anak autisme

Baru-baru ini Malaysia dikejutkan dengan kes anak autisme berumur 22 tahun yang digari dan diseret dalam mahkamah akibat menyentuh payudara seorang wanita. Kes ini mendapat perhatian ramai yang sekali gus membuat ramai pihak bersuara dan memberikan pandangan masing-masing terhadap keluarga remaja autistik itu.

Ahmad Ziqri merupakan seorang pesakit austisme didakwa meraba seorang wanita berumur 24 tahun ketika sambutan hari jadi di sebuah restoran Jalan USJ 10/1B, Subang Jaya sehingga menyebabkan keluarga mangsa membuat laporan polis sebelum ditahan polis.

Apa yang menyedihkan, remaja lelaki yang sebenarnya mempunyai kapasiti mental budak berumur 13 tahun itu terpaksa bermalam di lokap pada hari jadinya akibat kejadian terbabit.

Selepas tular dan viral dimedia sosial, ramai netizen mengecam penahanan terhadap Ahmad Ziqri tersebut. Netizen juga mengecam ibu bapa gadis tersebut kerana memperbesarkan isu dan membuat laporan polis. Walaupun mengetahui keadaan sebenar Ahmad Ziqri yang mempunyai masalah Autisme sudah dijelaskan, mereka masih berkeras juga.

IKLAN

Insiden itu bukan sahaja menyebabkan pelbagai pihak bersimpati malah Ahmad Ziqri sekeluarga turut berada dalam keadaan tidak menentu sejak kejadian tersebut malah begitu gusar menanti hari pendakwaan kes itu 19 September ini.

Luahan Hati Ibu Anak Autisme

Akhirnya ibu mangsa tampil menjelaskan keadaan sebenar, malah terpaksa memberitahu anaknya bahawa dia berada dalam filem Gerak Khas supaya anak autisme itu tak trauma.

IKLAN

Luah ibu Ahmad Ziqri, Datin Hasnah Abdul Rahman, sehingga hari ini Ahmad Ziqri tidak bercakap tentang perkara tersebut malah beliau tidak pasti seandainya anak lelakinya pasti apa yang sedang berlaku.

Dalam kes ini Ahmad Ziqri tak menyedari dirinya ditahan sebaliknya memberikan ‘kerjasama’ dengan sangkaan dirinya sedang berlakon dalam Gerak Khas.

IKLAN

Ketika itu, Hasnah hilang akal dan tidak pasti apa yang perlu dilakukan olehnya kerana buntu untuk menangani perkara itu terutamanya mahu menjelaskan dengan kaedah terbaik kepada Ahmad Ziqri.

Berat untuk seorang ibu melalui dugaan ini, semoga keluarga Ahmad Ziqri tabah menghadapi ujian ini dan tidak putus asa berdepan dengan masalah. Diharapkan pihak berkuasa dapat mengadili kes ini dengan lebih telus dan terperinci serta memihak kepada Ahmad Ziqri.

Info Ahmad Ziqri

Ahmad Ziqri pernah viral semasa dia berumur 20 tahun pada 20 Disember 2016 kerana hilang di stesen MRT. Dia terpisah dengan keluarganya kerana menaiki sendiri salah satu gerabak. Pusat Operasi MRT mengkaji rakaman litar tertutup (CCTV) dan berjaya mengesan Ahmad Ziqri di stesen MRT Taman Tun Dr Ismail.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI