Bukan diet biasa-biasa tetapi ini khas buat mak-mak yang ada masalah penyalah kronik. Biasanya kalau bertemu dengan pesakit yang menghidap penyakit kronik seperti darah tinggi, diabetis atau kanser antara nasihat yang kerap diberikan ialah ‘jaga makan’.
Ini bermakna, anda perlu mengambil makanan berkhasiat supaya badan kuat untuk melawan penyakit.
Memang pengambilan nutrisi seimbang amat penting bagi menjamin kesihatan seseorang, namun setiap individu mempunyai keperluan berbeza dalam pemilihan diet.
Diet Pemakanan
Seperti yang Puan Siti Jamilah Mohamed kongsikan, dia cuma amalkan pemakanan sihat untuk kontrol makan ubat darah tinggi.
“Alhamdulillah, selepas bertukar cara pemakanan selama 90 hari, saya dah berjaya kontrol makan ubat darah tinggi. Diet barli tanpa protein haiwan dan berbekam 2 minggu sekali. Berat badan turun dari 62kg kepada 47kg.”
Syukur ya Allah dan ribuan terima kasih kepada Prof Aziz Al-Safi Ismail dan Doktor Noorulamin.
Kalau anda nak ikut, sila minta nasihat daripada doktor dulu ya.
Ads
Barli dan sayur goreng (goreng dengan minyak zaitun)
Lempeng barli dengan sambal tumis bawang (pakai minyak zaitun) dan salad
Bacaan BP selepas control makan ubat darah tinggi (amlodipine 10mg) atas nasihat doktor.
Ads
Tip Dan Cara Makanan Yang Diambil Atau Menu Harian 90 Hari
Pagi sesudu besar minyak virgin olive dan sesudu kecil minyak sauda.
Minum air rebusan barli itu biar banyak gelas pun tak apa. Tenghari pukul 12 saya makan barli yang dah direbus tadi dengan sayur-sayuran yang saya tumis dengan minyak zaitun.
Ikan bilis tak boleh ya. Pakai bawang besar dan bawang putih sahaja. Garam pakai garam himalaya yang pink.
Ads
Lepas tu pukul 3 saya ambil buah-buahan.
Petang pukul 7 saya makan barli macam tengah hari tadi.
Kalau bosan boleh cuba lempeng barli pula dengan sambal tumis bawang. Gula pakai gula kabung.Selamat mencuba.
NOTA:
Mohon minta nasihat daripada doktor ya.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Akhirnya ada juga orang yang sudi kongsikan resepi Sambal Garing, menu yang mudahkan kita untuk makan sahur dan salah satu penambah selera kalau makan nasi panas-panas.
Resepi ini dikongsi oleh Puan Anggerik Rimba Hawa khas untuk 10 orang makan. Ok, jom tengok dulu apa bahan-bahan yang diperlukan.
Bahan-bahan Sambal Garing:
15 biji cili kering (goreng sehingga nampak garing pastu mesin kering) *Nak pedas tambah lagi cili tu*
Garam secukup rasa
Gula 2 sudu
Semua bahan atas ni mesin kering.
Cara Buat
Untuk bawang goreng pula, yang ini makan masa nak buat hadoi naik kematu tunggu nak kering.
Belilah bawang kecil atau bawang besar dalam 3-4 ringgit. Lepas itu kupas, mayang dan jemur bagi kering sikit air bawang tu.
Mahu sehari juga lah jemur panas. Dah kering tabur garam sikit agak-agak buat syarat.
Bubuh tepung beras sikit dan gaul.
Perap dalam 1/2 jam.
Panaskan minyak masukkan bawang perlahankan api, kalau api kuat hasilnya bawang masak tak rata lepas itu hitam lah bawang!
Kemudian sejuk kan bawang dulu, baru gaul dengan bahan yang dikisar kering tadi.
Siap lah resepi sambal garing. Haaa… pakat buat la ya.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Buat Kuah KOKTAIL BUAH Sedap Sukatan Banyak, Sesuai Mak Anak Ramai. Nak buah koktail buah memang mudah, namun yang paling penting sukatan untuk kuahnya kenalah tepat barulah sedap. Mak-mak yang ada anak ramai atau nak buat majlis ke sesuai sangat buat ikut resipi ni. Memang sedap, puas dan jimat berbaloi berbanding beli. Nak buat berniaga pun elok sangat.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zuraidaini sebagai panduan
Jom buat koktail buah. Sukatan banyak,sesuai majlis ka,anak ramai ka. Kalau nak buat sikit kurangkan sukatan. Resepi halal Dunia akhirat.
Untuk kuah koktail:
Bahan-Bahan:
1 liter Susu full cream
1 tin Susu sejat
3/4 tin Susu pekat (ikut sendiri nak lebih atau kurang )
1/2 cawan non dairy Whipping (nk pakai brand apa pn boleh)
secubit garam
*Satukan dan kacau sampai sebati
Buah ( ikut suka hati nak pakai buah apa)
buah naga
buah mempelam
buah kiwi
buah plum
buah blueberry
buah anggur merah
buah anggur hijau
buah anggur hitam
buah mata kucing
buah delima
buah strawberi
Mingguan Wanita: Menarik juga buat koktail buah ni. Makan sejuk-sejuk lagi best. Sesuai untuk buat waktu ada majlis, ada anak ramai atau nak buat berniaga pun boleh sangat.
Mudah je rupanya mak-mak boleh buat ‘pizza’ segera. Tak perlu susah-susah nak uli doh pizza, guna wraps pun boleh! Menariknya, sesuai untuk hidangan minum petang mahupun sarapan pagi, dan pastinya amat mengenyangkan.Pastinya lebih puas hati sebab boleh letak dan pilih topping sendiri. Hanya perlu sapu sos, tabur toppings, gulung, susun dan bakar!
Berikut perkongsian cara nak buat pizza segera ini oleh Puan Suzi Yanti Md Hane sebagai panduan;
“Yang inginkan kelainan menikmati pizza. Boleh Cuba ye. Letak sos, Pepperoni,Mozarella cheese, Gulung, Susun dalam dulang dan bakar.Sedapppp Sangat.Hidangkan dengan sos Cili kegemaran anda.”
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...