sujud
Kredit Foto: Raw Pixel

Indahnya apabila mendapat ‘kemanisan’ sewaktu beribadah. Apa jua keresahan jiwa, masalah yang menimpa bagaikan hilang dan hati semakin tenang apabila mengadu segalanya pada yang Maha Esa ketika solat.

Perlu tahu, kemuncak sewaktu menunaikan solat ialah ketika sedang bersujud. Ia merupakan saat dimana seorang hamba begitu hampir dan dekat dengan penciptaNya. Bersungguh-sungguhlah berdoa, memperbanyakkan meminta doa mahupun menyatakan segala hajat pada waktu ini kerana ia juga merupakan antara waktu mustajabnya doa dimakbulkan.

Daripada Ibnu ‘Abbas radhiyallahu ‘anhuma bahawa Rasulullah SAW bersabda,

وَعَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا : أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ – صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ – ، قَالَ :(( فَأمَّا الرُّكُوعُ فَعَظِّمُوا فِيهِ الرَّبَّ – عَزَّ وَجَلَّ – ، وَأمَّا السُّجُودُ فَاجْتَهِدُوا فِي الدُّعَاءِ ، فَقَمِنٌ أَنْ يُسْتَجَابَ لَكُمْ )

 “Adapun ketika rukuk, maka agungkanlah Allah. Sedangkan ketika sujud, maka bersungguh-sungguhlah dalam berdoa, maka doa tersebut pasti dikabulkan untuk kalian.” (HR. Muslim, no. 479)

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Rasulullah SAW bersabda,

IKLAN

وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ – رَضِيَ اللهُ عَنْهُ – : أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ – صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ – ، قَالَ : (( أَقْرَبُ مَا يَكُونُ العَبْدُ مِنْ رَبِّهِ وَهُوَ سَاجِدٌ ، فَأَكْثِرُوا الدُّعَاءَ )

“Keadaan seorang hamba paling dekat dengan Rabbnya adalah ketika ia sedang bersujud, maka perbanyaklah berdoa saat itu.” (HR. Muslim no. 482)

Doa Rasullah Ketika Sujud

Setiap kali bersujud, Rasulullah memohon ampun dengan doa di bawah ini. Doa tersebut diambil daripada Imam An Nawawi dalam kitabnya Al Adzkar.

IKLAN

Doa Dimakbulkan Ketika Sujud, Saat Istimewa Hamba Paling Dekat Dengan PenciptaNya!

Ertinya:

IKLAN

“Tuhanku, ampunilah aku dari segala dosa baik kecil maupun besar, awal maupun akhir dan dosa yang terang-terangan maupun yang tersembunyi.”

Tidak Khusus Hanya Sujud Terakhir

Namun demikian, berdoa disunatkan dalam semua waktu sujud dan tidak hanya khusus dalam sujud terakhir.Dibolehkan untuk memperbanyakkan doa sama ada secara lisan ataupun dalam hati. Terdapat khilaf untuk menggunakan bahasa selain Arab untuk berdoa secara lisan. Yang terpilih ialah berdoa menggunakan bahasa Arab secara lisan. Adapun menggunakan bahasa Melayu contohnya, maka cukuplah di dalam hati. Tetapi yang paling afdal, ikutilah sunnah Rasulullah SAW.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Rebutlah peluang memperbanyakkan berdoa ketika sedang bersujud, semoga segala dosa diampunkan dan segala hajat dimakbulkanNya.

Sumber: Muftiwp

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI