Agar Bayi Tak Keliru Puting, ‘Cup Feeding’ Salah Satu Teknik Yang Mak Mak Boleh Cuba

Mak-mak yang kental jiwa nak usahakan beri penyusuan ekskusif buat bayinya, artikel ini amat-amat membantu anda. Pakar Laktasi dan pengasas Eve Love, Dr Shahirah Hassan berkongsi mengapa ‘cup feeding’ ini amat penting untuk elakkan bayi keliru puting.

Penting sebenarnya penggunaan ‘cup feeding’ ini. Salah satunya dapat elakkan penggunaan botol. Yang mana ia boleh membuatkan bayi jadi keliru puting. Dan akhirnya ibu gagal memberikan susu eksklusif kepada bayinya sampailah usianya 2 tahun.

Eh.. Kenapa Nak Leceh-Leceh ‘Cup Feeding’, Botolkan Ada

Mak ayah semua pernah dengar tentang ‘Cup Feeding’?

Agar mak ayah lebih faham, Dr Shahirah berkongsi video ‘cup feeding’ yang diambil semasa home visit di rumah kliennya.

Video kami share dengan izin ibu bapa bayi.”

 

IKLAN

 

Antara perkara yang dibincang & praktik kan adalah posisi & teknik pelekapan, pengendalian susu perahan & juga CUP FEEDING.

Cup feeding ini adalah salah satu teknik untuk beri susu perahan selain menggunakan botol, picagari atau sudu.

 

IKLAN

Agar Bayi Tak Keliru Puting, ‘Cup Feeding’ Salah Satu Teknik Yang Mak Mak Boleh Cuba

 

Ya, memang proses CUP FEEDING ini lebih perlahan dan memerlukan kesabaran berbanding dengan penggunaan botol atau cara lain. TETAPI, yang istimewa tentang CUP FEEDING adalah:

IKLAN

1. Baby kurang risiko keliru puting kerana sewaktu CUP FEED, cara yang selamat adalah posisi bayi almost UPRIGHT, beri perlahan-lahan dan elok pause sekali- sekala. Lebih kurang seperti breastfeeding, baby kena usaha sendiri untuk dapatkan susu.

2. Ini berbeza dari pemberian menggunakan botol di mana flow agak laju , no pause, dan agak mudah kita “overfeed” dengan cara ini.

3. Melalui cup feeding, kita tidak tuangkan susu ke mulut bayi, malah BAYI MENCARI DAN menjilat susu ibu sendiri. In other words, baby have to work for it.

 

Cuba Ibu Perhatikan..

So, lepas I cerita panjang lebar, rasanya teknik mana yang lebih similar to breastfeeding (penyusuan ibu)? CUP FEED or Bottle Feed?

Ingat ya Mummies, jika boleh elakkan bottles the first few weeks of life, please do so. Nanti Mummies yang susah kalau baby reject breast!

P/S: Sweet je kan Mak Ayah dalam video ni, sambil practise cup feed, they TALK TO BABY. Interacting with your baby pun penting tau for baby’s development!

Sumber/Foto/Video : Shahirah Hassan
.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI