Keliru! Perlu ke anak-anak ambil ubat lagi bila dia termuntah selepas meminumnya. Bimbang kalau diberi lagi terlebih dos pula.

Inilah yang menjadi kekeliruan buat mak-mak bila anak termuntah selepas ambil ubat, sama ada ubat demam, selesema, batuk dan sebagainya.

Bagi mengelakkan kekeliruan mak-mak, dengar penjelasan daripada doktor ini tentang redose ubat yang anak ambil dan termuntah tadi.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Petua Anak Demam, Batuk, Selesema, Mandikan 3 KALI SEHARI, Buang Haba Panas

Pesan Doktor, Jangan Pakai Tuala Basah Atas Kepala Anak Demam, Elak Risiko SAWAN

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Ambil Ubat Dan Redose

Keadaan ini biasa berlaku bila anak ambil ubat demam, batuk atau selesema, tak sampai 5 minit anak termuntah balik.

Sebenarnya, kalau anak muntah balik antara masa 5-15 minit, mak-mak kena redosing ubat itu. Sebabnya, penyerapan ubat dalam sistem badasn anak tidak berlaku,

Sebaliknya, kalau lebih anak muntah lebih daripada 30 minit selepas mengambil ubat, mak-mak tak perlulah redosing sebab ubat yang diambil tadi sudah diserap masuk ke dalam sistem badan anak.

IKLAN

Jadi, apa yang mak-mak perlu tahu adalah redose ubat itu jika muntah di bawah masa 5-15 minit semasa makan.

Mingguan Wanita: Baiklah selepas ini mak-mak tak perlu ragu-ragu untuk bagi semula ubat bila anak termuntah. Tapi pastikan melihat kembali masa anak muntah dan tempoh pengambilan ubat itu.

Sumber: Dr H CMA (tiktok – 3minutecma)

IKLAN
@3minutecma Reply to @nazeeramazalan92 petua redosing #medicalinfo #medicalfacts #hospitallife #medicaldrama #fypmalaysia #masukberanda ♬ original sound – Dr H CMA

Doktor Pesan Bila Anak Termuntah Selepas Ambil Ubat, Kena ‘Redose’, Penyerapan Tidak berlaku Doktor Pesan Bila Anak Termuntah Selepas Ambil Ubat, Kena ‘Redose’, Penyerapan Tidak berlaku

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita