirkan kepada rakan-rakannya dengan menggunakan bahan letupan, sepasang suami isteri akhirnya menerima padah apabila Hutan Nasional Coronado terbakar.

Tindakan Dennis Dickey, 37, dan isterinya, Rita, menggunakan bahan letupan dipanggil ‘tannerite’ mengakibatkan kebakaran berlaku di ladang sawit seluas 47,000 ekar.

‘Gender Reveal’ Punya Pasal Guna Cara Ini, 47 Ribu Ekar Hutan Hangus Terbakar!

IKLAN

Kebakaran dipadamkan pasukan bomba dengan kekuatan seramai 800 anggota bomba dengan kos kerugian melibatkan AS$8.2juta.

Pasangan itu menggunakan bahan letupan itu untuk memaklumkan jantina anak bakal dilahirkan dan letupan itu akan mengeluarkan asap warna biru menunjukkan anak lelaki.

IKLAN

‘Gender Reveal’ Punya Pasal Guna Cara Ini, 47 Ribu Ekar Hutan Hangus Terbakar!

Cetuskan Kebakaran

Dalam video berdurasi 49 saat itu, Dickey telah menembak sasaran kotak tertulis lelaki atau perempuan yang mengandungi ‘Tannerit’ dan bahan letupan itu meletop dengan kuat hingga mencetuskan kebakaran di kawasan tersebut.

IKLAN

Malah ketika itu, cuaca panas melanda bandar berkenaan hingga api merebak ke Hutan Nasional Coronado.Sejurus insiden itu, Dickey terus menghubungi balai bomba dan penyelamat berhubung kejadian itu.

Dia turut mengaku bersalah dengan memulakan kebakaran tanpa izin dan dijatuhi hukuman lima tahun, denda AS$100,000 dan perlu membayar AS$500 setiap bulan selama 20 tahun.

MW: Macam-macam hal. Nak buat gender reveal ke atau apa-apa pun, fikirkan jangka panjang. Jangan membahayakan atau menyusahkan orang lain pula.

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI