diy

Kerja masak-memasak ni perlukan ‘mood’ dan suasana yang cantik baru lah lebih bersemangat nak sediakan masakan buat keluarga. Jika selama ini, mak-mak hanya simpan rempah ratus dalam kabinet dapur, apakata tukar sikit idea dengan pasang rak dan gantungkan botol-botol ini di rak.Kemudian letak label siap-siap jenis rempah ratusnya, barulah sedap mata memandang, nampak kemas teratur je dan nak memasak pun jadi lebih mudah. Tinggal capai je dan tak perlu tercari-cari lagi.

Jika mak-mak tiada kabinet dapur pun, sesuai buat sendiri DIY Spice Organizer seperti yang dikongsikan oleh Puan Fara Amirullah ni. Dengan hanya kos sekitar RM 110, boleh dapat 4 rak dengan 24 botol rempah ratus beserta sticker.Cukup mudah,lebih jimat dan memang puas hatilah bila buat sendiri.

Berikut perkongsian oleh Puan Fara Amirullah sebagai rujukan;

“Hari tu I promise nak share dengan uolls my spice organizer kan, here u go total RM80.70 and u get your spice organizer yang sedap mata memandang lagi memudahkan kerja-kerja memasak.”

“Semua item I beli dekat Mr.DIY and Daiso jer, tak semua barang murah itu tak cantik yee kawan-kawan.”

“Rumah sewa I kitchen dia kecik je kalau duduk 2,3 orang dekat situ memang akan berlaga punggung laa, so to save space this is the best way. Berangan memang nak buat kitchen cabinet tapi rumah sewa kan so tak payah la better simpan duit tu buat dekat rumah sendiri nanti.”

“Dapur I dinding mozek nak tebuk sayang kan so im using wall hook for my spice organizer. In shaa Allah lekat kuat sebab wall hook dari daiso ni jenis hot melt adhesive, cara nak guna I akan share kat bawah ni.”

“Rak and spice jar I beli kat Mr.DIY je, harga I dah mention kat pic bawah ok. Mana yang duduk rumah sewa and ada kitchen comel macam I boleh cuba cara ni. Semoga bermanfaat!”

My spice organizer berangan sangat nak ada pantri ala-ala farmhouse.

IKLAN

This is wall hook dari daiso, ada yang 1kg, 3kg, 4kg I ambil yang 6kg harga RM5.57 per pack I beli 4 pack for 4 rack so satu rack guna 2 wall hook ni.

Rak dari Mr.DIY harga RM9.50 I guna 4.

Spice jar ni I plan nak beli kat kedai eco tapi nampak kat Mr.DIY harga jaaaaauuuh lebih murah so rembat kat sini je la, RM0.85 each i beli 24pcs baru RM20.40 murah kannn.

IKLAN

This is how u use hot melt adhesive wall hook tu, kena bakar sikit kat gam yang sedia ada belakang hook tu bagi cair sikit, be carefull ye kena tangan merana oii. Dah cair baru tampal and let it sit for 2 or 3 hours baru boleh gantung rak u. Wall hook ni nak pakai kat bilik air pon boleh.

Sticker boleh cari dekat shopee, lebih murah. Search kitchen label sticker.

Bahan-Bahan Yang Digunakan (24 Botol):

1.Penyangkut Dinding (Wall Hook) DAISO
RM5.57 pcs x 4 unit = RM22.28

IKLAN

2.Rak Mr.DIY
RM9.50 x 4 unit = RM38

3.Botol Rempah (Spice Jar) Mr.DIY
RM0.85 x 24 unit = RM20.40

4.Label Pelekat (Sticker) Shopee
RM30 (63 label) = RM30

Total Kos: RM110.68

Mudah sahaja rupanya mak-mak boleh buat sendiri Spice Organizer di rumah. Tak perlu lagi simpan dalam kabinet dapur.Hanya perlu gantung dan labelkan botol-botol rempah ratus ini, terus nampak kemas dan cantik mata memandang, nak masak pun lebih mudah tinggal capai je tak perlu tercari-cari lagi.

Selamat Mencuba, semoga perkongsian ini bermanfaat!

Sumber: Fara Amirullah