“Fettuccine Carbonara” Sedap Tak Guna Sos PREGO, Pedas Berlemak Ikut Tekak Orang Melayu. Sesesekali ubah selera keluarga cuba menu ‘western’ sedap juga. Tapi kalau dah memang tekak melayu, mesti nak rasa pedas-pedas sikit, barulah boleh telan dan rasa lebih sedap.
Boleh cuba resipi “Fettuccine Carbonara” yang dikongsikan oleh Qasih Jue Aisya ini. Sesuai juga buat untuk rumah terbuka atau jika ada tetamu yang datang ke rumah nanti.
Ubah selera pulak harini..Masak “Fettuccine Carbonara”. Saya tak guna sos prego carbonara sebab habis.. So saya masak guna apa yang ada sajalah.. rasa masih sedap dan pedas-pedas sikit, biasalah tekak orang melayu rasa lemak susu saja tak boleh nak telan.
Selera budak-budak zaman gajet.
Bahan-Bahan:
Susu full cream + susu cair (sebagai ganti sos prego yang dah habis)
Tepung bistari untuk goreng ayam
1@2 sudu besar tepung gandum
cili hijau + merah yang telah dibuang biji kemudian cincang halus
Bawang putih (cincang halus)
Bawang holland (cincang halus)
Cendawan butang potong nipis
4 sudu besar butter
2 keping cheese
1 biji kuning telur
4 sudu mkn butter
Dada Ayam secukupnya (dipotong kecil)
Kuning Telur
Serbuk Lada hitam
Daun Basil
Oregano
Chili Flakes
1 ketul pati kiub ayam
1 sudu besar jus limau nipis
Cara Membuat:
1.Masukkan butter dalam kuali, goreng bawang putih dan bawang holland sehingga layu, kemudian masukkan cili merah, hijau dan cendawan butang.
2.Ayam potong kecil kemudian salut dengan tepung bistari. Masa nak goreng celup semula dalam tepung bestari baru.
Ads
3. Goreng ayam sehingga agak keemasan.Ketepikan.
4. Kemudian bila bawang, cendawan cili semua dah layu, masukkan susu cair dan susu full cream, jika ada (sos prego carbonara) susu cair tak payah letak.
5. Taruh serbuk lada hitam, oregano ,cili flakes, kuning telur, secubit garam, cheese dan kiub ayam, dan bancuhan tepung gandum kacau-kacau sehingga sebati. Jika kuah pekat tambah air sedikit demi sedikit..kacau sebati.
Ads
Rasanya boleh adjust ikut cita rasa tekak sendiri. Saya tambah sedikit jus limau nipis untuk potong rasa lemak susu. Ikut suka, nak letak tak apa. Tak nak letak pun tak apa.
6.Kemudian masukkan ayam goreng tadi kacau-kacau sekejap. Jika kuah agak pekat tambah sedikit air.
7. “Fettuccine Pasta ” saya rebus dengan sedikit garam dan sedikit minyak masak. Petuanya tak nak bagi pasta melekat je.
Mingguan Wanita: Sedapnya resipi “Fettuccine Carbonara” ni. Paling penting ada rasa pedas-pedas berlemak, barulah tak muak dan sesuai ikut tekak melayu. Boleh cuba buat untuk anak-anak nanti.
Mak-mak mesti ada kenangan beli roti yang penuh berkrim dan sedap. Sebenarnya tak perlu beli pun, kita boleh buat sendiri je krim ni di rumah dengan pelbagai perisa yang disukai guna 4 bahan je. Kalau anak-anak suka makan roti atau kek, pun sesuai sangat sapu krim ni.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Eja Derol ini;
Selalu bila bapaknye yang beli roti, dia tak beli apaa-apa cream/kaya buat sapu kat roti. Jadi saya buat sendiri je. Bahan-bahan pon senang je.
Bahan-Bahan:
100gm gula halus (saya blander kering gula kasar tu )
250gm majerin pelangi
Sedikit perwarna hijau Sedikit emulco pandan
Cara Membuat:
1. Mix gula dan majerin sampai gebus putih.
2. Selepas itu baru letak emulco dan perwarna, mix sekejap bagi sebati. Siap! boleh sapu dekat roti atau kek.
Info Ekstra!
Kalau letak suhu bilik 3-4 hari boleh tahan, kalau dalam peti ais boleh tahan 2-3 minggu.
Kalau tak nak rasa berpasir boleh guna air gula yang pekat. Guna sedikit esen rose akan dapat rasa butter krim dulu-dulu yang kek pasar malam tu.
Mingguan Wanita: Menarik resipi ni, macam resipi krim mak-mak kita selalu buat dulu-dulu, sapu dekat roti atau kek. Nak buat pun mudah, guna 4 bahan je.
Bayam merupakan sumber vitamin Adan K, magnesium, asid folik, serat, protein, kalsium dan sebagainya. Ia juga rendah kalori.
Terdapat dua jenis yang sangat popular di Malaysia iaitu bayam hijau dan merah. Selain dimasak sebagai lauk, macam-macam hidangan boleh dimasak dengan menggunakannya. Jom cuba resipi-resipi yang berasaskan bayam ini. Memang sedap, tak nyesal punya!
LEMPENG BAYAM
Bahan-Bahan:
3 gram bayam – dicencang halus
150 gram tepung gandum serba guna
1 sudu makan gula
2 sudu teh serbuk penaik
¼ sudu teh garam
1 biji telur – dipukul
200 ml susu segar
2 sudu makan minyak masak
Cara Membuat:
Satukan tepung, gula, serbuk penaik dan garam di dalam satu bekas. Ketepikan.
Di dalam bekas berasingan, satukan telur, susu dan minyak masak dan tuang ke dalam adunan tepung tadi. Gaul sebati dan masukkan bayam yang telah dicencang. Gaul hingga adunan sebati. Ketepikan.
Panaskan kuali leper dengan api sederhana dan sapukan sedikit minyak di permukaan kuali. Tuang sedikit adunan membentuk bulat leper. Biar sehingga bahagian tepi pankek kering dan ada gelembung udara, terbalikkan pankek dan biar sehingga perang kedua-dua permukaan pankek.
Angkat dan ulangi langkah hingga selesai. Sedia dihidangkan suam.
Ini Resipinya!…
Tart Bayam Dan Bawang
Bahan Kulit Tart:
230 gram tepung gandum
100 gram mentega
30 ml air
Garam secukupnya
Bahan Inti:
70 gram bayam – cencang halus
1 labu bawang – cencang halus
4 biji telur
150 gram susu segar
20 gram keju parmesan
1 sudu makan minyak zaitun
Garam dan lada hitam secukup rasa
Air secukupnya
Cara Membuat:
Panaskan oven dengan suhu 200⁰C. Ketepikan.
Satukan tepung, mentega dan garam. Ramas hingga menjadi seakan serbuk roti.
Masukkan air dan uli hingga menjadi doh.
Bahagikan doh beberapa bahagian dengan berat lebih kurang 30 gram setiap satu dan tekan pada acuan tart mengikut saiz yang dikehendaki.
Biarkan ia di dalam peti sejuk sementara membuat inti.
Untuk membuat inti: Celurkan bayam di dalam air panas hingga layu, toskan dan cencang halus. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang hingga layu dan masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Kemudian masukkan bayam dan gaul sekata. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
Dalam bekas berasingan satukan telur dan susu dan kacau sekata. Masukkan bawang dan bayam yang ditumis tadi. Kacau sekata dan seterusnya masukkan keju parmesan.
Keluarkan kulit tart daripada peti sejuk. Tuangkan ke dalam kulit tart dan bakar pada di dalam oven 35-40 minit hingga kulit tart perang dan inti masak. Keluarkan dan biarkan seketika. Sesuai dihidangkan dalam keadaan suam.
Permesan Spinach Souffle
Bahan-Bahan:
60 gram bayam – cencang halus
60 gram keju parmesan
30 gram mentega
1 ½ sudu teh tepung gandum
150 ml susu segar
3 biji telur – asingkan kuning dan putihnya
2 sudu makan serbuk roti
Cara Membuat:
Cairkan mentega di dalam kuali menggunakan api sederhana dan masukkan tepung gandum. Biarkan sehingga berbuih dan setelah itu masukkan susu. Gaul sebati hingga pekat.
Masukkan pula bayam dan kacau hingga bayam layu dan alihkan dari api. Biarkan sejuk sedikit.
Kemudian masukkan keju parmesan dan gaul sebati. Masukkan kuning telur dan gaul hingga adunan sebati.
Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan putih telur ke dalam adunan tadi dan kaup balik putih telur di dalam adunan tersebut. Ketepikan.
Sapu sedikit mentega pada bekas ramekin dan taburkan serbuk roti pada keliling bekas ramekin.
Tuang adunan ¾ penuh ke dalam bekas.
Bakar dengan suhu 200⁰C selama 25 minit hingga permukaan atasnya perang keemasan.
Keluarkan. Sesuai dihidangkan dalam keadaan suam.
Info tambahan: Taburkan sedikit keju parmesan di atas soufflé bayam semasa menghidang.
Ada masanya nak makan masakan yang ringkas je dan tak perlu banyak lauk, mak-mak boleh masak resipi simple Terung Masak Sambal Berlada ni. Memang sedap dan mudah disediakan. Cukup rasa sambal pedas, masam dan manisnya disamping kerangupan ikan bilis.
“Terung Masak sambai Berlada” Style saya masak simple jaa..Mai hari tak berapa nak rajin 1 menu cukup. Makan pulak dengan nasi panas-panas taruh kicap kipas udang sikit, tak da lauk lain pun tak pa dah.
Bahan-Bahan:
Terung (Goreng sekejap)
Ikan Bilis (digoreng)
Asam Jawa
Garam & Gula secukupnya
*Bahan Kisar
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Merah
Cili Padi
Cara Membuat:
1. Tumis bahan kisar dalam kuali dan masak sehingga cili garing.
2. Kemudian masukkan sedikit asam jawa.
3. Masukkan pula garam & sedikit gula perang utk seimbangkan rasa.
4. Saya suka goreng dulu terung, sebelum masukkan dalam sambal.
5. Kemudian masukkan pula ikan bilis. Kacau rata.
6. Siap! makan dengan nasi panas-panas memang sedap.
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...